Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισαν να συνεργαστούν για να προειδοποιήσουν τους διεθνείς ηγέτες ότι η τυφλή υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ηθικές επιπτώσεις της, μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα.
Οι Times του Λονδίνου σημειώνουν ότι αυτή η ασυνήθιστη συμμαχία βρίσκεται στα σκαριά εδώ και μήνες και αναμένεται να καρποφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή, όταν ο Πάπας, μετά από πρόσκληση της Μελόνι, θα πετάξει στη νότια Ιταλία για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους ηγέτες της συνόδου G7 για τους κινδύνους της ΤΝ.
«Η Μελόνι ανησυχεί πολύ για τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης. Φοβάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κοινωνικό τσουνάμι», λέει στους Times ο Πάολο Μπενάντι, φραγκισκανός μοναχός και ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, που είναι σύμβουλος και των δύο ηγετών για ζητήματα ΤΝ.
Προσθέτει ότι μετά την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής, ο Πάπας δείχνει τώρα με τα θέματα της τεχνολογίας ότι έχει την ικανότητα να ορίζει την διεθνή ατζέντα. Οσο για την απρόσμενη συνεργασία του με την ιταλίδα πρωθυπουργό, ο Μπενάντι λέει: «Φαντάζομαι ότι συμφωνούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με κοινή οπτική».
«Ημασταν συνηθισμένοι στην πρόοδο που στόχευε στη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων ικανοτήτων, ενώ σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια πρόοδο που κινδυνεύει να τις αντικαταστήσει», ανέφερε η Μελόνι, σύμφωνα με του Times. «Ολο και περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται μονίμως από ανισότητες, και από τη συγκέντρωση δύναμης και πλούτου στα χέρια των λίγων», συμπλήρωσε.
Η πρωθυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη δύναμη των πολυεθνικών εταιρειών και ο Μπενάντι είπε ότι στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Μελόνι είχε κάποιο δίκιο. «Στην Μπολόνια έχουμε τον τέταρτο ισχυρότερο δημόσιο υπερυπολογιστή στον κόσμο. Διαθέτει 40.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs), τα δομικά τουβλάκια της ΤΝ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Μελόνι έφερε ως παράδειγμα τον ιδιοκτήτη της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος έχει αναφέρει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει έναν υπερυπολογιστή με 600.000 GPU. «Οι πολυεθνικές έχουν τεράστια δύναμη και νομίζω ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ συμμερίζεται αυτήν την ανησυχία», πρόσθεσε. Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μέλλον της τεχνολογίας, σε ένα μεγάλο συνέδριο για την ΤΝ του περασμένου Νοεμβρίου στο Λονδίνο.
Η πρωθυπουργός επαίνεσε τον 87χρονο ποντίφικα για την πρωτοβουλία του να καλέσει μια «Διάσκεψη Ηθικής της ΤΝ» στο Βατικανό τον Φεβρουάριο του 2020, στην οποία συμμετείχαν η Microsoft, η IBM και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ηταν μια ακόμα πρωτοβουλία του Πάπα, μετά τις εκκλήσεις του για υπεράσπιση των μεταναστών το 2015 και τις προειδοποιήσεις του πως η κλιματική αλλαγή πλήττει περισσότερο τους φτωχούς.
Ο Μπενάντι τόνισε τις ευαισθησίες του ποντίφικα για μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, από την οικολογία ως την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου προβάλει τις κοινωνικές επιπτώσεις τους και τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων στρωμάτων της ανθρωπότητας.
Πρόσθεσε ότι όταν ο Πάπας μιλήσει στους ηγέτες της G7 την ερχόμενη Παρασκευή στην Απουλία, θα αναφερθεί στον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στους φτωχούς, και πιθανώς θα προειδοποιήσει για την επικίνδυνη χρήση της στον τομέα της καθοδήγησης αυτόνομων όπλων – από τα drones έως τους πυραύλους. Η Μελόνι αναμένεται να επικροτήσει το λόγο του ποντίφικα και να τονίσει την ανάγκη για τη δημιουργία καλύτερης νομοθεσίας γύρω από την τεχνολογία της ΤΝ.