Παλέρμο, 15 Ιουλίου 2024. Τότε οι ομπρέλες δεν απεργούσαν | REUTERS/Igor Petyx/File Photo
Επικαιρότητα

Ιταλία: Οι κλειστές ομπρέλες στις παραλίες και η «κόντρα» με την ΕΕ

Οι επιχειρηματίες του ιταλικού αιγιαλού απεργούν κλείνοντας τις ομπρέλες, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης
Protagon Team

Ηλιος, θάλασσα και… κλειστές ομπρέλες συνθέτουν το σκηνικό στις ιταλικές παραλίες όπου οι επιχειρηματίες κάνουν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο τρόπο αδειοδότησης της εκμετάλλευσης του αιγιαλού.

Χιλιάδες εγκαταστάσεις σε παραλίες της γειτονικής χώρας έκλεισαν την Παρασκευή για δύο ώρες τις ομπρέλες τους, υποστηρίζοντας πως θα χάσουν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις εξαιτίας των νέων διαδικασιών.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, η Ιταλία πρέπει να ανακαλέσει περί τις 30.000 άδειες διαχείρισης παραλιών που είχε χορηγήσει πριν από δεκαετίες έναντι ευτελούς αμοιβής, και να τις επαναχορηγήσει μέσω διαγωνισμών. Οι σχετικές δημοπρασίες ορίστηκαν για το 2025.

Η διαδικασία είχε καθυστερήσει, παρά τις διαρκείς παρατηρήσεις της ΕΕ αλλά τώρα η Ιταλία κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο ευρωπαϊκό στόχαστρο.

Όπως γράφει το Politico, τα παραλιακά κλαμπ ή οι επιχειρήσεις που έχουν άδεια ενοικίασης για ξαπλώστρες και ομπρέλες, περνούν συνήθως από γενιά σε γενιά σε όλη τη χώρα.

Οι υπεύθυνοι των παραλιακών επιχειρήσεων επισημαίνουν ότι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και προειδοποιούν ότι διακυβεύονται 300.000 θέσεις εργασίας. Οι επιχειρηματίες έχουν απειλήσει με απεργίες αρκετών ημερών, εάν η κυβέρνηση δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση.

Το ζήτημα έχει λάβει και πολιτική διάσταση, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι σχετικές συζητήσεις με την Κομισιόν.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, το οποίο -σύμφωνα με το Politico- έχει στενούς δεσμούς με τους φορείς εκμετάλλευσης των παραλιών δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς την Ευρώπη.

Τα μέλη της ιταλικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την απεργία ως ευκαιρία για να διεκδικήσουν τις παραλίες.

Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες καταλαμβάνουν το 90% της ακτής σε ορισμένες παραλιακές πόλεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιχειρήσεις επωφελούνται από δυσανάλογα χαμηλά ενοίκια, πληρώνοντας συνολικά περίπου 115 εκατ. ευρώ για τις παραχωρήσεις – ενώ εισπράττουν περίπου 30 δισ. ευρώ.