Για όσους εξ ημών είμαστε…junkies της πολιτικής, οι εκλογικές βραδιές είναι κάτι σαν το «Αγιο Δισκοπότηρο». Μια και μόνο ημέρα, ασήμαντη κατά τα άλλα στη ροή του χρόνου, καθορίζει τόσα για αρκετό διάστημα. Εχει μυστήρια, αγνώστους, καραμπόλες και εκπλήξεις. Γι’ αυτό, λοιπόν, και το θεωρώ προνόμιο τα τελευταία χρόνια να μπορώ να ακούω από τον maître των εκλογικών διαδικασιών, Ανδρέα Δρυμιώτη, τις εμπειρίες του και τα ιστορικά παραλειπόμενα από αυτές τις εκλογικές βραδιές. Στους πολλούς πρωινούς καφέδες που έχουμε πιει, έχω ακούσει από πρώτο χέρι, με τη γνωστή του παιγνιώδη διάθεση πολλές από τις ιστορίες που περιέλαβε στο βιβλίο του «40+1 Νύχτες Εκλογών» (Εκδ. Καστανιώτη) που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες.
Ποιος ξέρει ή θυμάται, για παράδειγμα, ότι πριν από τις εκλογές του 1981, όταν και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν πληροφοριακά συστήματα για την κατανομή των εδρών και την προβολή του αποτελέσματος, είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια στις εκλογές του 1977, η οποία κατέρρευσε στον αέρα; Και μετά, όταν με τη βοήθεια του αείμνηστου Γιάννη Κωστόπουλου της (τότε) Τράπεζας Πίστεως, ο Δρυμιώτης και οι συνεργάτες του στην εταιρεία του Δοξιάδη έστησαν τα υπολογιστικά τερματικά στα υπόγεια της Τράπεζας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε να στηθεί ένα ειδικό τερματικό στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για να μπορεί να βλέπει τα αποτελέσματα σε ζωντανή ροή μαζί με τον Τσάτσο, τον Χορν και τον Πέτρο Μολυβιάτη;
(Σημειωτέον, λίγα χρόνια μετά, στις Δημοτικές του ’86, ο Λεωνίδας Παπακαρυάς, εξ απορρήτων του τότε Προέδρου Χρήστου Σαρτζετάκη πήρε τον Δρυμιώτη και του ζήτησε το ίδιο τερματικό που είχε και ο Καραμανλής το ’81. «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς κάνατε για τον προηγούμενο Πρόεδρο, αλλά ο Κύριος Πρόεδρος επιθυμεί να κάνετε ακριβώς το ίδιο και γι’ αυτόν», του είπε ο Παπακαρυάς).
Η γραβιέρα και ο καφές του Πολύδωρα
Ή η ιστορία του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος το βράδυ των εκλογών του ’81 ρώτησε τον Δρυμιώτη αν εκλέγεται. Αυτός το κοίταξε, και του είπε ότι δεν βγάζει έδρα η ΝΔ στο Ηράκλειο. Λίγη ώρα μετά, τα πράγματα άλλαξαν, η ΝΔ έπαιρνε μια έδρα και ο Δρυμιώτης τηλεφώνησε στο σπίτι του Κεφαλογιάννη. «Ο Μανώλης έχει πάρει το valium και κοιμάται, ενώ οι πασοκτζήδες απέναντί μας ψήνουν αρνιά και γιορτάζουν», του είπε η γυναίκα του που σήκωσε το τηλέφωνο. Ο Κεφαλογιάννης, όμως, δεν ξέχασε τον Δρυμιώτη. Και αφού ξύπνησε βουλευτής, μερικές ημέρες μετά πήγε στον Δρυμιώτη ένα κεφάλι γραβιέρα, ως «ευχαριστώ» για τη σκέψη. Και στις ίδιες εκλογές, ένας νεαρός πολιτευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών, πήγε καφέ στα ξενυχτισμένα στελέχη της «Δοξιάδης Ηλεκτρικοί Διερευνηταί» που είχαν εγκατασταθεί στο Εσωτερικών: ήταν ο Βύρων Πολύδωρας που τότε πρωτοεξελέγη.
Οταν κάηκαν τα τερματικά
Καταπληκτική είναι η ιστορία από τις Δημοτικές Εκλογές του ’86, όταν το πρωί του Σαββάτου πριν από τις εκλογές, ο τότε υπουργός Εσωτερικών 1 κάλεσε τον Δρυμιώτη και τον ρώτησε, αν την επομένη θα μπορεί να κάνει εκλογές. Τι είχε γίνει; Τα ξημερώματα, θέλοντας να δοκιμάσουν τη γεννήτρια του στρατού στο Εσωτερικών, ο χειριστής έκανε λάθος και τροφοδότησε όλο το υπουργείο με 380 αντί για 220 Volt. Αποτέλεσμα, να καούν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που ήταν στην πρίζα. Τότε, εκτάκτως άνοιξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Alpha Bank (πλέον) του Κωστόπουλου και πήραν τερματικά και εκτυπωτές, την τελευταία στιγμή. Το πιο εντυπωσιακό: Οταν η Δέλτα Πληροφορική του Δρυμιώτη ζήτησε τότε αποζημίωση από το Δημόσιο, ο γενικός γραμματέας του Κουτσόγιωργα έκανε…την πάπια και είπε ότι δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι η βλάβη προέκυψε από λάθος χειριστή της γεννήτριας.
Η μηχανογράφηση της ΝΔ και ο Λαναράς
Στις εκλογές του ’89, η ΝΔ έπεσε…θύμα της σιγουριάς της και ψήφισε τον εκλογικό νόμο που βαφτίστηκε «Κουτσονόμος», με αποτέλεσμα να κερδίζει μεν, αλλά να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Στη Ρηγίλλης τότε ήταν… βέβαιοι ότι κάτι γινόταν με «τα κομπιούτερ». Γι’ αυτό και έστησαν ένα «υπερσύγχρονο μηχανογραφικό κέντρο», για να «μην περάσει η νοθεία».
Και ενώ όλα κυλούν ομαλά, στις τρίτες εκλογές του Απριλίου του ’90, το υπουργείο Εσωτερικών προκηρύσσει διαγωνισμό για τον τεχνικό ανάδοχο του έργου, έχοντας όμως τις τεχνικές προδιαγραφές από τη Δέλτα Πληροφορική. Ποιος εμφανίζεται; Ο αλήστου μνήμης Θωμάς Λαναράς με τη Lantec, ο οποίος πράγματι μειοδοτεί, αδυνατεί, όμως, να υλοποιήσει το έργο μέσα σε μόλις 30 μέρες. Εξ ου και οι εκλογές καταλήγουν εκ νέου στη Δέλτα, η οποία τις φέρνει εις πέρας, συνεργαζόμενη πλέον και με τα ιδιωτικά κανάλια Mega και ΑΝΤ1, με διαφορετική απεικόνιση από αυτή της ΕΡΤ.
Ο Συμπιλίδης και ο Εβερτ
«Και το όνομα αυτού Συμπιλίδης». Αυτό λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον τότε υπουργό Οικονομικών Στέφανο Μάνο τον Σεπτέμβριο του ’93, όταν τον καλεί στο τηλέφωνο, και ενώ ο Δρυμιώτης είναι ήδη στο γραφείο του Μάνου για άλλη υπόθεση. Ο εκλογικός νόμος αλλάζει, με πρώτη εφαρμογή του ορίου εισόδου 3%, ενώ ο Δρυμιώτης ανακαλεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία από τη βραδιά της εκλογικής ήττας της ΝΔ. Ο Μιλτιάδης Εβερτ, εσωκομματικός αμφισβητίας του Μητσοτάκη, είναι τότε στο γραφείο του, στο υπουργείο Εσωτερικών. Λίγο πριν τις 19:30, ο Δρυμιώτης ενημερώνει τον Εβερτ για την ήττα και αυτός… φουριόζος, πηγαίνει στις κάμερες και κάνει δήλωση αποδοχής της ήττας του κόμματος. Λίγο μετά, κέρδισε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στη μάχη για τη διαδοχή Μητσοτάκη.
Ο Σαρτίνι και η εισβολή
Οι εκλογές του 2000 ήταν, αν μη τι άλλο, ο ορισμός του θρίλερ. Η ΝΔ κάνει φίνις στην προεκλογική περίοδο με μια συγκέντρωση στο ΟΑΚΑ, την οποία σκηνοθετεί ο γνωστός από τα τηλεοπτικά σόου Στέφανο Σαρτίνι, με το αποτέλεσμα να είναι μάλλον τηλεοπτικό παρά πολιτικό. Στις δημοσκοπήσεις βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να κλείνει την ψαλίδα για τα καλά και η βραδιά προμηνύεται θρίλερ. Ο Δρυμιώτης βλέπει τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα να έρχονται και ενημερώνει τον υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Κουμάντο ότι η ΝΔ προηγείται μεν, αλλά αυτός εκτιμά πως στο τέλος θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Στα κανάλια, στο μεταξύ, γίνεται…πάρτι, με τον Στράτο Φαναρά της Metron στον ΑΝΤ1 να είναι ο μόνος που βλέπει σωστά τάση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο το απόγευμα, ενώ στο γραφείο του Κουμάντου είναι ο Δρυμιώτης, μια αντιπροσωπεία βουλευτών της ΝΔ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπαίνει μέσα και απαιτεί να ανακοινώνονται άμεσα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όσα υπάρχουν έστω. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ δεν επετράπη και η παρουσία των εκπροσώπων της ΝΔ στην αίθουσα των καταχωρήσεων των αποτελεσμάτων. Αποτέλεσμα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος να καταγγείλει την κυβέρνηση και ο Κώστας Σημίτης να δώσει εντολή ανακοίνωσης συγκεντρωτικών παρά το ρίσκο. Και μετά… μπήκε η Β’ Αθηνών.