Δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές Λυκείου που επέστρεφαν από το σχολείο τους την ώρα του σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο, έχασαν τη ζωή τους στο Βαθύ, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο στην περιοχή Γεφυράκι.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν η ΕΡΤ και το Μega, οι δύο μαθητές κατευθύνονταν προς την παραλία, περνώντας από ένα στενό δρομάκι στην οδό Κανάρη. Τη στιγμή εκείνη ο τοίχος κατέρρευσε από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση και τους καταπλάκωσε.
Επιτόπου έσπευσαν διασώστες και το ΕΚΑΒ που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα παιδιά, δυστυχώς όμως χωρίς τις αισθήσεις τους. Αμφότερα, όπως επιβεβαιώθηκε λίγο πριν από τις 17.00, είναι νεκρά.
Στις 18.00 έγινε γνωστό ότι οργανώνεται αεροδιακομιδή ενός ακόμα παιδιού από τη Σάμο, με κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.
Με το που έγινε γνωστή η είδηση του χαμού των δύο μαθητών, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους.
«Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα, ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των δύο παιδιών εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. «Δυστυχώς ο σεισμός αποδείχθηκε φονικός», έγραψε στη σχετική του ανάρτηση, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και τη συμπαράστασή τους σε όλο το νησί της Σάμου.
Ισχυρότατος και με μεγάλη διάρκεια
Το επίκεντρο του ισχυρότατου σεισμού, που συγκλόνισε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, εντοπίστηκε 17 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου. Κύριο χαρακτηριστικό της δόνησης, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή ακόμα και στην Αθήνα, λόγω του σχετικά μικρού εστιακού βάθους (11,7 χλμ.), ήταν η μεγάλη διάρκειά της (κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα).
Στη Σάμο υπήρξαν ζημιές κυρίως σε παλαιά κτίρια (πληροφορίες έκαναν λόγο για κατάρρευση παλαιών και εγκαταλελειμμένων σπιτιών), ενώ υπήρξε και διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Λίγα λεπτά μετά τη δόνηση ακολούθησαν διαδοχικά μικρά τσουνάμι, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά (φωτογραφία κάτω), όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκε προειδοποίηση για υψηλό κυματισμό εξαιτίας της σεισμικής δόνησης – εστάλη το σήμα 112 στους κατοίκους της Ικαρίας, της Κω, της Χίου, της Λέσβου και βεβαίως της Σάμου να μείνουν μακριά από τις ακτές.
Και όντως, τρεις φορές τα νερά της θάλασσας βγήκαν στη στεριά στο νησί, πλημμυρίζοντας δρόμους και καταστήματα.
«Η Σάμος άντεξε» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter o Πρωθυπουργός, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα.
Εξαιτίας του σεισμού οι ανακοίνωσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα, αυστηρότερα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού μετατέθηκαν για το Σάββατο.
Στο νησί μετέβησαν εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.
Στη Σάμο μετέβη και ο ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, ενώ στη Χίο αφίχθη ο υπουργός Μετανάστευης και Ασύλου, αν και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας τραυματισμός αιτούντων άσυλο ή εργαζομένων, ούτε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών φιλοξενίας.
Στις 17:30 ορίστηκε συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο δημαρχείο Καρλοβάσου.
Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο διοικητής 1ης ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει άμεσα στην εκτίμηση της κατάστασης και στον σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών.
Στο νησί της Σάμου μεταβαίνει επίσης κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.
Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.
Ολες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Ξεπερνούν τους 20 οι τραυματίες
Νωρίτερα είχαν επιβεβαιωθεί από την Πολιτική Προστασία οι τραυματισμοί τεσσάρων ατόμων στη Σάμο, όλοι τους ελαφρά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο νοσοκομείο της Σάμου διακομίστηκαν οκτώ τραυματίες και στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου άλλοι έντεκα.
Ισχυρό ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Καρλόβασι. Χαρακτηριστική η εικόνα από την Παναγία Θεοτόκου όπου κατέρρευσε τμήμα του ιερού ναού.
Φωτογραφίες από το τραυματισμένο Καρλόβασι ανήρτησε στα social media ο φωτογράφος Νίκος Χατζηιακώβου.
Ζημιές προκλήθηκαν και στους λιμενοβραχίονες στο Βαθύ. Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την ισχυρότατη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές και στα νοτιόχωρα της Χίου.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μίλησε για έναν πολύ μεγάλο σεισμό σε περιοχή με ρήγματα τα οποία έχουν δώσει και στο παρελθόν ισχυρά σεισμικά φαινόμενα.
Εκτίμηση του κ. Παπαζάχου ήταν ότι θα υπάρξει πυκνή σεισμική ακολουθία με μετασεισμούς ακόμα και της τάξης των 6 Ρίχτερ, γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση προς όλους του κατοίκους να μην παραμένουν σε κτίρια (σπίτια και όχι μόνο) που εμφανίζουν έστω και την παραμικρή βλάβη από τον σεισμό.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 Ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωδυναμικής, προέβλεψε ότι «θα ενεργοποιηθούν κι αλλά ρήγματα με αυτό το μέγεθος του σεισμού». O ίδιος έκανε λόγο κυρίως για ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθύ καθώς και κάποιες κατολισθήσεις. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι γίνονταν εκτιμήσεις για επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο, προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις στον τουρκικό είναι τεράστιες».
Μεγάλη καταστροφή με νεκρούς και τραυματίες στην Τουρκία
Στη δημοσιότητα εν τω μεταξύ ήρθαν οι πρώτες εικόνες από τη Σμύρνη στα απέναντι τουρκικά παράλια, όπου φαίνονται σύννεφα σκόνης αμέσως να καλύπτουν τμήματα της πόλης μετά τον σεισμό.
Σε αντίθεση με τη Σάμο, ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα απέναντι τουρκικά παράλια, με σοκαριστικές εικόνες από καταρρεύσεις ολόκληρων πολυκατοικιών στη Σμύρνη.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των τουρκικών αρχών, οι νεκροί είναι τουλάχιστον τέσσερις και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150.
Βίντεο που «ανέβηκαν» στο Τwitter δείχνουν ολόκληρες περιοχές στα τουρκικά παράλια να έχουν κατακλυστεί από τα νερά της θάλασσας.
Τα συλλυπητήριά του στον τούρκο πρόεδρο για τα θύματα του σεισμού στην πόλη της Σμύρνης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Παρά τις όποιες διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι λαοί μας πρέπει να είναι αλληλέγγυοι», έγραψε στην σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα το απόγευμα οι δύο ηγέτες.
Απαντώντας σε tweet του έλληνα Πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε:
«Ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Προσφέρω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή»