Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι λαμβάνει το 23% των ψήφων στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις | REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Επικαιρότητα

Ιταλία: Πλώρη για την πρωθυπουργία έβαλε η Μελόνι

Η ακροδεξιά πολιτικός έλαβε το πράσινο φως από τους συμμάχους της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι, να αναλάβει τα ηνία, αν το κόμμα της «Αδέλφια της Ιταλίας» βγει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου
Protagon Team

Ενα βήμα πιο κοντά στην πρωθυπουργία της Ιταλίας βρίσκεται η ακροδεξιά πολιτικός και αρχηγός του φασίζοντος κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» μετά τη συμφωνία της με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ματέο Σαλβίνι.

Οι τρεις ηγέτες της ιταλικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς συμφώνησαν ότι το κόμμα που θα βγει πρώτο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα διαλέξει το άτομο που θα γίνει πρωθυπουργός.

Η συμμαχία που έχουν σχηματίσει τα τρία κόμματα, Αδέλφια της Ιταλίας, Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και Λέγκα του Σαλβίνι, εκτιμάται ότι θα λάβει περίπου το 40% των ψήφων, με το πρώτο να προηγείται με 23%, σύμφωνα με το Politico.

Αυτού του είδους οι συμμαχίες είναι συνηθισμένες στην ιταλική πολιτική σκηνή. Ομως, σύμφωνα με την La Repubblica, ο Μπερλουσκόνι θεωρεί, χωρίς να το λέει δημοσίως, ότι η Μελόνι και το κόμμα της, που έχει νεοφασιστικές καταβολές, μπορεί να ζημιώσουν τη συμμαχία. Την περασμένη εβδομάδα, η Μελόνι προσπάθησε να καθησυχάσει τον πρώην πρωθυπουργό δηλώνοντας ότι «κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» αν το κόμμα της βρεθεί στην εξουσία.

«Σήμερα, ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι επέλεξαν να παραδοθούν οριστικά στη Μελόνι», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, ο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Quotidiano Nazionale», είπε ότι ο Σαλβίνι, η Μελόνι, «όπως και πολλά άλλα στελέχη των κομμάτων της συμμαχίας μας, είναι καθ΄όλα εντάξει για να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης».

«Η παράταξή μας είναι ενωμένη. Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες, τα προγράμματα, τα σχέδια για την Ιταλία και όχι οι πολυθρόνες. Και οι τρεις δυνάμεις της παράταξής μας είναι αριθμητικά αναγκαίες για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εκλογές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τον πίκρανε» η απόφαση τριών υπουργών του κόμματός του (Μάρα Καρφάνια, Μαρία Στέλα Τζελμίνι και Ρενάτο Μπρουνέτα) να εγκαταλείψουν τη Φόρτσα Ιτάλια. «Δεν απαρνήθηκαν εμένα, αλλά την ιστορία τους, τους ψηφοφόρους και την ίδια την ζωή τους», είπε ο Μπερλουσκόνι.

Εδωσε εντολή η ρωσική πρεσβεία στον Σαλβίνι να ρίξει τον Ντράγκι;

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, το κόμμα της Λέγκα είχε επαφές στο παρελθόν με υψηλόβαθμους διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα του Τορίνου γράφει σήμερα ότι στα τέλη Μαΐου ο Αντόνιο Καπουάνο, σύμβουλος διεθνών σχέσεων του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, συναντήθηκε με τον διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία, Ολεγκ Κοστιούκοβ.

Η La Stampa αναφέρεται σε στοιχεία και έγγραφα που, όπως γράφει, προέρχονται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και προσθέτει ότι ο Κοστιούκοβ, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, «ρώτησε τον Καπουάνο αν η Λέγκα εννοούσε να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι».

Ο Λέτα ζήτησε άμεσα να δοθούν όλες οι πρέπουσες εξηγήσεις «για να εξακριβωθεί αν η Ρωσία έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι».

Ο Σαλβίνι, από την μεριά του, απάντησε ότι «πρόκειται για ανοησίες» και ότι «είναι το γνωστό, φανταστικό σενάριο, με κύρια στοιχεία τον Πούτιν, τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό».

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι, τέλος, υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, από τον οποίο εξαρτώνται οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, τόνισε ότι «τα όσα αναφέρονται στο άρθρο της La Stampa, σχετικά με στοιχεία που μπορεί να έχουν ως πηγή τις υπηρεσίες πληροφοριών -όπως αποσαφηνίσθηκε και στο παρελθόν- στερούνται κάθε βάσης».