Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #529

Αρβανίτης κατά Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου: «Τα κόμματα δεν είναι βανάκια να κυκλοφορούν στο κέντρο, αριστερά, δεξιά για να μαζεύουν επιβάτες» / Η Αθηνά Λινού παραιτήθηκε από τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ /Το δάκρυ της Σοφίας Ζαχαράκη για τη γυναικοκτονία στην Καλαμαριά
Protagon Team

Αρβανίτης κατά Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου: «Τα κόμματα δεν είναι βανάκια να κυκλοφορούν στο κέντρο, αριστερά, δεξιά για να μαζεύουν επιβάτες»

Είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ, από έξι που εξέλεξε το 2019, έχει απομείνει με δύο όλους κι όλους ευρωβουλευτές: την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά και τον βεριτάμπλ Συριζαίο Κώστα Αρβανίτη –οι υπόλοιποι έχουν φύγει, τρεις αποχώρησαν λόγω Κασσελάκη (Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης) και άλλος ένας (Αλέξης Γεωργούλης) έχει διαγραφεί.

 

Αλλά και αυτός ο κ. Αρβανίτης δεν νιώθει και πολύ σίγουρος. Ο κ. Αρβανίτης βγήκε την Τρίτη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Newsroom» του Μάκη Προβατά και της Σταυρούλας Χριστοφιλέα και κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου, για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

 

«Εγώ δεν χωράω αλλού. Οπότε για να είμαι και καθαρός απέναντι και σε εσάς και στους τηλεθεατές και απέναντι και στο κόμμα μου, είμαι στην Αριστερά γιατί είμαι αριστερός. Δεν είμαι κάτι άλλο. Το κόμμα έχει συγκεκριμένη άποψη και έχει τη δέσμευση του προέδρου εδώ στις Βρυξέλλες πριν από ενάμιση μήνα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της Left και θα παραμείνει στη Left», είπε ο κ. Αρβανίτης, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε:

 

«Τα κόμματα δεν είναι βανάκια να κυκλοφορούν στο κέντρο, αριστερά, δεξιά για να μαζεύουν επιβάτες. Τα κόμματα έχουν μια ιστορική διαδρομή, μια αντίληψη των πραγμάτων και μια πρόταση προς την κοινωνία».

 

Και επέμεινε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της Αριστεράς με σύμβολα συγκεκριμένα, με ιστορία και βεβαίως με προοπτική στο χώρο της Ευρώπης και ευρωπαϊκό κόμμα σαφέστατο, ευρωπαϊκό κόμμα, φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Οπότε δεν μπαίνει τέτοιο θέμα και μπαίνει ξαφνικά μετά την αποχώρηση κάποιου” κατέληξε ο κ. Αρβανίτης σημειώνοντας ότι μια Αριστερά άμα δεν είναι ριζοσπαστική δεν μπορεί να είναι και Αριστερά».

 

Που σημαίνει ότι μέσα σε όλα ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τώρα και τους τσακωμούς για τι είναι το κόμμα του και σε ποια ευρωομάδα ανήκει –ευτυχώς, δηλαδή, που οι συγκεκριμένοι δεν είναι βουλευτές και δεν χρειάζεται να τους ακούει στις Σπέτσες. Βέβαια στις Σπέτσες θα είναι ο πιστός του βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ο οποίος συμφωνεί με τους «τρεις» και δήλωσε (στον ΣΚΑΪ 100,3) ότι «ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συγγενέστερος με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και εκεί θα έπρεπε να είναι».  

Η Αθηνά Λινού παραιτήθηκε από τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Οχι ότι εντός της Βουλής είναι καλύτερα τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έγινε γνωστό ο τομέας Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει ακέφαλος εδώ και εβδομάδες, καθώς έχει υποβάλει την παραίτησή της από το συγκεκριμένο κομματικό πόστο η Αθηνά Λινού, βουλεύτρια (κατά τη συριζαϊκή ιδιόλεκτο, αν και η ίδια προτιμά το βουλευτής) Βορείου Τομέα Αθηνών.

 

Μάλιστα, η γνωστοποίηση της παραίτησης έγινε κάπως από σπόντα. Η κυρία Λινού έδωσε την Τρίτη συνέντευξη στον Real FM και στην Κάτια Μακρή που την προλόγισε και ως τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ –«να επισημάνω ότι δεν είμαι πλέον τομεάρχης Παιδείας, συνεχίζω να ασχολούμαι και με τα θέματα Παιδείας και με πολλά άλλα, αλλά έχω παραιτηθεί από τομεάρχης», έσπευσε να δηλώσει η κυρία Λινού.

 

Η ίδια επέμεινε πως οι λόγοι της παραίτησής της δεν είναι πολιτικοί. «Οχι δεν υπήρξε κάποιος λόγος, ήθελα να ασχοληθώ με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και χρονικά, δεν έβγαινε», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

 

Ωστόσο, η αποχώρησή της από τον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό τομέα ευθύνης είναι ένα επιπλέον πολιτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ –για τουλάχιστον δύο λόγους:

 

Πρώτον επειδή, ενώ σύμφωνα με την κυρία Λινού η παραίτησή της «είναι παραπάνω από τρεις εβδομάδες τώρα», δεν υπήρξε καμία τέτοια ενημέρωση από την Κουμουνδούρου –ούτε ότι παραιτήθηκε ούτε ότι θα υπάρξει αντικαταστάτης– κάτι που δείχνει πως ορισμένα πράγματα δεν λειτουργούν καθόλου καλά στο κόμμα.

 

Και δεύτερον επειδή η συγκεκριμένη περίοδος είναι πολιτικά «καυτή» για την Παιδεία, λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Τα on air δάκρυα της Σοφίας Ζαχαράκη για τη γυναικοκτονία στην Καλαμαριά

Λίγο προτού μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το υπουργικό συμβούλιο, η Σοφία Ζαχαράκη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ και υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πρόλαβε να περάσει από το στούντιο του Action24, όπου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη».

 

Εκεί, λοιπόν, μίλησε για την φρικτή αυτή υπόθεση της γυναικοκτονίας της 41χρονης εγκύου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Και αφού είπε ότι «και μόνο το άκουσμα όλων αυτών των λεπτομερειών σε σοκάρει, παίρνουμε λίγο χρόνο για να εμπεδώσουμε αυτό το οποίο έχει συμβεί, από χέρι ενός συντρόφου να χάσει μια γυναίκα τη ζωή της. Θα περιμένουμε βέβαια τις λεπτομέρειες, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα και κανενός είδους βία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή», εμφανώς συγκινημένη, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

 

Στη συνέχεια προσέθεσε για την ενδοοικογενειακή βία:

 

«Με ακούτε έτσι συγκλονισμένη γιατί διάβαζα τα νούμερα ξανά. Ξέρετε ότι το 84% των περιστατικών που έρχονται να καταγγελθούν είναι από τον σύντροφο ή τον σύζυγο; Ξέρετε ότι 71% αυτών των γυναικών είναι μητέρες; Γιατί ήταν μητέρα η συγκεκριμένη κοπέλα και κυοφορούσε το δεύτερο. Και συγχρόνως βλέπουμε ότι αυτό το ηλικιακό πλαίσιο είναι περίπου από τα 35, που υπάρχει μεγαλύτερη ένταση, μέχρι τα 47»…

 

Και αφού σκούπισε ένα δάκρυ η υπουργός έστειλε το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες ότι «υπαρχει επιλογή», ένα δίχτυ που μπορεί να προσφέρει διέξοδο στις γυναίκες που βρίσκονται σε μια κακοποιητική σχέση.

 

«Θέλουμε το πλαίσιο αυτό να ισχυροποιηθεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Γι’ αυτά που είναι δίπλα ή μπροστά μας να ξέρει όποιος μας ακούει ότι υπάρχει πλαίσιο», είπε.

 

[απολαύστε υπεύθυνα]