Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #562

Ο Γιώργος Τσίπρας έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο»... / Η Τζάκρη πιστεύει ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη «είναι μετρημένες» / Κούλογλου: Αναπόφευκτο το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Κασσελάκης θα μπορούσε να είναι επικοινωνιακός σε εταιρεία που πουλάει σοκολάτες / Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξανάρχισε το μπάσκετ
Protagon Team

Ο Γιώργος Τσίπρας έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ: «Να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο»...

Εν αναμονή του β’ ημιχρόνου της Πολιτικής Γραμματείας και με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιστρέφει από το Λονδίνο όπου εξέφρασε το όραμά του να γίνει νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής και πάντα εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε ευθέως θέμα ηγεσίας, ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Ο κ. Τσίπρας είναι από εκείνους που ήταν στο team Kasselakis την περίοδο της πρώτης διάσπασης, αλλά τώρα φαίνεται ότι έχει αλλάξει γραμμή –και στον βαθμό που εκφράζει τις επιθυμίες του εξαδέλφου του, πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα είπε την Τρίτη στα «Παραπολιτικά» έχουν τη δική τους σημασία για το μέλλον του κόμματος και του νέου αρχηγού του:

 

«Αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές», είπε για τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκτοτε έχει φέρει σχεδόν όλο το κόμμα απέναντί του.

 

«Δεν είναι ευχάριστα αυτά που συμβαίνουν, πρέπει το κόμμα να προστατευτεί», είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει με νόημα: «Αδιαμεσολάβητο δεν σημαίνει ότι κάνω ό,τι θέλω» – μια ευθεία παραπομπή στο βολικό μότο του κ. Κασσελάκη περί «αδιαμεσολάβητης» επαφής του αρχηγού με τα μέλη και τους ψηφοφόρους (εξ ου και το περιβόητο ερωτηματολόγιο πριν το Συνέδριο, που άναψε τις φωτιές).

 

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις ευρωεκλογές με αρχηγό τον κ. Κασσελάκη. Αλλά με τις διαλυτικές και τις φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα να είναι πλέον πολύ ισχυρές, είναι αμφίβολο αν υπάρχει τέτοια άνεση χρόνου.

 

Από την άλλη, τι θα γίνει αν ο κ. Κασσελάκης πει να είναι και αυτός υποψήφιος ευρωβουλευτής ώστε να αποκτήσει τη λαϊκή νομιμοποίηση που του λείπει (καθώς δεν είναι βουλευτής);

 

Και εντάξει, αν τον αλλάξουν και βρεθεί το άλλο πρόσωπο για να πάνε με αυτόν αρχηγό στις ευρωεκλογές, τι θα γίνει με τα λεφτά που τους έχει δανείσει ο κ. Κασσελάκης;

 

Η Τζάκρη πιστεύει ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη «είναι μετρημένες»

Δεν είναι όλοι απαισιόδοξοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και λίγα 24ωρα πριν από το προγραμματισμένο Συνέδριο που κανείς βέβαια δεν ξέρει αν θα γίνει.

 

Η Θεοδώρα Τζάκρη, για παράδειγμα, βουλεύτρια (κατά τη συριζαϊκή ιδιόλεκτο) Πέλλας και με ένα ανομολόγητο όνειρο να γίνει η υπαρχηγός δίπλα στον κ. Κασσελάκη, έδωσε συνέντευξη στην «Μακεδονία», φωτογραφήθηκε με το γνωστό στυλ-υπερπαραγωγή και όχι μόνο προεξόφλησε μεγάλη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ ως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά απεφάνθη και πως «οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες»!

 

Βέβαια τυπικά, όντως είναι μετρημένες: ως τις 21 Ιουνίου 2027 που θα πρέπει να ξαναστηθούν εθνικές κάλπες με την ολοκλήρωση της τετραετίας, απομένουν 1.217 ημέρες. Αν αυτό εννοούσε η κυρία Τζάκρη πάμε πάσο.

 

[απολαύστε υπεύθυνα]

 

Κούλογλου: Αναπόφευκτο το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Κασσελάκης θα μπορούσε να είναι επικοινωνιακός σε εταιρεία που πουλάει σοκολάτες

Εντελώς διαφορετική άποψη για το πού θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ο Στέλιος Κούλογλου, ο ανεξάρτητος πια ευρωβουλευτής, ο οποίος από τη στιγμή που αποχώρησε από το κόμμα, τον περασμένο Οκτώβριο, έχει μετατραπεί σε μια καθημερινή Κασσάνδρα για τα μελλούμενα στην Κουμουνδούρου.

 

Τη Δευτέρα βγήκε στο Action24 και προεξόφλησε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, την Τρίτη, ο κ. Κούλογλου βγήκε στην κρατική ΕΡΑ και απεφάνθη ως πως «το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτο».

 

Εξήγησε δε πως αυτό το τέλος «έχει ήδη συντελεστεί με την εκλογή του κ. Κασσελάκη, η οποία εκλογή στην πραγματικότητα ήταν μια ομαδική αυτοκτονία. Ξέρετε», προσέθεσε, «αυτό συμβαίνει σε οργανώσεις ή σε κλειστά συστήματα, γενικά σε θρησκευτικές ομάδες που περιμένουν κάτι να γίνει, ένα γεγονός που θα τους πάει στον παράδεισο και όταν αυτό δεν έρχεται, αυτοκτονούν μαζικά. Υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές του ’23 είχε πιστέψει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Το πίστευε συλλογικά το κόμμα. Και όποιος έλεγε ότι “παιδιά δεν πάμε καλά”, όπως εγώ παραδείγματος χάρη, τον πετροβολούσαν, του λέγανε “τι είναι αυτά που λες”».

 

Ο ίδιος επέμεινε πως ο κ. Κασσελάκης δεν έφερε την κρίση, αλλά η έλευσή του στην αρχηγία όξυνε το πρόβλημα.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μία βαθιά κρίση πριν από την εκλογή του Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης δεν είναι η αιτία αυτής της βαθιάς κρίσης αλλά το σύμπτωμα. Βέβαια, τη βάθυνε γιατί ο άνθρωπος δεν μπορούσε και δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα κόμμα το οποίο δεν γνωρίζει, δεν γνωρίζει την πολιτική και τρέχει από δω και από ‘κει».

 

Ο κ. Κούλογλου μάλιστα περιέγραψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

 

«Είναι φωτογενής, είναι έξυπνος, είναι επικοινωνιακός, θα έλεγα καλύτερα. Αλλά από εκεί και πέρα θα μπορούσε να είναι επικοινωνιακός σε μία εταιρεία που πουλάει σοκολάτες. Δεν έχει σχέση αυτό με την αξιωματική αντιπολίτευση και από τη στιγμή που δεν έχει σχέση, έχουμε κρίση. Αυτή η κρίση θα συνεχιστεί γιατί ως χαρακτήρας ο κ. Κασσελάκης δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Δεν πρόκειται να πει ότι “φεύγω”».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξανάρχισε το μπάσκετ

Για να μη βαρεθούμε όμως, συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, να περάσουμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και να πούμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή «BoxOut» του Βασίλη Σκουντή, στην CRETAΤηλεόραση.

 

Ενδιαφέρουσα διότι παρά την ακατανίκητη ροπή του κ. Ανδρουλάκη να το σοβαρεύει το πράγμα στα όρια της νύστας –πάλι μίλησε για την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ελλάδα–, ο κ. Σκουντής, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Ρέθυμνο στις τελευταίες εκλογές, έχει πάντα τον τρόπο του, ακόμα και μέσα από την υπερβολή του ώρες ώρες, να κάνει μια συνέντευξη πιο νευρική.

 

Ετσι, ο κ. Σκουντής ξεκίνησε τη συζήτηση με τον κ. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως 19 Φεβρουαρίου γεννήθηκε και ο Νικόλαος Κοπέρνικος, ο διάσημος αστρονόμος που τον 16ο αιώνα διατύπωσε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Σύμπαντος. Και ο κ. Ανδρουλάκης δεν κρατήθηκε και σχολίασε ότι όπως ο «συνονόματος» (ο… Κοπέρνικος) είχε αγωνία τον Ηλιο, εκείνος αγωνιά για τον «πράσινο ήλιο» (του ΠΑΣΟΚ).

 

Αφού γελάσαμε –λέμε τώρα–, ο κ. Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι πριν από λίγες ημέρες έπαιξε μπάσκετ για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του τον Σεπτέμβριο του 2022, και δεν έκρυψε τη χαρά του καθώς «μέσα από τον αθλητισμό ξεχνιέσαι, “ταξιδεύεις” και εκτονώνεται η ένταση της καθημερινότητας. Το μπάσκετ μου αρέσει διότι είναι ένα ομαδικό σπορ και μπορεί εύκολα να βρεθεί μια παρέα και να περάσει ευχάριστες ώρες».

 

[απολαύστε υπεύθυνα]