Δεν έφθανε το καυτό καλοκαίρι με τους καύσωνες και τις πυρκαγιές που προηγήθηκε: και ο Οκτώβριος ξεκίνησε με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Μετά τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί, οι επόμενες ημέρες υπόσχονται επίσης ζέστη σε επίπεδα ρεκόρ.
Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα χιλιάδες τοποθεσίες έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ ημερολογιακών ημερών, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν σημειώσει επίσης ρεκόρ όσον αφορά συνολικά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post. Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία και Σλοβενία σημείωσαν τις υψηλότερες μέχρι στιγμής θερμοκρασίες τους τον μήνα Οκτώβριο.
Ο καύσωνας των αρχών του μήνα υποχώρησε λίγο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αλλά τα υψηλά ρεκόρ επέστρεψαν σε Δουβλίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη και Ρώμη τη Δευτέρα. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν περίπου 5,5 έως 11 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή παντού, εκτός από τη βόρεια Ευρώπη. Πολλά πρόσθετα ρεκόρ είναι πιθανά προτού επικρατήσει πιο φθινοπωρινός καιρός, την επόμενη εβδομάδα.
Μέχρι τον Οκτώβριο, το δροσερό αεράκι του φθινοπώρου πνέει συνήθως σε όλη την Ευρώπη, αλλά όχι φέτος. Πολλαπλές ζώνες υψηλής βαρομετρικής πίεσης –ή θόλοι θερμότητας– έχουν αναπτυχθεί στη νοτιοδυτική Ευρώπη, εξυπηρετώντας την επιμονή του ασυνήθιστα ζεστού καιρού σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Αυτοί οι θόλοι θερμότητας είναι τυπικοί το καλοκαίρι, αλλά έχουν παραμείνει περισσότερο από το συνηθισμένο, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Ο θόλος θερμότητας που παρατηρείται αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ευρώπη και θα κινηθεί ανατολικά τις επόμενες ημέρες, φέρνοντας θερμότερο καιρό –σε σύγκριση με τον φυσιολογικό για την εποχή– μεταξύ της Μεσογείου και της Σκανδιναβίας.
Η αξιοσημείωτη αυτή ζέστη ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ειδικά στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, όπου ορισμένα ρεκόρ καταρρίφθηκαν σημειώνοντας ανόδους έως και 5,5 βαθμών Κελσίου. Θερμοκρασίες μεταξύ 29 και 35 βαθμούς κατέρριψαν τα ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας, πριν μεταφερθούν ανατολικά, προς την Αυστρία και την Ελβετία.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες είδαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η Σλοβενία έγινε η πέμπτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, καθώς αναπτύχθηκε νέος παλμός θερμότητας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με τα αρχεία των μετεωρολογικών υπηρεσιών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις παρακάτω περιοχές:
- Ισπανία: 38,2 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο την 1η Οκτωβρίου
- Γαλλία: 35,8 βαθμοί Κελσίου στο Ναβαρένζ στις 2 Οκτωβρίου
- Σλοβενία: 31,3 βαθμοί Κελσίου στο Κρνομέλζ στις 8 Οκτωβρίου
- Αυστρία: 30,3 βαθμοί Κελσίου στο Λανγκένλεμπαρν στις 3 Οκτωβρίου
- Πολωνία: 29,3 βαθμοί Κελσίου στη Λέγκνιτσα στις 3 Οκτωβρίου
Εκτός από το εθνικό ρεκόρ της Σλοβενίας την περασμένη Κυριακή, τα ρεκόρ για τις ημερομηνίες και τον μήνα απλώθηκαν από την Ισπανία μέχρι την Ιταλία και τις χώρες στα βόρεια σύνορά τους. Η περιοχή είδε όχι μόνο ασυνήθιστα ζεστές απογευματινές υψηλές τιμές, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου, μέσα στο καλοκαίρι.
Την περασμένη Δευτέρα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Ισπανία πλησίασαν ή έσπασαν πολλά ρεκόρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης καιρού coolwx.com. Σε προκαταρκτικό στάδιο, σημειώθηκαν πολυάριθμα μηνιαία –εκτός από ημερήσια– ρεκόρ. Η πλειονότητα των τοποθεσιών στη Γαλλία –744 από τις 1.179 τοποθεσίες παρατήρησης– έχουν σημειώσει μηνιαία υψηλά ρεκόρ το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Αν και η συνεχιζόμενη ζέστη στην Ευρώπη είναι εκτός εποχής, είναι συνεπής με αυτό που έχει βιώσει η ήπειρος σε μεγάλο βαθμό φέτος. Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές χώρες να γίνονται μάρτυρες της πιο ζεστής ημέρας του Ιανουαρίου. Η Ευρώπη και ο πλανήτης συνολικά μόλις σημείωσαν τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Κλιματική Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η εντυπωσιακή ζέστη του Σεπτεμβρίου ακολούθησε το θερμότερο τρίμηνο που παρατηρήθηκε στη Γη, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Οι χώρες που είδαν τον θερμότερο Σεπτέμβριο στην Ευρώπη ήταν, μεταξύ άλλων, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Μολδαβία, η Πολωνία και η Φινλανδία. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι θερμοκρασίες ήταν έως και 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον κανονικό μέσο όρο κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι επίμονες ζώνες υψηλών βαρομετρικών πάνω από τη Νότια Ευρώπη και η ροή ζεστού αέρα από τη Βόρεια Αφρική έχουν εξασφαλίσει ότι οι συνθήκες καύσωνα θα συνεχιστούν. Η εκτεταμένη ξηρασία, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα, έχει επίσης εντείνει τη ζέστη.
Ενώ το έντονο και ακόμα ισχυρότερο φαινόμενο Ελ Νίνιο ενισχύει τη θερμότητα παγκοσμίως, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο βρίσκεται πίσω από τη μακροπρόθεσμη τάση προς υψηλότερες θερμοκρασίες. Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την πιο ζεστή χρονιά στη ιστορία της, αλλά δεν έχει παρά να κοιτάξει στο 2022 για την τελευταία της θερμότερη χρονιά – και στο 2020 πριν από αυτήν.
Τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα παραμείνει στη δίνη μιας μέσης θερμοκρασίας περίπου 5 με 6 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ψυχρότερος αέρας θα αρχίσει να διαχέεται προς τα νότια της Ευρώπης, φτάνοντας πρώτα στη Βρετανία, πριν εξαπλωθεί στη Σκανδιναβία και τελικά στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Αυτή η ώθηση ψυχρότερων αέριων μαζών θα προχωρήσει προς τα ανατολικά την επόμενη εβδομάδα, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει βόρεια της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Μεσογείου –συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας–, όπου δεν υπάρχει κανένα σημάδι ουσιαστικής πτώσης της θερμοκρασίας.