Ανδρες των συνεργείων διάσωσης μεταφέρουν τραυματίες στο χωριό Βρισά της Λέσβου | REUTERS/Giorgos Moutafis
Επικαιρότητα

Μία νεκρή στα χαλάσματα που προκάλεσε ο σεισμός στη Λέσβο

Μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του σπιτιού της στη Βρίσα- Οι 800 κάτοικοι του χωριού Βρισά θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές στο Στάδιο Πολιχνίτου - Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα, στα τουρκικά παράλια και στη Βουλγαρία!
Protagon Team

Νεκρή ανασύρθηκε η 45χρονη γυναίκα που εγκλωβίστηκε μέσα στα ερείπια σπιτιού στο χωριό Βρισά, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που χτύπησε το νησί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός και επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική. Νωρίτερα, στο ίδιο χωρίο, απεγκλωβίστηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς έφερε τραύματα. Ο σύζυγός της, ο οποίος πρόλαβε και βγήκε από το σπίτι, είχε επίσης τραυματιστεί κι είχε μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας με κάταγμα στο ισχίο.

Το Κέντρο Υγείας ανέφερε νωρίτερα πως έχει παράσχει πρώτες βοήθειες σε 11 άτομα με ελαφρά τραύματα, κυρίως από πτώσεις αντικειμένων, για τις πρώτες βοήθειες.

Η σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 15:28 στο ανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και τα τουρκικά παράλια. Αρχικά, είχαν καταγραφεί τέσσερις μετασεισμοί – ένας 4,6 βαθμών, ένας 3,6 βαθμών και δύο 3,2 βαθμών. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 12 διαμετακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο χωριό Βρισά, στη Λέσβο, όπου κατέρρευσαν τα περισσότερα παλιά κτίσματα.

Μόνο η θρησκευτική εικόνα και μία ομπρέλα έμειναν όρθιες… (REUTERS/Giorgos Moutafis)

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. Αναφορές έκαναν λόγο για ηλικιωμένους που ζουν στο χωριό και δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα που δέχονταν από οικείους τους.

Για λόγους ασφαλείας το χωριό εκκενώθηκε. Περίπου 800 κάτοικοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Στάδιο Πολιχνίτου όπου θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές, οι οποίες τοποθετήθηκαν από κλιμάκια του στρατού.

Μία γυναίκα στο στο Πλωμάρι της Λέσβου, μετρά της ζημιές στο μαγαζί της

Ζημιές προκλήθηκαν και στο Λισβόρι και στη Σκάλα Πολιχνίτου, όπου σημειώθηκαν άλλοι δύο τραυματισμοί. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, αλλά η κατάστασή τους δεν ενέπνεε ανησυχία.

Oπως μετέδωσε και η ΕΡΤ, ζημιές σημειώθηκαν στο Πλωμάρι, όπου έκλεισε από κατολίσθηση ο δρόμος ενώ υπήρχαν αναφορές για πτώση σοβάδων.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Αρμενάκα, αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, καταγράφηκαν πολλές ζημίες σε διάφορα κτίρια, παλιά και καινούρια, ενώ είχε πέσει και ένα καμπαναριό.

Ζημιές στους δρόμους στο Πλωμάρι

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. Επεσήμανε ότι «πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών» και ότι «η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση».

Στο σημείο έσπευσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών.

 

«Να καθησυχάσουμε… Υπάρχουν ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες. Οι σεισμολόγοι λένε ότι εξελίσσεται ομαλά η ακολουθία» τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. Ο ίδιος ανέφερε ότι ειδικό κλιμάκιο μηχανικών εμπειρογνωμόνων θα ελέγξει τα κτίρια που διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 στον θαλάσσιο χώρο 35 χλμ. νότια της Χίου, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε βάθος 10 χιλιομέτρων και να τοποθετείται στο τρίγωνο Λέσβου, Χίου και τουρκικών παραλίων.

Η πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για δόνηση 6,1 βαθμών σε βάθος 10 χιλιόμετρα και η εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου (EMSC) για δόνηση 6,3 βαθμών.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Τουρκία, τα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και στην Αθήνα και τη Βουλγαρία. Μαρτυρίες στο Twitter μιλούσαν για κόσμο που είχε βγει έντρομος στους δρόμους στη Σμύρνη και τα μικρασιατικά παράλια, ενώ υπήρχαν αναφορές για ζημιές στα παράλια της Τουρκίας, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είπε πως, δεδομένου του εστιακού βάθους, ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και, ως εκ τούτου, αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές στο Πλωμάρι

Οπως ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΘ «υπάρχει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο σεισμός είναι της τάξης του 6,4 βαθμών. Αναμένεται και συνέχεια λόγω του μικρού εστιακού βάθους». Κάλεσε τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους, ειδικά αν έχουν πέσει σοβάδες.

Οπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ευστράτιος Κύπελης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπήρχαν αρκετές ζημιές σε σπίτια και έχουν καταγραφεί μόνο υλικές ζημιές. Στο χωριό Πέτρα μία γυναίκα έχει τραυματιστεί στο πόδι.

Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός.

Στο νησί της Λέσβου θα μετέβαινε κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών.

Με τον δήμαρχο Χίου μιλούσε την ώρα του σεισμού ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.