Μέλη της νεοφασιστικής οργάνωσης αντιμέτωπα με τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του Cgi, λίγο πριν από την εισβολή τους | REUTERS/Remo Casilli
Επικαιρότητα

Ιταλία: Κόμματα και συνδικάτα ζητούν να απαγορευθούν οι νεοφασιστικές οργανώσεις

Τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, με την εισβολή στα γραφεία της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης και την απόπειρα εισβολής στην πρωθυπουργική κατοικία από διαδηλωτές, με πρόσχημα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, επανέφεραν οδυνηρές μνήμες από τα χρόνια του Μουσολίνι
Protagon Team

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ιταλία για απαγόρευση των νεοφασιστικών οργανώσεων, μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, στη Ρώμη, που έγιναν σε διαδηλώσεις εναντίον της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Στη διάρκειά τους, οι διαδηλωτές, μέλη νεοφασιστικών οργανώσεων, βανδάλισαν τα γραφεία Cgil, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, και προσπάθησαν να εισβάλουν στην επίσημη κατοικία του ιταλού πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι συνάντησε τη Δευτέρα τον γενικό γραμματέα της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του.

Στην είσοδο των γραφείων της Cgil, στο κέντρο της Ρώμης, o Ντράγκι αγκάλιασε τον Λαντίνι και οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Το παρελθόν δεν πρέπει να επιστρέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil, με σαφή αναφορά στις φασιστικές επιθέσεις κατά του συνδικάτου πριν από 99 χρόνια, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι, «απέναντι στην βία, δεν θα υπάρξει κανενός είδους ανοχή».

Θυμίζοντας σκηνές από την εισβολή των τραμπούκων στο Καπιτώλιο, διαδηλωτές εισβάλλουν στα γραφεία του συνδικάτου, στη Ρώμη – REUTERS/Remo Casilli

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Ρώμης σκέφτεται να υιοθετήσει επιπλέον αναγκαία κριτήρια για να μπορούν να πραγματοποιούνται πορείες και διαδηλώσεις.

Κύριος στόχος της πιθανής αυτής αυστηροποίησης είναι η απομόνωση βίαιων και ακραίων στοιχείων, ενόψει και της διάσκεψης κορυφής της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα στα τέλη Οκτωβρίου.

Στις συγκρούσεις με μέλη νεοφασιστικών οργανώσεων και βίαιους αντιεμβολιαστές στην ιταλική πρωτεύουσα, τραυματίσθηκαν 38 αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις.

Ο Μάριο Ντράγκι χαιρετά τον Μαουρίτσιο Λαντίνι έξω από τα γραφεία του συνδικάτου – REUTERS/Yara Nardi

Στους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, συμπεριλαμβάνονται ο Λουίτζι Αρόνικα, πρώην μέλος της φασιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Nuclei Armati rivoluzionari (Ενοπλοι, επαναστατικοί πυρήνες) και οι Ρομπέρτο Φιόρε με τον Τζουλιάνο Καστελίνο. Πρόκειται, αντίστοιχα, για τον ιδρυτή και τον επικεφαλής, στην περιοχή της Ρώμης, του νεοφασιστικού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Forza Nuova (Νέα Δύναμη).

Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε στην εξακρίβωση στοιχείων 600 ατόμων. Η Νέα Δύναμη χρησιμοποίησε και πάλι απειλητικούς τόνους, λέγοντας ότι «ο λαός αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο της αντιπαράθεσης».

Στο μεταξύ, μετά τις συλλήψεις του Σαββάτου, κλήση σε απολογία εστάλη σε άλλα τέσσερα μέλη του κόμματος, με την κατηγορία της υποκίνησης βίας μέσω Διαδικτύου.

την Τρίτη, οι ιταλικές δικαστικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του ιστότοπου της Forza Nuova (Νέα Δύναμη)

Το site βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας από το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου» πρόκειται να μπει κανονικά σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φύλαξη «ευαίσθητων στόχων», οι οποίοι μπορεί να είναι υπουργεία, γραφεία πολιτικών κομμάτων και συνδικάτων, αλλά και ιδιωτικές κατοικίες δημοσίων προσώπων, για να αποφευχθεί κάθε είδος βίαιης επίθεσης ή σύγκρουσης.

Το δε ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με συλλογή υπογραφών, για την οριστική διάλυση κάθε είδους οργάνωσης (κομματικής ή άλλους είδους), η οποία σχετίζεται με τη φασιστική ιδεολογία.

Το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων που εμπνέονται από τον φασισμό.

Oπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, εξετάζονται δύο οδοί που μπορούν να οδηγήσουν στην διάλυση του νεοφασιστικού αυτού κόμματος: ή μέσω κυβερνητικού διατάγματος, με υπογραφή του πρωθυπουργού ή με δικαστική απόφαση, βάσει του Συντάγματος της χώρας, το οποίο απαγορεύει κάθε αναφορά σε φασιστικές ιδέες και προπαγάνδα.

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει, τέλος, ότι ο Ντράγκι έχει ζητήσει την συμβουλή έγκριτων νομικών πριν αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Αντιφασιστική κινητοποίηση το Σάββατο στη Ρώμη

«Εισέβαλαν στην έδρα μας επειδή εκπροσωπούμε πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους. Αλλά η απάντησή μας στους νεοφασίστες θα είναι μαζική, με την κινητοποίηση που οργανώνουμε για το ερχόμενο Σάββατο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του ιταλικού συνδικάτου Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Από την εισβολή νεοφασιστών και αντιεμβολιαστών στην έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από έναν αιώνα, ο φασισμός άρχισε με επιθέσεις κατά των συνδικάτων. Και ας μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι η δημοκρατία στην Ιταλία κατακτήθηκε χάρη και στη συνεισφορά των συνδικάτων», πρόσθεσε ο Λαντίνι.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, ο κύριος στόχος τώρα είναι «να τεθούν εκτός νόμου όλες οι νεοφασιστικές και φασιστοειδείς οργανώσεις, όπως προβλέπει το Σύναγμα. Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση που μας έδειξαν όλα τα κόμματα, αλλά τώρα πρέπει να περάσουμε και σε συγκεκριμένες κινήσεις», τόνισε ο συνδικαλιστής.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του και για τη συμπαράσταση που εξέφρασαν στην Cgil όλα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τα οποία στηρίζουν και την κινητοποίηση του Σαββάτου.

«Θα είναι μια ιδιαίτερα μαζική πρωτοβουλία, δεν φοβόμαστε τους νεοφασίστες, ή και όποια άλλη πρόκληση», είπε ο Λαντίνι. «Επείγει η οικοδόμηση της αυριανής Ιταλίας και της αυριανής Ευρώπης, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, αρχής γενομένης από τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν».