Ο πάπας Φραγκίσκος γνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει στις δομές της Καθολικής Εκκλησίας θα συναντήσουν αντιστάσεις | REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Επικαιρότητα

Ιστορική απόφαση: Ο πάπας παρέχει δικαίωμα ψήφου στις μοναχές

Ο ποντίφικας ανακοίνωσε ότι στην επόμενη σύναξη επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας, τον προσεχή Οκτώβριο, οι μοναχές που θα συμμετέχουν θα μπορούν, για πρώτη φορά στα χρονικά του παπισμού, να ψηφίσουν
Protagon Team

Είναι ο πάπας Φραγκίσκος ο πιο προοδευτικός ηγέτης στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας; Αυτό είναι το ερώτημα που συζητείται σοβαρά από τους διεθνείς αναλυτές τους τελευταίους μήνες. Λίγες εβδομάδες μετά τη συνομιλία του με νεαρούς καθολικούς στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ, όπου παραδέχθηκε ότι το σεξ είναι ένα από τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή και έδειξε ανοχή στις αμβλώσεις, ο Ποντίφικας επιχειρεί άλλη μια τομή στο καθολικό δόγμα.

Επειτα από παρέμβασή του, η Καθολική Εκκλησία θα επιτρέψει για πρώτη φορά στις γυναίκες να ψηφίσουν σε μια σημαντική παγκόσμια συνάντηση επισκόπων τον Οκτώβριο – κίνηση που χαιρετίστηκε ως ιστορική πρώτη. Οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, θα δώσουν σε πέντε μοναχές δικαίωμα ψήφου στη σύνοδο, η οποία είναι ένα παπικό συμβουλευτικό όργανο.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση μόνο ως παρατηρητές. Οι άνδρες θα εξακολουθήσουν να δίνουν την πλειοψηφία σε αυτή τη συγκέντρωση επιρροής, ωστόσο η μεταρρύθμιση θεωρείται μια σημαντική αλλαγή για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία κυριαρχείται επί αιώνες από άνδρες.

Η Διάσκεψη Χειροτονίας Γυναικών, που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία συνηγορεί υπέρ των γυναικών ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «σημαντική ρωγμή στη γυάλινη οροφή», δανειζόμενη την αντίστοιχη φράση που είχε χρησιμοποιήσει συχνά η Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική εκστρατεία της το 2020, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC News.

«Για χρόνια, οι εκπρόσωποι και οι επίσκοποι του Βατικανού αντιστέκονταν, “μετακινώντας τα δοκάρια” σε κάθε σύνοδο, επειδή δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίσουν» έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Ο ανείπωτος λόγος ήταν πάντα ο σεξισμός. Στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε η σύνοδος να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού».

Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι τα δικαιώματα ψήφου θα επεκταθούν επίσης σε 70 επιλεγμένα, μη κληρικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, απομακρύνοντας τη σύνοδο από την έως τώρα φύση της – μια συνάντηση που αφορούσε αποκλειστικά την ιεραρχία της Εκκλησίας.

Ο πάπας, που υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση, είπε ότι ελπίζει πως τα μισά μέλη της κοινότητας με το νεοαποκτηθέν δικαίωμα ψήφου θα είναι γυναίκες, και ότι έχει επίσης δοθεί έμφαση στη συμπερίληψη των νέων.

Η απόφαση χαιρετίστηκε ως ιστορική από τους θρησκευτικούς ανταποκριτές των ιταλικών εφημερίδων, αλλά στους κόλπους της Εκκλησίας ο ενθουσιασμός υπήρξε συγκρατημένος. «Είναι μια σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση» δήλωσε ο καρδινάλιος Ζαν Κλοντ Χόλεριχ, κορυφαίος διοργανωτής της συνόδου.

Ο Κρίστοφερ Λαμπ, ανταποκριτής του Βατικανού για το καθολικό ειδησεογραφικό έντυπο The Tablet, είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC World Service ότι οι αλλαγές είναι «πολύ σημαντικές» και συνιστούν μια προσπάθεια του πάπα να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της Εκκλησίας, που θα είναι πιο συμμετοχικές.

Προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις γυναίκες αντικατοπτρίζουν έναν «άνευ προηγουμένου» διάλογο για το θέμα της γυναικείας εκπροσώπησης, που διεξάγεται εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά ο Λαμπ προέβλεψε ότι ο πάπας θα αντιμετωπίσει «σημαντικές αντιστάσεις» από ορισμένα τμήματα της Εκκλησίας σχετικά με αυτή την απόφαση.