| ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime
Επικαιρότητα

Ιταλία: Εντολή της κυβέρνησης να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στα κλιματιστικά λόγω… Πούτιν

Τροπολογία που πέρασε από το ιταλικό κοινοβούλιο, καθορίζει τη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 27 βαθμούς Κελσίου για ολόκληρο το καλοκαίρι και στους 19 βαθμούς για τον χειμώνα, μέτρο που θα εξοικονομήσει τέσσερα δισ. κυβικά μέτρα αερίου για τη χώρα
Protagon Team

Ετοιμάζονται για… θερμό καλοκαίρι στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή να μην ρυθμιστούν τα κλιματιστικά σε δημόσια κτίρια σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 27 βαθμών Κελσίου.

Πρόκειται για μία ακόμα από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που αποφάσισε η Ρώμη για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο. Η αύξηση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών αναμένεται να εξοικονομήσει τέσσερα δισ. κυβικά μέτρα αερίου το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της «Επιχείρησης Θερμοστάτης», όπως την αποκαλούν τα ιταλικά ΜΜΕ, τα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια, ανάμεσά τους σχολεία και υπουργεία, θα έχουν τη θερμοκρασία στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι, δηλαδή έναν βαθμό περισσότερο από ό,τι ίσχυε πριν, ενώ τον χειμώνα, στους 19 βαθμούς Κελσίου, με το περιθώριο δύο βαθμών αύξησης.

Οσοι δεν υπακούσουν, κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου από 500 έως 3.000 ευρώ.

Η τροπολογία πέρασε από το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές για το φυσικό αέριο, που εισάγει από τη Ρωσία, το οποίο φτάνει το 40% του συνόλου. Η Ιταλία προς το παρόν, διαθέτει αποθέματα αερίου μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους δύο βουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που εισήγαγαν την τροπολογία, στόχος είναι «να μειώσει την κατανάλωση θερμικής ενέργειας στα κτίρια και να εξοικονομήσει άμεσα ενέργεια όλο τον χρόνο».

Τα νέα μέτρα μπαίνουν σε ισχύ από την Κυριακή και θα παραμείνουν έως τον Απρίλιο του 2023.

Ο Ντράγκι είχε δηλώσει πριν λίγες εβδομάδες, «θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή να έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό;», αναφερόμενος στην αγορά αερίου των Ευρωπαίων από τη Ρωσία, που ουσιαστικά, χρηματοδοτεί καθημερινά τον πόλεμο στην Ουκρανία.