Μετά από μία εβδομάδα πολιτικής θύελλας, η Ιταλία είναι πολύ κοντά στη ορκωμοσία μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος την Πέμπτη παρουσίασε στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον κατάλογο των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση πρόκειται να ορκιστεί σήμερα Παρασκευή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Οπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.
Στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την νότια Ιταλία, για την οικογένεια και τα άτομα με αναπηρίες.
Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
Την κυβέρνηση συγκροτούν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ποιος είναι ο Τζιοβάνι Τρία
Το όνομα του υπουργού Οικονομικών είχε γίνει κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης στη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.
Μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Σαβόνα από τον πρόεδρο Ματαρέλα, απόρριψη που είχε να κάνει με τις θέσεις του για το ευρώ, η νέα επιλογή μοιάζει κοινής αποδοχής.
Αυτοί που τον ξέρουν καλά, περιγράφουν τον Τρία, όπως σημειώνει η Messagero, σαν φιλοευρωπαϊστή, αλλά ισορροπημένο, μακριά από ιδέες όπως αυτή ενός μυστικού σχεδίου για να φύγει η Ιταλία από το ενιαίο νόμισμα.
Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».
Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να υλοποιήσει η αμερικανική Fed.
Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.