Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #456

Ο Τσίπρας και η παρεξήγηση για τον υποθαλάσσιο πλούτο «που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος» / Οταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου αποκάλεσε «βαθύτατα δημοκρατικό άνθρωπο» τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο / Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλει να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ ως η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος
Protagon Team

Ο Τσίπρας και η παρεξήγηση για τον υποθαλάσσιο πλούτο «που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος»

Μια φράση από τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε αίσθηση και αναπαρήχθη δεόντως στα social media.

 

Μια φράση όχι με κάποια επίμαχη πολιτική θέση ή έναν κραυγαλέο αφορισμό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ένα γλωσσικό ολίσθημα που επανέφερε στη δημόσια σφαίρα –και στο κανιβαλικό σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης– μια εικόνα ημιμάθειας που ο κ. Τσίπρας κάνει τόσο κόπο να αποβάλει.

 

Είπε, επί λέξει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σημείο της συνέντευξης:

 

«Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε έναν μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε υποθαλάσσια αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, που είναι ο ήλιος, που είναι οι δυνατότητες της χώρας να γίνει πραγματικά ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος».

 

Τι ήθελε να πει ο… ποιητής; Διότι όπως ακούστηκε και όπως διαβάζεται στο κείμενο απομαγνητοφώνησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας φαίνεται σαν να εννοεί ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος είναι ήλιος και ο αέρας.

 

Φυσικά ο κ. Τσίπρας εννοούσε όχι έναν, αλλά τρεις διακριτούς «πλούτους»: υποθαλάσσιο, αέρα και ήλιο. Αλλά θα έπρεπε να το διατυπώσει διαφορετικά, για να αποφύγει την αναμενόμενη διαδικτυακή χλεύη από τους διάφορους κακεντρεχείς λεπτολόγους –ιδίως με δεδομένη την εμπειρία τού περιβόητου «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» που κανείς δεν ξεχνά.

 

Οταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου αποκάλεσε «βαθύτατα δημοκρατικό άνθρωπο» τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο

Μια που μιλάμε για «παρεξηγήσεις»: βγήκε, που λέτε, σε ένα πάνελ του Mega, σε εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μεταξύ άλλων περιέγραψε ως «βαθύτατα δημοκρατικό άνθρωπο» τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, τον πρόεδρο του αμφιλεγόμενου κόμματος ΕΑΝ και ανθρώπου που συζητούσε με τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη για να μπει «μπροστινός» του στο κόμμα του.

 

Ο κ. Αθανασίου, ο οποίος είχε διατελέσει και δικαστικός, όπως και ο κ. Κανελλόπουλος και είχαν συνυπάρξει στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, είπε επί λέξει:

 

«Οταν είχα την προεδρία, εγώ, της Ενώσεως (Δικαστών και Εισαγγελέων), ο κ. Κανελλόπουλος ήταν και αντιπρόεδρος της Ενώσεως και μέχρι τότε ήταν ένας βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος και φαντάζομαι ότι και τώρα πρέπει να είναι. Δεν είχε δείξει δείγματα…»

 

Στη δημοσιογραφική ερώτηση πώς ακριβώς «το φαντάζεται» αυτό ο κ. Αθανασίου, ότι δηλαδή και τώρα ο κ. Κανελλόπουλος πρέπει να είναι βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος όταν πάει να μπει πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη, ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης έκανε έναν περίεργο ελιγμό:

 

«Εννοώ στην αντιμετώπιση των συναδέλφων και στο βίωμά του».

 

Λογικά η φαντασία του κ. Αθανασίου πρέπει να καλπάζει. Φυσικά και μπορεί να ήταν «δημοκρατικός άνθρωπος» στην αντιμετώπιση των συναδέλφων του –σε έναν κόσμο που δεν υπάρχουν άλλοι παρά μόνο όμοιοί μας όλοι «δημοκρατικοί άνθρωποι» είμαστε– το θέμα είναι τι γίνεται όταν αρχίζεις και συνδιαλέγεσαι με κάτι τύπους που διηύθυναν εγκληματική οργάνωση με σύνθημα να «ξεβρωμίσουν» τη χώρα από όσους δεν τους έμοιαζαν.

 

Αναπόφευκτα αυτή η δήλωση του κ. Αθανασίου προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στο πάνελ του Mega, το έπιασε αμέσως και επέκρινε τον «γαλάζιο» συνομιλητή του, αναρτώντας και το επίμαχο απόσπασμα από την εκπομπή στο Twitter:

 

Ακολούθησε και η αναμενόμενα υπερβολική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με την Πόπη Τσαπανίδου να ανακαλύπτει συνωμοσίες: «Τι ακριβώς συμβαίνει; Βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης σε υπόγεια συνεννόηση με τον κ. Κανελλόπουλο όπως αναφέρει δημοσίευμα; Με τον κ. Τζήμερο μήπως; Συναντήθηκε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου; Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις».

 

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αθανασίου προσπάθησε να το διορθώσει και κατήγγειλε «μονταζιέρες» της αντιπολίτευσης: «Σε χθεσινή τηλεοπτική μου συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, όταν ρωτήθηκα για τον κύριο Κανελλόπουλο και το κόμμα του, απάντησα με σαφήνεια ότι για όσο χρονικό διάστημα συνεργαστήκαμε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εγώ ως πρόεδρος και εκείνος ως αντιπρόεδρος της Ένωσης, διακατείχετο από δημοκρατικές αρχές. Eπίσης δήλωσα περαιτέρω ότι δεν μπορώ να γνωρίζω τις μετέπειτα αντιλήψεις του. Συνεπώς, να είναι πολύ προσεκτικοί οι εμπνευστές της “μονταζιέρας” της αντιπολίτευσης».

 

Βέβαια δεν είπε ακριβώς αυτό ο πρώην υπουργός. Και άλλωστε και από την κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, σχολίασε πως «η άποψη του κ. Αθανασίου για τον κ. Κανελλόπουλο ήταν καθαρά προσωπική και όχι πολιτική».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλει να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ ως η μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος

Τη θυμάστε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έτσι δεν είναι; Πρώην Πρόεδρος της Βουλής, πολιτικό darling κάποτε του Αλέξη Τσίπρα και τώρα ηγέτιδα της Πλεύσης Ελευθερίας, η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είναι κάποια που ξεχνιέται εύκολα εξάλλου.

 

Εδωσε λοιπόν η κυρία Κωνσταντοπούλου συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι και υποψήφια, και παρουσίασε τις θέσεις και το σύνθημα του κόμματός της –που είναι αρκετά αυτοαναφορικό: «Δώσε Ζωή στη Βουλή!»

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να είναι και η ίδια στο ντιμπέιτ της προσεχούς Τετάρτης, μολονότι το κόμμα της είναι εξωκοινοβουλευτικό. Ως επιχείρημα επιστράτευσε το γεγονός ότι είναι η μόνη γυναίκα επικεφαλής κόμματος, το οποίο, όπως υποστήριξε, είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη εξωκοινοβουλευτικά (όντως, με 1,47% και 82.786 ψήφους το 2019 τυπικά είναι το μεγαλύτερο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, αφού η Χρυσή Αυγή λογίζεται πλέον –και πολύ σωστά– ως εγκληματική οργάνωση).

 

«Τους ρωτώ, τι φοβάστε να μετέχει η Ζωή; Φοβούνται ότι ο κόσμος θα μάθει τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας, φοβούνται μην ακουστεί ένας διαφορετικός λόγος, ο λόγος που θα αποτελέσει τη φωνή των πολιτών», είπε με το γνωστό της τουπέ η πρώην Πρόεδρος της Βουλής.