Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #507

Ο Τσακλόγλου, οι δικηγόροι, οι ντελιβεράδες, η ουσία και μια «συγγνώμη» /Η Σία Αναγνωστοπούλου κατηγορεί τον Κασσελάκη ότι δεν έχει «αριστερή ευφυία» - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό
Protagon Team

Ο Τσακλόγλου, οι δικηγόροι, οι ντελιβεράδες, η ουσία και μια «συγγνώμη»

Σε μια δήλωση συγγνώμης εξαναγκάστηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Αχτσιόγλου, για μια «άστοχη», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος δήλωσή του σε συνέντευξη στο Action24, όταν συνέκρινε τους δικηγόρους με τους ντελιβεράδες.

Τι συνέβη;

 

Ο κ. Τσακλόγλου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», για να μιλήσει για το Ασφαλιστικό και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά βρέθηκε και αυτός στη δύσκολη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί τις πρόσφατες και πολυσυζητημένες ρυθμίσεις φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών —οι οποίες σε επιμέρους σημεία τους δύσκολα είναι υπερασπίσιμες, με αποτέλεσμα πολιτικές γκάφες σαν αυτή.

 

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο εκ των παρουσιαστών Γιώργος Κακούσης, ανέφερε στον υφυπουργό: «Εχω φίλο δικηγόρο που δουλεύει σε δικηγόρικο γραφείο και παίρνει 900 ευρώ και έχω φίλο ντελιβερά που παίρνει 1.400 ευρώ». Τότε ο κ. Τσακλόγλου τού απάντησε «γιατί δεν πάει ο φίλος σας, ο δικηγόρος να δουλέψει ντελιβεράς;».

 

Και αμέσως μετά εξήγησε: «Για να το πω λίγο διαφορετικά. Προφανώς ο δικηγόρος συνεκτιμά και τις σπουδές του, το βιοτικό επίπεδο που έχει γίνει, τις συνθήκες εργασίας και ούτω καθεξής. Εάν το ντελιβεράδικο πήγαινε στα 3.000 ευρώ θα πήγαινε; Εγώ αρχίζω να αμφιβάλλω εκεί πέρα». Και συνέχισε, τονίζοντας πως θα πρέπει να «αφήσουμε την αγορά εργασίας να δουλέψει ελεύθερα. Η αγορά εργασίας είναι αυτή που προσδιορίζει τον μισθό, είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Με βάση αυτό που μου λέτε, πάει να πει πως κατά πάσα πιθανότητα έχουμε πολλούς δικηγόρους και λίγους ντελιβεράδες».

 

H αλήθεια είναι ότι επί της ουσίας ο κ. Τσακλόγλου, από τους πιο σοβαρούς της κυβέρνησης, είχε —καλώς ή κακώς— δίκιο: η χώρα μας έχει πάρα πολλούς δικηγόρους και είναι πρακτικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βγάλουν όλοι μια αμοιβή που ονειρεύονται.

 

Ο τρόπος τώρα που το είπε είναι όντως προβληματικός, ιδίως αν απομονωθεί η φράση —«Π. Τσακλόγλου: Γιατί δεν πάει να γίνει ο δικηγόρος να γίνει ντελιβεράς…»— όπως φρόντισε να κάνει το Action24 στα social media.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη του κ. Τσακλόγλου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και με πολλή ουσία, πέρα από το θέμα με τους δικηγόρους —που μεταξύ μας: στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από 40.000!

 

Αξίζει κανείς να τη δει όλη:

 

ΥΓ. Τον κ. Τσακλόγλου έσπευσε να καλύψει σε δηλώσεις του το Σάββατο στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη. Μιλάμε για ένα άνθρωπο ταπεινό που αφοσιώνεται στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια. Για εμένα είναι σημαντικό πως ζήτησε αμέσως συγγνώμη».

Η Σία Αναγνωστοπούλου κατηγορεί τον Κασσελάκη ότι δεν έχει «αριστερή ευφυία» - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό

Σε άλλα νέα από τον θαυμαστό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να πούμε ότι η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τους «αφόρτιστους για ενότητα», προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις —πέρα από την επίσημη των «6+6» που έκαναν λόγο για «χυδαιότητα».

 

Μία από αυτές, ήταν της Σίας Αναγνωστοπούλου, βουλεύτριας (κατά το συριζαϊκό λανγκάζ, που λογικά διατηρείται και τώρα) Αχαΐας.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Αναγνωστοπούλου σχολίασε για τον κ. Κασσελάκη: «Πρέπει να έχεις έλλειψη αριστερής ευφυΐας για να κάνεις μια τέτοια ανάρτηση».

 

Το πρόβλημα με το σχόλιο της πρώην υπουργού —και προσπερνώντας τον όρο «αριστερή ευφυία», που λογικά είναι κάτι σαν το «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα» να συνάντησε τον ρασιοναλισμό— είναι ότι συνεχίζει να βλέπει τον κ. Κασσελάκη ως αριστερό, που ο άνθρωπος δεν είναι: είναι ένας new age λαϊκιστής, μια ελληνική εκδοχή Τραμπ που είδες φως και μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή κάποιοι —σαν την κυρία Αναγνωστοπούλου, μεταξύ άλλων— έτσι έκαναν το κόμμα τους.

 

Κατά τα άλλα είπε ότι «δεν φεύγεις έτσι απλά από το σπίτι σου» και προσέθεσε για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα: «Εμείς δεν θα είμαστε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στον Αλέξη Τσίπρα. Απέναντί μας θα είναι αυτή η κυβέρνηση και οι πολιτικές που ασκεί».