Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Ματέο Σαλβίνι κατέστρωσαν το ακροδεξιάς ιδεολογίας νομοσχέδιο για την ασφάλεια | EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Επικαιρότητα

Ιταλία: Οργή για το «αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο για την ασφάλεια

Βγαλμένο από την ακροδεξιά ατζέντα της Τζόρτζια Μελόνι και του Ματέο Σαλβίνι, περιλαμβάνει αυστηρές ποινές για κλιματικούς ακτιβιστές και αιτούντες άσυλο, και έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων
Protagon Team

Δαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια, το οποίο χαρακτηρίζεται «κατασταλτικό» και «επικίνδυνο για τη δημοκρατία της χώρας».

Οι 24 διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε το πρώτο εμπόδιο στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα και τώρα χρειάζεται έγκριση από τη Γερουσία, είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να επιβάλει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τον νόμο και την τάξη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ιδιαίτερα σκληρές ποινές για τους κλιματικούς ακτιβιστές και τους αιτούντες άσυλο, όπως γράφει ο Guardian.

Ετσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος μπλοκάρει δρόμους ή σιδηροδρομικές γραμμές, θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και πρόστιμα έως 300.000 ευρώ, ενώ οι ποινές θα είναι αυστηρότερες για όσους διαμαρτύρονται κατά «στρατηγικών» δημόσιων έργων, όπως το ιταλο-γαλλικό σιδηροδρομικό έργο υψηλής ταχύτητας TAV και μια γέφυρα που θα συνδέει τη Σικελία με την ηπειρωτική Ιταλία.

Εάν ψηφιστεί, οι αρχές και η αστυνομία θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν ευρύτερη επιτήρηση στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης μεταναστών πριν από την απέλασή τους, ενώ οι ταραχές θα ποινικοποιούνται και η «παθητική αντίσταση» στις εντολές, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας πείνας, θα επισύρει ποινές από ένα έως πέντε χρόνια.

Ένα άλλο στοιχείο του νομοσχεδίου προβλέπει την αυστηρή τιμωρία των επιχειρήσεων που πωλούν κάρτες SIM σε άτομα τα οποία δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας και άδεια παραμονής.

Το Cgil, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο συνδικάτο της Ιταλίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι «επικίνδυνο για τη δημοκρατία της χώρας» και έχει ενώσει τις δυνάμεις του με διάφορες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Anpi, της αντιφασιστικής ομάδας, για να οργανώσει διαμαρτυρίες ενάντια στην «ιδέα περί ασφάλειας που σκοτώνει την ελευθερία, η οποία διέπει το νομοσχέδιο».

«Η Δεξιά συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια μόνο με όρους καταστολής και τιμωρίας των κοινωνικών αγώνων», ανέφεραν οι ενώσεις σε κοινή τους δήλωση. «[Η κυβέρνηση] καθιστά τις ποινές πιο αυστηρές και εισάγει νέα εγκλήματα που θα πλήξουν τις πιο ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας και θα συμπιέσουν τους χώρους για τη δημοκρατία στη χώρα μας».

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια αποτελεί επίθεση στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες. Καταστέλλει το δικαίωμα στη διαφωνία και στοχεύει στη δημιουργία υπάκουων υπηκόων αντί σκεπτόμενων πολιτών».

Ο Αντζελο Μπονέλι, ηγέτης των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα «μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα μόνιμο αστυνομικό κράτος. Εάν αυτό το αυταρχικό μέτρο εγκριθεί από τη Γερουσία, η κυβέρνηση θα μπορεί να συλλαμβάνει και να φιμώνει τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για την απώλεια της εργασίας τους και κάθε νέο ακτιβιστή που αγωνίζεται κατά των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικολογικών αδικιών», είπε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια αυταρχική και δολοφονική για την ελευθερία παρέκκλιση, που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Η διαμαρτυρία είναι ένα πολιτικό καθήκον», πρόσθεσε.

Η Βαλεντίνα Ντ Όρσο, βουλευτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συντάσσει μια σειρά από νομικές, ηθικές και πολιτικές εκτροπές. Σε αυτές περιλαμβάνεται το “έγκλημα” της εξέγερσης κατά των διαταγών που εκδίδονται, ακόμη και σε κέντρα μεταναστών και εγκαταστάσεις που φιλοξενούν ασυνόδευτους ανήλικους αλλοδαπούς».

Από την άλλη πλευρά, ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός, ζήτησε να δοθεί «ύψιστη προτεραιότητα» στην έγκριση του νομοσχεδίου.

Ο ίδιος έχει πιέσει εδώ και καιρό για ποινές φυλάκισης και αυστηρότερα πρόστιμα για τους ακτιβιστές για το κλίμα εν μέσω μιας σειράς διαδηλώσεων με οδοφράγματα και ακτιβισμών με στόχο διάσημα έργα τέχνης, μνημεία και πολιτιστικούς χώρους.

Έχουν ήδη υπάρξει παραδείγματα υποτιθέμενης καταστολής κατά των ακτιβιστών για το κλίμα, ανέφερε ο Guardian. Στις 14 Οκτωβρίου, δικαστήριο της Ρώμης θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης να τεθεί υπό παρακολούθηση ο Τζιάκομο Μπάτζιο Τσίλιο, μέλος της Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά).

Το αίτημα υποβλήθηκε μετά τη συμμετοχή του στις μη βίαιες διαμαρτυρίες της ομάδας. Ο ακτιβιστής ισχυρίζεται επίσης ότι έπεσε θύμα αστυνομικής επίθεσης μετά από μια διαμαρτυρία τον Μάιο.

«Ένα κράτος αρχίζει να αυξάνει την καταστολή όταν νιώθει ανασφάλεια», δήλωσε ο Τσίλιο σε ανακοίνωση της Ultima Generazione, την Τετάρτη. «Αν ο πληθυσμός δεν μπορεί πλέον να ασκήσει κριτική, τότε αυτή δεν είναι μια δημοκρατική κατάσταση. Εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν ακούει, και αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά τους εργαζόμενους που απεργούν και κλείνουν τους δρόμους, αφορά τους φοιτητές».

Οι ακτιβιστές της Ultima Generazione δήλωσαν ότι θα «βομβαρδίσουν» το αρχηγείο της αστυνομίας της Ρώμης με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως απάντηση στο αίτημα παρακολούθησης, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια δεν θα σταματήσει τις διαμαρτυρίες τους: «Μέχρι η κυβέρνηση να ακούσει πραγματικά τους λόγους των διαμαρτυριών που πραγματοποίησε ο Τζιάκομο και πολλοί άλλοι άνθρωποι και να αποφασίσει να αντιμετωπίσει σοβαρά την κλιματική κρίση και την καταστροφή που ήδη προκαλεί στη χώρα μας, [στους] ανθρώπους που ζουν εκεί, θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που ειρηνικά, αλλά με όλη την απαραίτητη οργή και ελπίδα, θα βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν».

Μια έκθεση της Διεθνούς για τα Κλιματικά Δικαιώματα, την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε την ολοένα και πιο σκληρή μεταχείριση των ακτιβιστών για το κλίμα στις πλούσιες δημοκρατικές χώρες του παγκόσμιου βορρά, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, σημείωσε ο Guardian.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα μέτρα σε αυτές τις χώρες -όπως οι μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, η προληπτική κράτηση και η παρενόχληση- παραβιάζουν τη νομική ευθύνη των κυβερνήσεων να προστατεύουν τα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι.

Το νομοσχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για την ασφάλεια ακολουθεί την καταστολή των παράνομων ρέιβ πάρτι και της εγκληματικότητας των ανηλίκων.