Στρατιώτης σε μπλόκο που απαγορεύει την είσοδο και την έξοδο από το Βο Ιουγκάνεο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 | EPA
Επικαιρότητα

Ιταλία: Η πόλη που έχει ισχυρή ανοσία στον κορονοϊό

Μία κωμόπολη έξω από την Πάντοβα, με το θλιβερό προνόμιο του πρώτου επίσημα καταγεγραμμένου θανάτου από Covid-19 στην Ευρώπη, έχει γίνει ζωντανό εργαστήριο για τη μελέτη της νόσου, με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα
Protagon Team

Η Μαρία Τοσέτο, η Ραφαέλα Φρασόν και η Πάολα Μπεζόν είναι τρεις γυναίκες που κατοικούν σε μία κωμόπολη από την Πάντοβα, όπου καταγράφηκε ο πρώτος επίσημος θάνατος από κορονοϊό στην Ευρώπη, στις 21 Φεβρουαρίου του 2020.

Εκτός από φίλες, έχουν και κάτι ακόμα κοινό, που τις κάνει μοναδικές: Εχουν περάσει Covid-19 τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2020 και ως αποτέλεσμα εξακολουθούσαν να έχουν εξαιρετικά υψηλά αντισώματα εννέα μήνες αργότερα, κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους επιστήμονες. Είναι δηλαδή μερικές από τις κατοίκους με εξαιρετικά ισχυρή ανοσία στον κορονοϊό, όπως τις χαρακτηρίζουν οι Times.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο ιταλικός στρατός έσπευσε στο Βο Ioυγκάνεο ή εν συντομία Βο, και το απέκλεισε για δύο εβδομάδες. Μαζί τους έφτασαν και πολλοί γιατροί για να μελετήσουν τους ασθενείς. Ηταν οι πρώτες ημέρες της πανδημίας στην Ευρώπη και ελάχιστα γνωρίζαμε τότε για την Covid-19.

Τον Μάιο του 2020, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, καθώς οι συνθήκες προσφέρονταν για να μετατραπεί σε ένα «ζωντανό» επιστημονικό εργαστήριο. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος και έκαναν τεστ αντισωμάτων σε 2.602 κατοίκους, από τους 3.275.

Τα τεστ εντόπισαν 162 άτομα με ανοσία στον κορονοϊό, καθώς είχαν αρρωστήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Εννέα μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2020, επανεξετάστηκαν και οι 129 από αυτούς εξακολουθούσαν να έχουν ισχυρά αντισώματα, που τους προστάτευαν από τη νόσο.

«Οι μισοί είχαν μειωμένα αντισώματα σε σχέση με τον Μάιο, όμως ήταν αρκετά για να μην αρρωστήσουν ξανά», είπε ο Ενρίκο Λαβέτσο, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, που είναι επικεφαλής των ελέγχων.

Μητέρα με την κόρη της ψωνίζουν σε σουπερμάρκετ της κωμόπολης, στις 16 Μαρτίου του 2020

Η μελέτη εντόπισε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, όσοι είχαν συμπτώματα και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν ισχυρά αντισώματα εννέα μήνες αργότερα. Επίσης, όσο μεγαλύτερη η ηλικία του ασθενούς, τόσο πιο πολύ διήρκεσαν τα αντισώματα.

Το πιο εκπληκτικό, όμως, ήταν ότι 16 από τους πρώην ασθενείς τον Νοέμβριο είχαν περισσότερα αντισώματα από ό,τι τον Μάιο!

«Πιστεύουμε ότι επαναμολύνθηκαν μετά τον Μάιο όταν ήρθαν σε επαφή με ασθενή. Ο ιός μπήκε στον οργανισμό τους ξανά, μόλυνε κάποια κύτταρα, αλλά γρήγορα εξοντώθηκε από τα αντισώματα που ήδη είχαν. Ομως, συνέβη κάτι άλλο: ο ιός προκάλεσε την παραγωγή νέων αντισωμάτων. Αρα, τα αντισώματα αυξήθηκαν ξανά. Και κανείς τους δεν είχε συμπτώματα», εξήγησε ο Λαβέτσο.

Εννέα από τους 16 είπαν ότι ήρθαν σε επαφή με άτομο θετικό στον κορονοϊό μεταξύ του Μαίου και του Νοεμβρίου. «Πολλοί ιοί προκαλούν την παραγωγή νέων αντισωμάτων όταν υπάρχει επαφή με θετικό. Αυτό που διαπιστώσαμε με τον κορονοϊό είναι ότι μία νέα επαφή μπορεί να υπερδιπλασιάσει τα αντισώματα που ήδη έχεις και να επιμηκύνει τον χρόνο προστασίας σου. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι αν στη διάρκεια της δεύτερης μόλυνσης γίνεσαι μεταδοτικός».

Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι την ίδια αντίδραση θα έχουν και οι εμβολιασμένοι που θα έρθουν σε επαφή με θετικό. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Λαβέτσο. Δηλαδή, αν ένας εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με άτομο θετικό στον κορονοϊό, τότε θα επαναμολυνθεί μεν, χωρίς να αρρωστήσει δε, και ο ιός θα προκαλέσει εκ νέου παραγωγή αντισωμάτων, η οποία θα επιμηκύνει τον χρόνο προστασίας.

Πώς «κόλλησε» το Βο

Τον Φεβρουάριο του 2020, περαστικοί από την κωμόπολη σταμάτησαν σε ένα καφενείο να δουν ένα ματς στην τηλεόραση.

Εκείνη την ώρα, έπαιζαν χαρτιά στο καφενείο ο σύζυγος της Μαρία Τοσέτο, ο 67χρονος Ρενάτο Τουρέτα, με τον φίλο του, Αντριάνο Τρεβιζάν, ετών 77.

Και οι δυο τους αρρώστησαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο Τρεβιζάν πέθανε στο νοσοκομείο μετά από 12 ημέρες. Ηταν ο πρώτος επίσημα καταγεγραμμένος νεκρός της Ευρώπης από Covid-19. Ετσι, αποκλείστηκε το Βο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τουρέτα άντεξε μερικές ημέρες ακόμα, αλλά πέθανε και αυτός, στις 10 Μαρτίου, αφού πρώτα είχε μολύνει την 59χρονη σύζυγό του. «Είχα 40 πυρετό, κοιμόμουν για δύο ημέρες συνέχεια. Μου πήρε δύο εβδομάδες να συνέλθω και μετά σκεφτόμουν τον άντρα μου, που ήταν στο νοσοκομείο. Ο Ρενάτο ήταν υγιής και δυνατός. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα συμβεί κάτι τόσο φρικτό. Μόλις τώρα αρχίζω και το επεξεργάζομαι. Αλλά ήθελα να συμμετέχω στη μελέτη γιατί ελπίζω ότι μπορεί να σώσει ζωές», είπε στους Times η Τοσέτο.

Αστυνομικοί και υπάλληλοι του δήμου, στη διάρκεια του lockdown, τον Φεβρουάριο του 2020

Είναι μία από τις δεκάδες που έχουν πολύ ισχυρά αντισώματα και μπορεί να πάει άφοβα να ψωνίσει, σε αντίθεση με την κόρη της, που δεν έχει περάσει τη νόσο.

Πάντως, η Ερικα Πολίτο, μέλος ΔΣ του δήμου που εργάζεται στο τοπικό φαρμακείο, δεν είναι τόσο σίγουρη ότι o κορονοϊός έφτασε στην πόλη τους τον Φεβρουάριο του 2020 από τους ταξιδιώτες. Θυμάται ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, είχαν αυξηθεί κατά πολύ τα περιστατικά ασθενών με μία μορφή πνευμονίας.

Οι κάτοικοι του Βο δεν ξεχνούν ότι τους πρώτους μήνες της πανδημίας ήταν «δακτυλοδεικτούμενοι» στην Ιταλία και η παρουσία τους σε άλλες πόλεις ή χωριά προκαλούσε ανησυχία στους ντόπιους. Μέχρι και τα κρασιά τους τα γύριζαν πίσω, όταν μάθαιναν την προέλευσή τους. Περιττό να πούμε ότι κανείς δεν επισκέφθηκε την κωμόπολη μέχρι τον Ιούνιο. Στο δεύτερο και τρίτο κύμα, το Βο ευτυχώς τα πήγε πολύ καλύτερα.