O Σαλβίνι μιλάει σε πάνελ της Rai Uno με φόντο το βλέμμα του Πούτιν | EPA/Riccardo Antimiani
Επικαιρότητα

Ιταλία: Ρωσικός δάκτυλος πίσω από την πτώση του Ντράγκι;

Σάλος (προεκλογικού χαρακτήρα) δημιουργήθηκε ύστερα από ένα δημοσίευμα που θέλει τους Ρώσους να συζητούσαν με το κόμμα του Σαλβίνι την άρση της υποστήριξής του στην κυβέρνηση του «Σούπερ Μάριο»
Protagon Team

Ενα άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Stampa (η οποία ανήκει στον όμιλο της Repubblica) αναστάτωσε την Πέμπτη 27 Ιουλίου την προεκλογική Ιταλία. Με δυο λόγια, το άρθρο ανέφερε ότι ένας σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας, ονόματι Κοστιούκοφ, ήλθε σε επαφή με το αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις στέλεχος του κόμματος Λέγκα. Ο Ρώσος, έγραψε η La Stampa, ρώτησε τον Ιταλό, έμπιστο του αρχηγού, αν το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι προτίθεται να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

«Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ» αλλά «μιλάω με τους Ρώσους»

Ο Σαλβίνι, αμέσως μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, δήλωσε την ακλόνητη πίστη του στο ΝΑΤΟ, αν και την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε και το δικαίωμά του «να συνομιλεί με τους Ρώσους».

Ετσι, μίλησε από το πρωί στα ιταλικά Μέσα ισχυριζόμενος ότι «οι ρωσικές σκιές στην ιταλική πολιτική κρίση είναι ανοησίες» και πρόσθεσε πως ο ίδιος εργάζεται «για την ειρήνη και για το σταμάτημα του πολέμου». Ακολούθως επανέλαβε την πίστη του στις Δυτικές αξίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ΝΑΤΟ, είπε όμως ότι απαιτείται και διάλογος με τον Πούτιν: «Είμαστε με υπερηφάνεια σύμμαχοι με τις ελεύθερες δημοκρατικές δυτικές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Η Ατλαντική Συμμαχία δεν αμφισβητείται». Μάλιστα, υπερακοντίζοντας και όσον αφορά την πίστη στη διεθνή νομιμότητα, ο Σαλβίνι μίλησε για ευθύνες της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και για δικαστήρια που την περιμένουν: «Οσοι έκαναν λάθος, θα πληρώσουν».

Την ιταλική πολιτική κρίση τη χαρακτήρισε «θεσμική» και επανέλαβε για όσους τυχόν δεν κατάλαβαν στην Ουάσινγκτον ή στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες: «Εμείς είμαστε με τη Δύση και με τη δημοκρατία».

Κοινοβουλευτικός έλεγχος;

Πάντως στην Ιταλία υπάρχουν αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα να επιληφθούν και να ερευνήσουν το πιθανολογούμενο ρωσικό ενδιαφέρον για την κυβέρνηση Ντράγκι. Από πλευράς της η ρωσική πρεσβεία παρέπεμψε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Ιούνιο, προφανώς σε σχέση με τις επαφές της με τη Λέγκα. Μέσα στον χαμό πετάχτηκαν και οι «Φρατέλι ντ’ Ιτάλια» της Τζόρτζα Μελόνι και διατυμπάνισαν ότι «η Ιταλία είναι στο πλευρό της Δύσης» και οι ίδιοι «σύμμαχοι των συμμάχων μας».

Ηταν, βέβαια, περιττές αυτές οι συστάσεις. Ποιος τάχα πίστευε το αντίθετο για το κόμμα που συμμάζεψε τα διάφορα περιτρίμματα του παραδοσιακού νεοφασισμού; Το κόμμα του αποχωρήσαντος από τα «Πέντε αστέρια» Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις ρωσικές επιρροές κατά την προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι «επιβεβαιώνονται οι σκοτεινοί δεσμοί του Σαλβίνι» και υπογράμμισε: «Θέλουμε να μάθουμε αν ο Πούτιν έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι!».