Ενας ιταλός πολιτικός πιέζει για να απολυθεί ο διευθυντής του Αιγυπτιακού Μουσείου του Τορίνο, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε «ρατσιστής απέναντι στους Ιταλούς», σε μια κίνηση που δείχνει τις εμφανείς προσπάθειες της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στον πολιτισμό.
Οπως γράφει η Αντζελα Τζουφρίντα, ανταποκρίτρια του Guardian στη Ρώμη, ο Αντρέα Κρίπα, αναπληρωτής αρχηγός της Λέγκας, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μελόνι, δήλωσε ότι ο Κριστιάν Γκρέκο, ο οποίος διευθύνει το μουσείο από το 2014, είναι ένας «αριστερός διευθυντής» που διοικεί το μουσείο με «ιδεολογικό και ρατσιστικό τρόπο κατά των Ιταλών και των χριστιανών».
Αυτό που πυροδότησε τα αισθήματα του ιταλού πολιτικού ήταν το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2018 ο Γκρέκο προσέφερε μειωμένα εισιτήρια σε αραβόφωνους, ως αναγνώριση των κειμηλίων του μουσείου που προέρχονται από την Αίγυπτο, αλλά και για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πολιτισμών.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκαλέσει τότε συγκεντρώσεις ακροδεξιών έξω από το μουσείο, συμπεριλαμβανομένης της Μελόνι, το κόμμα της οποίας τότε συγκέντρωνε λιγότερο από 4%. Η ίδια η νυν πρωθυπουργός της χώρας έχει χαρακτηρίσει την ιδέα «ηλίθια» διότι «κάνει διακρίσεις απέναντι στους Ιταλούς», όπως μεταδίδει το βρετανικό Μέσο. Πριν ανεβεί στην εξουσία, τον περασμένο Οκτώβριο, μιλούσε πολύ συχνά κατά του «εξισλαμισμού».
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, όταν ο Μαουρίτσιο Μαρόνε, σύμβουλος για τα κοινωνικά ζητήματα των Αδελφών της Ιταλίας στην περιοχή του Πιεμόντε, δήλωσε στην έκδοση της Corriere della Sera του Τορίνο ότι η θητεία του Γκρέκο πιθανόν να μην ανανεωθεί, επειδή αισθάνεται ότι υπάρχουν «πιο ικανά πρόσωπα».
Η αντίδραση του Κρίπα ήρθε μετά την απαλλαγή του σε υπόθεση υποκίνησης μίσους, έπειτα από σχετική καταγγελία του Γκρέκο. Ο ίδιος δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ότι ο Γκρέκο θα πρέπει «να προβεί σε μια πράξη αξιοπρέπειας και να παραιτηθεί… Θα κάνουμε τα πάντα για να τον διώξουμε και ζητάμε από τον υπουργό Πολιτισμού [Τζέναρο] Σαντζουλιάνο να τον απολύσει, εάν δεν παραιτηθεί», μεταφέρει η ανταποκρίτρια του Guardian.
Υπό την ηγεσία του Γκρέκο οι πωλήσεις εισιτηρίων στο μουσείο έχουν εκτοξευθεί, με περισσότερους από 900.000 επισκέπτες το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, και συνεχείς ουρές στην είσοδο.
Σε συνέντευξή του στη La Stampa, την Πέμπτη, ο Γκρέκο, που στο παρελθόν εργαζόταν στο εξωτερικό, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του λέγοντας ότι «πολιτική παρέμβαση υπάρχει μόνο στην Ιταλία. Είναι υπερβολική, καταστρέφει την ισορροπία, είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε πάντα». «Κατά τη διάρκεια των επτά ετών που εργάζομαι στο εξωτερικό, δεν είδα ούτε έναν πολιτικό», προσέθεσε.
Ο Σαντζουλιάνο, ο οποίος στο παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις προσλήψεις ξένων διευθυντών μουσείων, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.
Ο Βιτόριο Σγκάρμπι, υφυπουργός Πολιτισμού, είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι ορισμένες από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας θα πρέπει να προορίζονται για Ιταλούς και ότι η κυβέρνηση έχει εισαγάγει νέα κριτήρια στη διαδικασία πρόσληψης – για παράδειγμα, περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά τις γλωσσικές δεξιότητες των υποψηφίων.
Αρκετοί πολιτικοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερασπίστηκαν τον Γκρέκο, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι. «Ο πολιτισμός είναι ένα πεδίο που πρέπει να κρατηθεί μακριά από πολιτικές συγκρούσεις» δήλωσε, σύμφωνα με την Αντζελα Τζουφρίντα. «Η πεποίθηση ότι αυτοί που κυβερνούν πρέπει να διορίζουν μόνο έμπιστους είναι λανθασμένη και ενέχει τον κίνδυνο να γίνει μπούμερανγκ».
Η Λάουρα Μπολντρίνι, από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα λόγια του Κρίπα ήταν έκφραση «αυταρχικών και ιδιοκτησιακών ιδεών», χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση «ανησυχητική για τη χώρα και τη δημοκρατία».
Η Ντανιέλα Ρουφίνο, από το μικρό κεντρώο κόμμα Δράση, δήλωσε: «Η επιδίωξη να χρησιμοποιηθεί ο Κριστιάν Γκρέκο, ένας αιγυπτιολόγος παγκόσμιας φήμης και εκτίμησης, για να διεξαγάγει έναν πόλεμο κατά του Ισλάμ, λέει πολλά για το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η πολιτική μάχη».