Το Δημαρχείο της Ρώμης, ένα από τα δημόσια κτίρια που φωτίστηκαν με τα χρώματα της Ιταλίας, το βράδυ της Τρίτης | REUTERS
Επικαιρότητα

Ιταλία: Πιθανή η παράταση των αυστηρών μέτρων μετά τις 3 Απριλίου

Κρίσιμη ημέρα η ερχόμενη Κυριακή για να δουν αν ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων
Protagon Team

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να παραταθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία και μετά τις 3 Απριλίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η υπουργός Μεταφορών Πάολα Ντε Μικέλι τόνισε την Τετάρτη ότι δεν αποκλείει την παράταση των έκτακτων μέτρων και περιορισμών και πέρα από τις 3 Απριλίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως «λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» από την κυβέρνηση Κόντε.

«Θα το αποφασίσουμε βάσει των αριθμών και των γεγονότων. Δεν το αποκλείω, τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις», είπε η υπουργός. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα θα συνεχίσει απρόσκοπτα σε όλη την χώρα.

Από τις 12 Μαρτίου που επιβλήθηκαν οι αυστηρότεροι περιορισμοί, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί στην Ιταλία σε 31.506. Ο αριθμός των θανάτων έχει υπερτριπλασιαστεί σε 2.503.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λομβαρδία, στο Μπέργκαμο (την πόλη με τα περισσότερα κρούσματα), ο δήμαρχος Τζόρτζο Γκόρι δήλωσε την Τετάρτη ότι «τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, ο αριθμός των νεκρών είναι τετραπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019».

Μια μεγάλη αφίσα στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Εθελοντική αιμοδοσία στη Ρώμη για ασθενείς με κορονοϊό

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί για να ανακοπεί η αυξητική τους τάση.

«Είτε η καμπύλη θα υποχωρήσει έως την Κυριακή είτε πιθανόν θα πρέπει να εξετάσουμε την υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων», δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα στον τηλεοπτικό σταθμό 7 Gold.

Οι αρχές της Λομβαρδίας είχαν αναφέρει ότι θέλουν να κλείσουν όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών παραγωγής, και να ακινητοποιήσουν όλα τα μέσα συγκοινωνίας στην προσπάθεια εξάλειψης της πανδημίας.

Οικογένεια στο Γκροσέτο, μια μικρή πόλη της Τοσκάνης, ράβει μάσκες από ύφασμα και τις δίνει δωρεάν σε όλους
Ιταλοί περιμένουν έξω από το κατάστημα της οικογένειας Λετιέρι, στο Γκροσέτο, για να πάρουν δωρεάν μάσκες

Στο Μπέργκαμο, το στρατιωτικό σώμα των Alpini (ορεινοί καταδρομείς) στήνει νοσοκομείο εκστρατείας με καταυλισμό (όπως έχει ήδη συμβεί σε σεισμούς της βόρειας Ιταλίας), το οποίο θα είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ και θα διαθέτει 300 κλίνες.