Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, μεταξύ των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και του Ματέο Σαλβίνι, μετά την νέα οδηγία για την αναχαίτιση της μετανάστευσης, που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την οδηγία του Σαλβίνι, πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας θα χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν την προσέγγιση σκαφών ανθρωπιστικής βοήθειας στις ακτές και τα λιμάνια της χώρας.
Η οδηγία δηλαδή, απευθύνεται και στους αρχηγούς του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού, αρχές που όμως, δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Πηγές των ενόπλων δυνάμεων σημειώνουν ότι αυτή είναι μία παρέμβαση άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας, που έχει προκαλέσει οργή στα ανώτερα κλιμάκια.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ό,τι συνέβη παραβιάζει κάθε αρχή και πρωτόκολλο και ασκεί πίεση στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Εντσο Βετσαρέλι, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αυτά συμβαίνουν σε αυταρχικά καθεστώτα», σημειώνουν. Οι ένοπλες δυνάμεις λογοδοτούν στον υπουργό Αμυνας και στον αρχηγό του κράτους, που είναι ο ανώτερος διοικητής τους.
Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι απαντά πως η «οδηγία του είναι αναγκαία και πέρα για πέρα νόμιμη γιατί υπαγορεύεται από την έκτακτη ανάγκη ενός επικείμενου κινδύνου». Πηγές του υπουργείου, επισημαίνουν πως το άρθρο 12 του κανονισμού για την μετανάστευση προβλέπει ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολεμικά πλοία για να συνδράμουν τη δράση της αστυνομίας σε θαλάσσιες επιχειρήσεις». Επίσης, το άρθρο 11 επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες «που πηγάζουν από τα αναγκαία μέτρα για τον ενιαίο συντονισμό των ελέγχων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ιταλίας».
Τις τελευταίες ημέρες, ο Σαλβίνι, που είναι πρόεδρος του ακροδεξιού και ξενοφοβικού κόμματος της Λέγκας, δεν σταματά να τονίζει τον κίνδυνο «εισβολής» εκατοντάδων ισλαμιστών μαχητών από τη Λιβύη, όπου αν χειροτερέψουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες, αναμένονται 800.000 μέχρι και πρόσφυγες, οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.
Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι οι ισλαμιστές μαχητές θα αποβιβασθούν στην Ιταλία, μέσω των ανθρωπιστικών αποστολών που εκτελεί το πλοίο Mare Jonio, το οποίο ναυλώνεται από ιταλική ΜΚΟ.
Τις αντιρρήσεις του με τη νέα οδηγία εξέφρασε και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι. Ο Ντι Μάιο χαρακτηρίζει ανεπαρκές το μέτρο αυτό, προκειμένου να ανασχεθεί το προσφυγικό ρεύμα. «Εάν πράγματι έχουμε το πρόβλημα των 800.000 μεταναστών στην Ιταλία, είναι βέβαιο πως δεν τους σταματάς με μία οδηγία που κανείς δεν ακολουθεί. Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψουμε εκείνες τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες κι όχι να συμμαχούμε με αυτές», όπως κάνει ο Σαλβίνι «με τον Ορμπαν (τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας) και τους άλλους (ακροδεξιούς πολιτικούς)», δήλωσε.
Η απάντηση της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans ήταν άμεση: «Η οδηγία μοιάζει να έχει γραφεί από μία κυβέρνηση που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Καμία αναφορά στον πόλεμο που σπαράσσει τη Λιβύη και στις αναλογούσες διεθνείς υποχρεώσεις, ή στις χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων που βασανίζονταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα εκείνη, ούτε και στους πνιγμένους στην κεντρική Μεσόγειο. Ισως θα έπρεπε να μιλάνε μεταξύ τους οι υπουργοί: η υπουργός Αμυνας, Ελιζαμπέτα Τρέντα, είχε πρόσφατα δηλώσει πως “με τον πόλεμο δεν έχουμε μετανάστες, αλλά πρόσφυγες, και τους πρόσφυγες τους υποδεχόμαστε”».