Ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ομιλία του τον Ιούλιο | EPA/FABIO FRUSTACI
Επικαιρότητα

Ιταλία: Κονταροχτυπιούνται τα Αδέλφια της Μελόνι με τους Δημοκρατικούς του Λέτα

Πρώτο από όλα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου, το ακροδεξιό κόμμα με 24,8% και ακολουθεί από κοντά το κεντροαριστερό κόμμα με 22,3%. Η συντηρητική παράταξη κερδίζει όμως με διαφορά στο σύνολο των κόμμάτων
Protagon Team

Πολύ μεγάλη διαφορά χωρίζει την ιταλική συντηρητική παράταξη από την Κεντροαριστερά, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας, με αρχηγό την Τζόρτζι Μελόνι, «πείθει» το 24,8% των ερωτηθέντων, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι το 12,5% ενώ την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προτίθεται να ψηφίσει το 7% του στατιστικού δείγματος. Το μικρό κόμμα «Εμείς οι μετριοπαθείς», που ανήκει στην Κεντροδεξιά, βρίσκεται στο 1,6%.

Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, στην φάση αυτή αγγίζει το 22,3% της πρόθεσης ψήφου, οι Πράσινοι και οι Ιταλική Αριστερά το 4% και το κόμμα «Περισσότερη Ευρώπη» το 1,5%. Η πολιτική δύναμη που ίδρυσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, η «Προσπάθεια Πολιτών», δεν ξεπερνά το 1,2%.

Τα Πέντε Αστέρια, παράλληλα, με επικεφαλής τον Τζουζέπε Κόντε, βρίσκονται στο 11,6% και η κεντρώα συμμαχία των Ρέντσι και Καλέντα, με τον λεγόμενο «Τρίτο Πόλο», στο 6,8%.

Συνολικά, δηλαδή, σύμφωνα με την εταιρία Swg, η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει το 45,9% της πρόθεσης ψήφου και η κεντροαριστερή το 29%.

Υπενθυμίζεται ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι μέρος συμμαχίας με τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια. Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι αν η δική τους συμμαχία κερδίσει τις εκλογές, πρωθυπουργός θα γίνει ο αρχηγός του πρώτου σε ψήφους κόμματος, για αυτό και η Μελόνι θεωρείται φαβορί για την πρωθυπουργία.