Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία μετά την απόδραση του 41χρονου ρώσου επιχειρηματία, Αρτεμ Ους, από τη βίλα του στο Μιλάνο, όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι.
Ο Ους, γιος του κροίσου κυβερνήτη της σιβηρικής επαρχίας Κράσνιογιαρσκ, ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, τραπεζική απάτη και μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη Ρωσία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές αρχές να τον κρατήσουν στην φυλακή, καθώς έκριναν ότι ήταν πολύ πιθανό να καταφέρει να δραπετεύσει από το σπίτι του. Ομως, το ιταλικό δικαστήριο τον έβγαλε από τη φυλακή και τον έστειλε σε κατ’ οίκον κράτηση.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον Ους να δραπετεύσει από τη βίλα του, στις 22 Μαρτίου. Ο Ρώσος παραβίασε το βραχιολάκι, το οποίο σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είχε καν GPS πάνω του, και στη συνέχεια τον παρέλαβε ένα αυτοκίνητο, που τον μετέφερε στο σημείο όπου τον περίμεναν τέσσερα πανομοιότυπα SUV για να παραπλανήσουν την αστυνομία. Ο Ους μπήκε σε ένα από αυτά και εξαφανίστηκε. Το πιθανότερο είναι να πέρασε στη Σλοβενία, από εκεί στη Σερβία και τελικά έφτασε στη Ρωσία.
Ο πατέρας του ευχαρίστησε δημοσίως τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επιστροφή του γιου του στη Ρωσία.
Οι ιταλικές αρχές είχαν συλλάβει τον ρώσο επιχειρηματία τον Οκτώβριο, έπειτα από ένταλμα έκδοσης από τις ΗΠΑ, όταν είχε φτάσει στο αεροδρόμιο του Μιλάνου.
Αφού πέρασε 40 ημέρες στη φυλακή, το δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά του στο σπίτι του, παρά το αίτημα των Αμερικανών να παραμείνει προφυλακισμένος.
Μάταια, οι αμερικανοί αξιωματούχοι υπενθύμιζαν στους Ιταλούς ότι τα τελευταία τρία χρόνια, έξι συλληφθέντες, για τους οποίους υπήρχε αίτημα για την έκδοσή τους, κατάφεραν να δραπετεύσουν από τα σπίτια τους.
Παρόλα αυτά, όπως γράφουν οι Times, ο Ους όχι μόνο μεταφέρθηκε στη βίλα του, αλλά του επέτρεψαν να κρατήσει τα κινητά του τηλέφωνα και να έχει συναντήσεις με ρώσους διπλωμάτες. Εξαφανίστηκε μία ημέρα μετά την έγκριση του αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε την απόδραση του Ους πολύ σοβαρή και κατηγόρησε το δικαστήριο που τον έστειλε σπίτι του.
Είπε επίσης, ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν ενημερώσει τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι ο Ους εμπλεκόταν στη μεταφορά αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στο ουκρανικό μέτωπο για λογαριασμό της Ρωσίας. «Γνωρίζαμε το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά μόνο ότι σχετιζόταν με οικονομική απάτη», είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός.
Οι δικαστές του Μιλάνου έριξαν την ευθύνη στον ιταλό υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, κατηγορώντας τον ότι δεν τους είχε πει ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να παραμείνει ο Ρώσος στη φυλακή. Τόνισαν μάλιστα, ότι ο υπουργός είχε το δικαίωμα να ανατρέψει την δικαστική απόφαση και να τον κρατήσει στη φυλακή, αλλά δεν το έκανε.
«Τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για την ντροπιαστική απόδραση του Αρτεμ Ους;», διερωτήθηκε ο Αντζελο Μπονέλι, αρχηγός των Πρασίνων στην Ιταλία. «Ο Νόρντιο πρέπει να ενημερώσει το Κοινοβούλιο διότι είναι απαράδεκτο το ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που συνέβη, ενώ μας παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.