«Συγγνώμη» του Ηλιόπουλου στον Μαρκόπουλο ύστερα από 16 ημέρες
Η είδηση είναι ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε τελικά ότι ήταν μια «ατυχής» στιγμή όταν «εν τη ρύμη του λόγου», σε τηλεοπτική του αντιπαράθεση —πριν από δύο εβδομάδες στο Action24 και στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά— με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο, τον είχε αποκαλέσει, μεταξύ άλλων, «πληρωμένο».
Τώρα, πόσο εύκολα «εν τη ρύμη του λόγου» αποκαλείς κάποιον «πληρωμένο» είναι ένα θέμα —δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι τη λέξη την έχεις στην άκρη του στόματος, έτοιμη να την εκτοξεύσεις. Αλλά ο κ. Μαρκόπουλος αναγνώρισε ότι ο κ. Ηλιόπουλος «απέδειξε πως μπορεί να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός αντί της πολιτικής αρένας» και χαιρέτισε «την πράξη του αυτή που χαρακτηρίζεται από τη “γενναιότητα της συγγνώμης”».
Αυτή βέβαια η «γενναιότητα της συγγνώμης» δεν προήλθε ακριβώς από μια αυτόματη διαδικασία αναγνώρισης του λάθους από την πλευρά του κ. Ηλιόπουλου. Προηγήθηκε ολόκληρο εξώδικο, με το οποίο ο βουλευτής Β’ Πειραιώς ζητούσε από τον πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει.
«Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να το διορθώνεις δείχνει μεγαλοψυχία και γενναιότητα. Σήμερα το πρωί με εξώδικη διαμαρτυρία δια του δικηγόρου μου Δημήτρη Γιάννου κάλεσα τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να αποδείξει πως ο πολιτικός πολιτισμός μπορεί να νικήσει το λάθος. Τον καλώ λοιπόν να ανακαλέσει τα όσα βαριά κι αναληθή είπε εις βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και την εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά. Διότι φράσεις του τύπου “είσαι κανίβαλος” ή “είσαι πληρωμένος τυμβωρύχος” δεν αρμόζουν στον πολιτικό διάλογο», είχε γνωστοποιήσει ο κ. Μαρκόπουλος την περασμένη Τρίτη, με ανάρτησή του στο Facebook.
Πέρασαν τρεις ημέρες από το εξώδικο και συνολικά 16 ημέρες από την επίμαχη εκπομπή και ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε σε δική του ανάρτηση στο Facebook:
«Κατά τη διάρκεια έντονης αντιπαράθεσης με τον κ. Δ. Μαρκόπουλο σε τηλεοπτική εκπομπή και στο πλαίσιο της πολιτικής κριτικής που άσκησα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για την από μέρους της ακραία εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση μιας σειράς φυσικών καταστροφών, χρησιμοποίησα εν τη ρύμη του λόγου μου τον όρο “πληρωμένος”. Ανακαλώ τη συγκεκριμένη έκφραση και αναγνωρίζω ότι πρόκειται για μια ατυχή στιγμή στην αντιπαράθεσή μας. Δηλώνω ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχα πρόθεση να ισχυριστώ ότι ο κ. Μαρκόπουλος χρηματίζεται με στόχο την πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων περιστατικών».
Μετά από αυτό ο κ. Μαρκόπουλος αναγνώρισε τη «γενναιότητα της συγγνώμης».
Φοβερό... timing: Ο Σάκης Ρουβάς βρήκε μέρα -και τρόπο- να υπερασπιστεί τον Δημήτρη Λιγνάδη
Σε πρόσωπο του Σαββατοκύριακου, για όλους τους λάθος λόγους, αναδείχθηκε ο Σάκης Ρουβάς, τραγουδιστής, ηθοποιός, διασκεδαστής γενικά — και σύμβολο του 2022 για την Αθήνα.
Τούτο διότι, ο δημοφιλής σόουμαν θεώρησε πρέπον, μία ημέρα μετά την (επεισοδιακή) έναρξη της δίκης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις βιασμούς, να βγει στην τηλεόραση και να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο, τονίζοντας πόσο τον θαυμάζει και πόσο τον αγαπάει και περιγράφοντάς τον σαν κάτι μεταξύ αθώου και θύματος των παθών του.
Μολονότι κάποια από τα ζητήματα που έθιξε ο κ. Ρουβάς δεν είναι λάθος —το τεκμήριο της αθωότητας, για παράδειγμα—, το timing των δηλώσεών του καθώς και το γεγονός ότι α) φαίνεται να ξεπλένει μια χαρά τον βιασμό ανηλίκων συγκρίνοντάς τον με την εξάρτηση από ουσίες και β) προσπερνά ότι ο κ. Λιγνάδης κατηγορείται ότι έκανε όσα έκανε εκμεταλλευόμενος και τη θέση εξουσίας που κατείχε, υποσχόμενος στα θύματά του καριέρες στο θέατρο κλπ., τον εξέθεσαν στα ελληνικά social media. Αν μη τι άλλο ο κ. Ρουβάς είναι αυτό που λέμε influencer και τα λεγόμενά του έχουν, καλώς ή κακώς, ένα ειδικό βάρος.
Ο κ. Ρουβάς τα είπε όλα αυτά στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου στο Mega το πρωί του Σαββάτου:
«Όταν έσκασε η βόμβα αυτή που έσκασε, έπεσα από τα σύννεφα. Εγώ τον Δημήτρη πραγματικά τον αγάπησα. Ό,τι συναίσθημα έχω για τον Δημήτρη είναι θαυμασμού και αγάπης. Έτσι έζησα τον Δημήτρη. Αυτό είναι το βίωμά μου από τον Δημήτρη. Με βοήθησε πάρα πολύ. Με προχώρησε. Με βοήθησε να ανακαλύψω καλλιτεχνικά αυτό που λεγόταν Διόνυσος μέσα στις Βάκχες. Όλη αυτή η περίοδος της ζωής μου ήταν συγκλονιστική.
»Όταν έσκασε η βόμβα, έπεσα από τα σύννεφα. Τρόμαξα, φοβήθηκα. Ένιωσα πολύ στεναχώρια για τον άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή καταλάβαινα ότι βρίσκεται σε μία “κόλαση”. Πραγματικά λυπήθηκα. Είναι σαν το πιο αγαπημένο σου πρόσωπο ξαφνικά να μάθεις ότι έχει…
»Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος και με την αλήθεια την δική μου να σταθώ σε αυτό το πράγμα. Εγώ το πρόσωπο που γνώρισα είναι αυτό που σας περιγράφω. Ό,τι άλλο συμβαίνει ή έχει συμβεί δεν το γνωρίζω. Περιμένω να αποδειχθεί αν αυτό έχει συμβεί έτσι όπως το περιγράφει η μία πλευρά ή η άλλη. Δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή. Μέσα μου κρατάω αυτό που έζησα με τον Δημήτρη.
»Ακόμα και αν έχει συμβεί αυτό που λέτε εσείς, αυτό που λένε τα θύματα, βεβαίως υπάρχει στεναχώρια και λύπη, είναι μία τραγωδία για τα θύματα. Είναι μία τραγωδία και για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι. Όπως τους ναρκομανείς που κάνουν χρήση ουσιών τους αγκαλιάζουμε και τους φροντίζουμε με κάποιο τρόπο. Είναι μία παθολογία που χρειάζεται θεραπεία, βοήθεια. Να προστατεύουμε ανθρώπους που μπορεί να πέσουν θύματα. Πρέπει να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους που μπορεί να εκτεθούν σε αυτές τις συμπεριφορές και αυτούς που πάσχουν. Πρέπει να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους. Τα αίτια αυτής της παθολογίας πρέπει να τις διερευνήσουμε στην κοινωνία μας. Να δούμε από πού ξεκινάει. Από ποια παιδικά χρόνια. Πώς φτάνει ένας άνθρωπος να κάνει ένα έγκλημα.
»Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης που εγώ γνωρίζω είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ, αγάπησα και πέρασα καταπληκτικά μαζί του. Αυτό που συμβαίνει σε αυτό τον άνθρωπο, συμπάσχω και λυπάμαι για αυτό που του συμβαίνει. Φαντάζομαι ότι όλοι μας βάζουμε το χεράκι μας για ό,τι συμβαίνει στην ζωή μας, αλλά δεν μπορώ να τον κρίνω, να πω “α τον βιαστή, τον έτσι”, δεν μπορώ να το πω αυτό.
»Πρέπει εμείς να σεβόμαστε τις αποφάσεις τις δικές μας. Ότι ζούμε σε μία δημοκρατία, με κάποιους θεσμούς και έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς».
Μετά τον σάλο, επανήλθε με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter:
Τα λόγια μου αναφέρονταν στον άνθρωπο που εγώ γνώρισα επαγγελματικά, σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική περίσταση, πριν από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν και έγιναν γνωστά τον τελευταίο καιρό, και τα οποία και για εμένα ήταν ένα σοκ. [1/3]
— sakisrouvas (@sakisrouvas) February 12, 2022
Η Μίνα Γκάγκα έδωσε αίμα -και το καλό παράδειγμα- μαζί με τους δύο γιους της
Υπάρχουν και υπουργοί που κάνουν πράξη τα όσα διακηρύσσουν, που δίνουν το καλό παράδειγμα. Η Μίνα Γκάγκα, αν. υπουργός Υγείας, αφιέρωσε το Σάββατο της δίνοντας αίμα.
Μάλιστα η κυρία Γκάγκα πήγε στο Σύνταγμα, στο περίπτερο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, μαζί με τους δύο γιους της και έδωσαν αίμα οικογενειακώς. Φυσικά γνωστοποίησε το γεγονός με μια ανάρτηση στο Facebook, μαζί με τις φωτογραφίες-τεκμήρια, καλώντας τους πολίτες να γίνουν και αυτοί αιμοδότες.