Ο «Μονταλμπάνο» Λούκα Τζινγκαρέτι και ο «κόκκινος» κεντροαριστερός Νικόλα - είναι αδέλφια και τους φαίνεται... |
Επικαιρότητα

Ιταλία: O αδελφός του «Μονταλμπάνο» επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Ο παλιός αριστερός Νικόλα Τζινγκαρέτι εξελέγη θριαμβευτικά γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο την αντιμετώπιση του δεξιόστροφου λαϊκισμού και την κυβερνητική αλλαγή
Protagon Team

Η ιταλική Κεντροαριστερά βρήκε επιτέλους το φρέσκο πρόσωπο που θα σταθεί απέναντι στη δεξιόστροφη λαϊκιστική συγκυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων: τον Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Ο θρίαμβος του 53χρονου και με κομμουνιστικές ρίζες πολιτικού στις εσωτερικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος για τη θέση του γραμματέα είναι αδιαμφισβήτητος, αφού σε ποσοστό 70% όσοι έλαβαν μέρος σε αυτές τον υπερψήφισαν.

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (Τwitter)

Μάλιστα η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, για την ακρίβεια ξεπέρασε κάθε προσδοκία: ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος κατέστησαν με την ψήφο τους τον Τζινγκαρέτι αδιαμφισβήτητο αρχηγό της Κεντροαριστεράς.

Ενθουσιασμό σκόρπισε στην εφημερίδα La Repubblica η εκλογή του Νικόλα Τζινγκαρέτι

Χαρακτηριστική της αποδοχής του Τζινγκαρέτι στη βάση των ψηφοφόρων είναι η κατανομή της επικράτησής του σε όλα τα διαμερίσματα: πουθενά δεν έπεσε κάτω από το 50% (έλαβε περί το 68% στον Βορρά, περί το 66% στην Εμίλα Ρομάνα, Τοσκάνη, Ούμπρια και περί το 60% στον Νότο).

Εχοντας λοιπόν τέτοια εκλογική προίκα, ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος  ευχαρίστησε μέσω των social media τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος υποσχόμενος ότι «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα».

Μικρότερος αδελφός του ηθοποιού Λούκα Τζινγκαρέτι -του γνωστού και στην Ελλάδα πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς «Επιθεωρητής Μονταλμπάνο», βασισμένης στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Αντρέα Καμιλέρι-, ο Νικόλα Τζινγκαρέτι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1965, από  μεσοαστική οικογένεια με εβραϊκή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας (η οποία μαζί με τη δική της μητέρα, στα χρόνια του Β’ΠΠ υπήρξε κρατούμενη των Γερμανών στο Αουσβιτς).

Ο Νικόλα τοποθετήθηκε από έφηβος υπέρ μιας πολυφυλετικής και ανοιχτής κοινωνίας, συμμετέχοντας σε αντιρατσιστικές οργανώσεις. Στη συνέχεια διετέλεσε στέλεχος του ΚΚ Ιταλίας σε θέσεις νεολαίας και κατόπιν, μετά τη διάλυση του ιστορικού κόμματος του ευρωκομμουνισμού, εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και υπήρξε γραμματέας της Αριστερής Νεολαίας την περίοδο 1991-1995. Εξελέγη ευρωβουλευτής με την Ελιά το 2004 και κατείχε αυτοδιοικητικά αξιώματα στη Ρώμη και στην περιφέρεια του Λατίου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο θυγατέρες.

Ο Ματέο Σαλβίνι ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας και ο Νικόλα Τζινγκαρέτι ως αυτοδιοικητικός παράγων φωτογραφήθηκαν μαζί σε κατεδάφιση παράνομης έπαυλης μαφιόζων στην περιφέρεια του Λάτσιο τον περασμένο Νοέμβριο (REUTERS/Alessandro Bianchi)

Η ανάδειξη του Τζινγκαρέτι ως επικεφαλής της Κεντροαριστεράς γεννά ελπίδες για ανάκαμψη της δημοκρατικής παράταξης στην Ιταλία και για τερματισμό της μεταπολεμικά πρωτοφανούς σε αντιδημοκρατικότητα και εξτρεμισμό διακυβέρνησης Λέγκας – Πεντάστερων.

Συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία του Δημοκρατικού Κόμματος με μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανά χείρας, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι έστειλε από την Μπολόνια ακριβώς αυτό το μήνυμα, της αλλαγής των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία μέσω ενός μετώπου για την απαλλαγή από την Ακροδεξιά.