Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #522

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη ροζ σημαία: Ο Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει έκφραση σε «ψεκασμένες αντιλήψεις» και ο Νατσιός προσβλήθηκε / Ο Κασσελάκης έστειλε κουραμπιέδες και μελομακάρονα στη Βουλή / Η Αχτσιόγλου καλεί τον Κασσελάκη «να ενημερωθεί για την ιστορία της σύγχρονης Αριστεράς»
Protagon Team

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη ροζ σημαία: Ο Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει έκφραση σε «ψεκασμένες αντιλήψεις» και ο Νατσιός προσβλήθηκε

Στη Βουλή συνεχίστηκε, την Τετάρτη, το σίριαλ με το έργο της Γεωργίας (Τζόρτζια) Λάλε, που κατέβηκε άρον άρον από έκθεση στο προξενείο της Νέας Υόρκης ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, επειδή επρόκειτο για μια ροζ ελληνική σημαία –σύμβολο της βίας κατά των γυναικών.

 

Υπήρξαν αψιμαχίες όπως αυτή του Παύλου Χρηστίδη, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον Δημήτρη Νατσιό, τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Νίκη» ο οποίος εξάλλου είχε ανακινήσει το θέμα, αναγκάζοντας τον κ. Γεραπετρίτη να προβεί σε μια αμφιλεγόμενη πράξη, που προκάλεσε διαφωνίες ακόμα και εντός στη ΝΔ –η Ντόρα Μπακογιάννη για παράδειγμα του είπε ξεκάθαρα του υπουργού Εξωτερικών: «διαφωνώ με αυτό που έγινε, να μη λογοκρίνουμε την τέχνη».

 

Ο κ. Χρηστίδης τώρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υπέκυψε» σε ακροδεξιές και «ψεκασμένες» αντιλήψεις και τους έδωσε έκφραση: «Η δική σας κυβέρνηση αντί να δίνει σε αυτούς τη δυνατότητα έκφρασης της τέχνης και της κουλτούρας, να δίνει έκφραση στις ψεκασμένες αντιλήψεις του κ. Νατσιού και κάποιων λίγων ακροδεξιών. Αυτούς ακούσατε. Η σημαία μας είναι προφανώς ένα σύμβολο, ένα σύμβολο για το οποίο εκατομμύρια Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους. Τα σύμβολα όμως αποκτούν νόημα από τους ανθρώπους και θέλουμε τους ανθρώπους μας ζωντανούς. Και εδώ πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο είναι η αυξανόμενη ροή γυναικοκτονιών και όχι οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό. Είστε πολύ φοβικοί, είστε δήθεν προοδευτικοί και βαθιά συντηρητικοί», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χρηστίδης.

 

Ο κ. Νατσιός πήρε τον λόγο πήρε αμέσως μετά και επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ο κ. Χρηστίδης, αν και νέος σε ηλικία, ακόμη δεν έχει ωριμάσει, δεν έχει ψηθεί, δεν έχει γαλουχηθεί με τα νάματα της πατρίδας» – τον χαρακτήρισε δε «ανιστόρητο».

 

Ο κ. Χρηστίδης ανταπάντησε, λέγοντας ότι θεωρεί ακραία πατριδοκαπηλία τα όσα είπε ο κ. Νατσιός. «Δεν έχετε καμία σχέση με αυτό το οποίο είναι πραγματικά το έθνος και η πατρίδα και δεν είστε εσείς εδώ να μας υποδείξετε ποιος είναι πατριώτης και ποιος δεν είναι». Πρόσθεσε επίσης, ότι επένδυσαν σε αντιλήψεις επικίνδυνες για την πατρίδα μας. «Οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι βγαίνουν καλικάντζαροι τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι καλλιεργούνται άλλου τύπου αντιλήψεις στην πατρίδα μας και εκφράζονται με αυτό τον τρόπο, επιτρέψτε μου να πω, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία μας, την κοινωνική συνοχή και ειρήνη», προσέθεσε ο κ. Χρηστίδης, παραπέμποντας στα όσα απίστευτα είχαν ακουστεί πριν δυο μέρες από άλλο βουλευτή της Νίκης περί καλικάντζαρων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια (κατά το αριστερό λανγκάζ) Αχαΐας της Νέας Αριστεράς: «Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να δίνεται εντολή από το ακροδεξιό μπλοκ για να κατέβει ένα έργο», είπε και προσέθεσε πως «η ακροδεξιά πατριαρχία πιέζει το ακραίο κέντρο για να πετύχει αυτό που θέλει» λέγοντας πως αποτελεί «αίτημα πατριδοκαπηλευτικό στο όνομα της ελληνικής σημαίας» και προσθέτοντας: «Το θεωρώ ντροπή και βεβαίως τάσσομαι στο πλευρό της Γεωργίας Λάλε».

 

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, φάνηκε να παίρνει το μέρος του κ. Νατσιού.

 

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, υποστήριξε πως «δεν τίθεται θέμα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης» όμως επισήμανε πως το προξενείο είναι χώρος στον οποίο την ευθύνη έχει το κράτος και «ό,τι εκτίθεται δεν πρέπει να συνδέεται με παραποίηση της σημαίας».

 

Σημείωσε πως «το κυρίαρχο κράτος έχει την δυνατότητα να λέει τι θα εκτίθεται σε ένα χώρο του σκληρού πυρήνα του κράτους» και «όταν έχουμε σημαία του ελληνικού κράτους επιλέγονται τα έργα που εκτίθενται». Σε μια διασταλτική ερμηνεία πρόσθεσε πως αυτό «δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με ζητήματα περιορισμού της τέχνης».

 

Ο Κασσελάκης έστειλε κουραμπιέδες και μελομακάρονα στη Βουλή

Από το ημερήσιο δελτίο δραστηριότητας Στέφανου Κασσελάκη να πούμε ότι ξεχώρισε η πρωτοβουλία του να κεράσει κουραμπιέδες και μελομακάρονα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

 

Οχι, δεν τους έφτιαξε με τα χεράκια του, ούτε καν εμφανίστηκε στη Βουλή. Αλλά μέσω συνεργατών του έστειλε μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην αίθουσα των δημοσιογράφων στη Βουλή την Τετάρτη. Τα δύο κουτιά είχαν μια χειρόγραφη κάρτα στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε: «Καλές γιορτές με υγεία και ευημερία!».

 

Οπως μάλιστα επεσήμανε στο protothema.gr, η Ελένη Γκρηγκόβιτς, η κάρτα είναι από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη με το έργο του F. Roux, «Το μπρίκι του Αρη», υδατογραφία του 1881.

Η Αχτσιόγλου καλεί τον Κασσελάκη «να ενημερωθεί για την ιστορία της σύγχρονης Αριστεράς»

Μένουμε στα του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά με μια άλλη ματιά, αυτή της Εφης Αχτσιόγλου που, ως γνωστόν, ήταν αντίπαλός του στην κούρσα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα είναι βουλεύτρια (κατά το αριστερό ιδιόλεκτο) της Νέας Αριστεράς.

 

Η κυρία Αχτσιόγλου εμφανίστηκε στο Kontra, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη και αφού δήλωσε αισιόδοξη ότι η νέα παράταξη θα αρχίσει να τσιμπάει στις δημοσκοπήσεις –όπου δεν τα πάει και πολύ καλά, εδώ που τα λέμε– άφησε αιχμές για το πολιτικό υπόβαθρο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών επεσήμανε ότι με τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Κασσελάκη καθίσταται προφανής η αδυναμία πολιτική συμβίωσης μαζί του. Και έφερε ως παράδειγμα τις αμφιλεγόμενες αναφορές του περί «αυλικών» των τραπεζών (μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης είχε πει: «Και μιας και αναφέρθηκα στους servicers, θεωρώ, επειδή ακούγονται πολλά περί μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers στις τράπεζες»).

 

«Αυτή η φράση του κ. Κασσελάκη καθιστά σαφές το πόσο ορθή ήταν η απόφασή μας. Πόσο η πολιτική συμβίωσή μας δηλαδή ήταν αδύνατη», σχολίασε η κυρία Αχτσιόγλου, καλώντας τον χαρακτηριστικά να «ενημερωθεί κάποια στιγμή για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία και τη σύγχρονη ιστορία της Αριστεράς».

 

«Αν έκαναν τον κόπο να τον ενημέρωναν, θα τον ενημέρωναν ότι τα στελέχη στα οποία αναφέρεται, μεταξύ των οποίων και εγώ, ήμασταν οι άνθρωποι που βάλαμε για πρώτη φορά τέτοιο πρόστιμο στις τράπεζες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ήμασταν οι άνθρωποι που για πρώτη φορά που συγκρουστήκαμε με τις τράπεζες και αυτό το μαρτυρούν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες για ζητήματα εργασιακά, για ζητήματα τήρησης του ωραρίου, σε βαθμό που να νοιώθουν ότι σχεδόν έχουν στοχοποιηθεί από εμάς και να το ομολογούν οι ίδιοι», είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

 

[απολαύστε υπεύθυνα]