Ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο πριν την αναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ από το Κίεβο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Veni, vidi, vici: Το παρασκήνιο και τα μηνύματα της ιστορικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο

Αψηφώντας τη Secret Service και το Πεντάγωνο που διαφωνούσαν με ένα τόσο παρακινδυνευμένο ταξίδι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στην ουκρανική πρωτεύουσα και συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πώς οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα η επιχείρηση, πότε ενημερώθηκε το Κρεμλίνο, τι μήνυμα έστειλε στη Μόσχα αλλά και στους συμμάχους ο ένοικος του Λευκού Οίκου
Protagon Team

Το βράδυ του Σαββάτου ο Τζο Μπάιντεν δείπνησε με την Τζιλ στο αγαπημένο τους ιταλικό ρεστοράν, το «The Red Hen», στην Ουάσινγκτον. Μετά ξεκίνησε ένας… εφιάλτης για τη Secret Service, την υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ: ο Μπάιντεν επρόκειτο να κάνει κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν είχε τολμήσει, πόσο μάλλον εν μέσω πολέμου –ταξίδεψε στο Κίεβο, λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής των στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Μπάιντεν εθεάθη στο κέντρο του Κιέβου, μαζί με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μία ιστορική επίσκεψη ιδιαίτερου συμβολισμού.

Για «επίσκεψη-σοκ» που έγινε υπό άκρα μυστικότητα και με τεράστιο ρίσκο, έκανε λόγο το Politico, το οποίο επεσήμανε ότι σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ένα ταξίδι του Τζο Μπάιντεν, είτε αεροπορικώς είτε με τρένο, στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν αδύνατο να γίνει χωρίς να κινδυνεύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Secret Service αντιπρότεινε στον πρόεδρο των ΗΠΑ να συναντήσει τον Ζελένσκι στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία –άλλωστε ήταν προγραμματισμένο το ταξίδι του στη Βαρσοβία– καθώς η υπηρεσία διαφωνούσε με το σενάριο του ταξιδιού στο Κίεβο. Ιδιαίτερες επιφυλάξεις για το ταξίδι του προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα είχε εκφράσει και το Πεντάγωνο.

«Το να εγγυηθείς ότι ο πρόεδρος θα είναι ασφαλής στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν μια σχεδόν αδύνατη επιχείρηση», είπαν στο Politico οι ίδιοι αξιωματούχοι. Αλλά ο Μπάιντεν το αποφάσισε και το έκανε. Πήγε στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεπτόταν την Πολωνία. Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας, 8 π.μ. τοπική ώρα, ο Μπάιντεν κατέφθασε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, συνοδευόμενος από ελάχιστα μέλη του επιτελείου του –μεταξύ αυτών ήταν ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Λίγη ώρα αργότερα θα έκανε βόλτα μπροστά στον εμβληματικό ναό του Αγίου Μιχαήλ, μαζί με τον Ζελένσκι, για να μεταβεί έπειτα στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το Κρεμλίνο είχε ενημερωθεί λίγη ώρα πριν την άφιξη του Μπάιντεν στο Κίεβο ώστε να αποφευχθούν «λάθη».

Ζελένσκι και Μπάιντεν στο Κίεβο, αψηφώντας την απειλή της Ρωσίας (REUTERS/Gleb Garanich)
Μπάιντεν και Ζελένσκι έξω από τον ναό του Αγίου Μιχαήλ (REUTERS/Gleb Garanich)
(REUTERS/Gleb Garanich)
(Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την παρουσία του στο Κίεβο ήταν σαφές: ο Πούτιν έκανε λάθος που τέτοιον καιρό πέρυσι εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ουκρανία αντιστάθηκε, η Δύση είναι ενωμένη. Κατά τους New York Times, ωστόσο, η άφιξη του Μπάιντεν στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι και ένα μήνυμα προς κάποιους συμμάχους των ΗΠΑ, που έχουν αρχίσει να πιέζουν τον Ζελένσκι να διαπραγματευεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτή ήταν η όγδοη φορά που ο Μπάιντεν επισκέπτεται, με οποιαδήποτε ιδιότητα, την ουκρανική πρωτεύουσα –«κάθε φορά είναι και πιο σημαντική» σχολίασε, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

 Στις δηλώσεις του από το Κίεβο, ο Μπάιντεν έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα ανακοινωθεί νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS.

«Καθώς πλησιάζουμε στην πρωτη επέτειο από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ήταν το μήνυμα του αμερικανού προέδρου μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Μια ιστορική χειραψία: Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται δεκτός από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

«Οταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας υπερκεράσει. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος.

»Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με πρωτοφανή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη – και αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Για «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς», μίλησε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (κάτω η ανάρτησή του στο Instagram), χαιρετίζοντας την επίσκεψη Μπάιντεν, με τον οποίο όπως είπε, συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την προμήθεια όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Συμβολικά, την ώρα την επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής.

Ο αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε μία ακόμη παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης, «που θα βοηθήσουν στην προστασία του ουκρανικού λαού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς», ενώ όπως έκανε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν πρόσθετες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος έφτασε στο Κίεβο με τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία. Επισκέφθηκε τον ναό του Αγίου Μιχαήλ και περπάτησε στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας  μαζί με τον Ζελένσκι, σε «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Μαζί σας για όσο χρειαστεί»

Στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, απέναντι στη ρωσική εισβολή, για όσο χρειαστεί.

«Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση ήταν διχασμένη – Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτή τη στιγμή […] Εκανε απλά  λάθος και έναν χρόνο αργότερα, στεκόμαστε εδώ μαζί», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος έχοντας δίπλα του τον ουκρανό ομόλογό του.

Ο πόλεμος, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, έχει πάρει πλέον άλλη τροπή και μετά τις μεγάλες θυσίες των Ουκρανών, οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Και κλείνοντας την τοποθέτησή του, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Με τη σειρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία ως «την πιο σημαντική επίσκεψη ολόκληρης της ιστορίας των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», τονίζοντας ότι τα αποτελέσματά της θα έχουν σύντομα αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.

Προηγουμένως ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του πολέμου, όταν ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και θυμήθηκε μία από τις πρώτες τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον ουκρανό πρόεδρο, όταν «τα ρωσικά αεροπλάνα ήταν στον αέρα και τα τανκς περνούσαν τα σύνορά σας».

«Μου είπατε ότι ακούγατε εκρήξεις στο βάθος. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Είπες ότι δεν ήξερες πότε θα μπορούσαμε να ξαναμιλήσουμε. Εκείνη τη σκοτεινή νύχτα πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος κυριολεκτικά εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου. Ισως ακόμη και για το τέλος της Ουκρανίας».

«Εναν χρόνο μετά, όμως, το Κίεβο στέκεται όρθιο. Και η Ουκρανία αντέχει. Η δημοκρατία αντέχει και  οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος είναι στο πλευρό σας», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι το Κίεβο «έχει κατακτήσει ένα μέρος της καρδιάς μου».

Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ρωσία ότι «κανείς δεν σας φοβάται», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Η επίσκεψη αυτή είναι η νίκη του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιήθηκε για χάρη της νίκης της Ουκρανίας και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα κανείς δεν σας φοβάται!».

Η ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδας).

Μπορέλ: Επείγουσα η αποστολή όπλων και πυρομαχικών

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων -χωρίς την παρουσία τελικά του ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Νμτίτρο Κουλέμπα, λόγω της αιφνιδιαστικής επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο-  με κύριο αντικείμενο την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.

«Σήμερα θα συζητήσουμε πώς θα προμηθεύσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, όπλα στην Ουκρανία και κυρίως πυρομαχικά. Το πιο επείγον ζήτημα για τον ουκρανικό στρατό είναι η συνεχής ροή πυρομαχικών, κυρίως βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο .

«Είναι το πιο επείγον ζήτημα. Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα μπει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα του πολέμου», προειδοποίησε.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μία απόφαση την οποία τελικά θα λάβουν οι υπουργοί Αμυνας και η οποία ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο που θα γίνει στη Στοκχόλμη στις 7-8 Μαρτίου. «Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και θα δούμε ποιά είναι η καλύτερη για να εφαρμοστεί».

Μεταξύ των προτάσεων, και αυτή της Εσθονίας για κοινή αγορά πυρομαχικών, με βάση το μοντέλο της αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19.

Στη ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι και η νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας – το 10ο πακέτο κυρώσεων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων.

«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχουμε τελική συμφωνία σήμερα, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ μεθαύριο, Τετάρτη, ώστε οι νόμιμες διαδικασίες να ολοκληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τέλος, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί και με το ζήτημα της λογοδοσίας από τη Ρωσία, είτε σχετικά με το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου είτε για το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στις διπλωματικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την έγκριση ενός ψηφίσματος ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα που αναμένεται να έχει την ευρύτερη διεθνή υποστήριξη.

Την Τρίτη, ο ύπατος εκπρόσωπος θα έχει συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.