Σας έχει τύχει ποτέ να βρείτε ανέλπιστα στον τραπεζικό σας λογαριασμό 100 ευρώ παραπάνω από αυτά που νομίζατε ότι έχετε; Οταν σας είχε τύχει, το είχατε αποδώσει σε κάποιον αόρατο φύλακα άγγελο που σκέφτηκε να σας δώσει αυτό το σωτήριο μπόνους;
Στην Ιταλία του 21ου αιώνα, ο διευθυντής υποκαταστήματος Τζιλμπέρτο Μπασκέρα είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι πλέον γνωστός παγκοσμίως, ως ο «Ρομπέν των τραπεζών».
Οπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η περίπτωση του Τζιλμπέρτο Μπασκέρα, διευθυντή σε ένα μικρό τραπεζικό υποκατάστημα στο Φρίουλι, στη βορειοανατολική χώρα, στα μάτια πολλών συντοπιτών του, αποτελεί έναν ουρανοκατέβατο ευεργέτη που αποφάσισε να τους βοηθήσει στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.
Σίγουρα όμως, η νομοθεσία δεν έχει την ίδια άποψη, καθώς όπως και στην περίπτωση του αυθεντικού Ρομπέν, δεν δείχνει κατανόηση. Κι αυτό γιατί ο αυτόκλητος προστάτης των αδυνάτων, από το 2009, εξαφάνισε ένα εκατομμύριο ευρώ από τους λογαριασμούς των πλουσιότερων πελατών της τράπεζάς του, προκειμένου να τα διανείμει στους λογαριασμούς των πιο φτωχών αποταμιευτών της.
Ο 50χρονος, πρώην επικεφαλής του υποκαταστήματος της Συνεργατικής Τράπεζας Πίστεως της Κάρνια και Τζεμονέζε στην κοινότητα Φόρνι της Σόπρα, απολύθηκε όταν ανακαλύφθηκε έλλειμμα σχεδόν ενός εκατ. ευρώ από λογαριασμούς πελατών της. Η εισαγγελία του Ούντινε τού απήγγειλε κατηγορίες για υπεξαίρεση και απάτη, ενώ τελικά ο κατηγορούμενος ήλθε σε συμφωνία για την ποινή του, αποδεχόμενος δύο χρόνια με αναστολή. Μολονότι, τμήμα της συμφωνίας ήταν να του κατασχεθεί η κατοικία, ο Μπασκέρα δηλώνει πως δεν μετανιώνει για την πράξη του, ενώ υποστήριξε: «σκόπευα να τους επιστρέψω όλα τα χρήματα».
Ολα ξεκίνησαν το 2009, όταν ο Μπασκέρα αποφάσισε να οργανώσει ένα είδος επανάστασης εκ των έσω «απέναντι στο σύστημα που εγκαταλείπει τους συνταξιούχους με την κατώτατη σύνταξη και τους νέους χωρίς πόρους». Αυτός ήταν ο λόγος που τον έκανε να θέλει να αποδώσει «δικαιοσύνη» με τον δικό του τρόπο. Χρησιμοποιώντας δηλαδή, τους λογαριασμούς των πλουσιότερων πελατών για να αυξήσει τους λογαριασμούς όσων είχαν πολύ λιγότερα χρήματα.
«Οταν αποκαλύφθηκε η ιστορία, τηλεφώνησα προσωπικά σε όσους είχα αφαιρέσει χρήματα για να τους εξηγήσω τα κίνητρά μου», τονίζει τώρα ο ίδιος. Οπως εξηγεί ο δικηγόρος του, Ρομπέρτο Μέτε, «το έκανε για να βοηθήσει κατόχους λογαριασμών, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ή που δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό».
«Ζει σε μια μικρή πόλη, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, το έκανε ως μία καλή πράξη», προσθέτει ο δικηγόρος του, ενώ ο ίδιος ο Τζιλμπέρτο εξηγεί: «ακλόνηντο πιστεύω μου είναι πως εκτός από την προστασία των αποταμιευτών, καθήκον μας είναι επίσης να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη».