Ποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη - αλλά ο Τσίπρας κοιτάζει το ταβάνι
Το ζήτημα του Παύλου Πολάκη ως πολιτικό liability απασχολεί εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους πήρε κάποια χρόνια βέβαια να αντιληφθούν το πρόβλημα, αλλά πάλι καλά –το θέμα είναι ότι πλέον πληθαίνουν εκείνοι που θεωρούν ότι ο βουλευτής Χανίων και darling του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί πλέον σοβαρή ζημιά στο κόμμα, ενώ αυτό θεωρητικά προσπαθεί να επιδείξει μια εικόνα κυβερνησιμότητας.
Η τελευταία επίθεση του κ. Πολάκη στη Δικαιοσύνη, με την πρόσκληση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο για χάρη του γνωστού και μη εξαιρετέου εκδότη Κώστα Βαξεβάνη –πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν βέβαια και άλλοι βουλευτές, από τον Νίκο Παππά ως τον Χρήστο Σπίρτζη–, ήρθε να προστεθεί στις παραληρηματικές μεταμεσονύχτιες αναρτήσεις, στα επεισόδια με αστυνομικούς, στις αντιεμβολιαστικές ομιλίες του, στις εξαγγελίες του ότι θα αντικαταστήσει τους δικαστές κ.λπ. Και όσο ο κ. Πολάκης ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, αυτό αποτελεί πρόβλημα.
Τουλάχιστον αποτελεί πρόβλημα για κάποιους. Στο Πολιτικό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη –εκεί όπου ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επανεκλεγεί αρχηγός από τη «βάση» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό)– σηκώθηκαν, όπως περιέγραψε ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα», κάποιοι και μίλησαν σκληρά για τον κ. Πολάκη. Αυτοί ήταν οι της λεγόμενης «Ομπρέλας» κυρίως, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, ο κ. Τσίπρας στήριξε τον κ. Πολάκη «διά της σιωπής του» –κοίταζε, όπως λέγεται, το ταβάνι.
Αλλά οι φωνές για τον κ. Πολάκη δεν έμειναν μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών οργάνων. Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε στο Action24, στην εκπομπή «Briefing» με τον Δημήτρη Τάκη, και αφού επανέλαβε ότι ο βουλευτής Χανίων κάνει ζημιά στο κόμμα, ζήτησε να ληφθούν μέτρα, ίσως και σαν αυτά που ελήφθησαν για τον διαγραφέντα από την ΚΟ Παναγιώτη Κουρουμπλή.
«Αν ο κ. Πολάκης επιμένει να μην καταλαβαίνει ότι με αυτά που κάνει, κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιος πρέπει να επιληφθεί του θέματος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου, παραπέμποντας το θέμα στα αρμόδια όργανα της Κουμουνδούρου.
Είχε προηγηθεί, πάντως, επίθεση του κ. Πολάκη στον κ. Κούλογλου με αφορμή ένα editorial στο tvxs.gr με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αν δεν υπήρχε ο Πολάκης, η ΝΔ θα έπρεπε να τον ανακαλύψει». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργός του συγκεκριμένου ιστότοπου, είπε ότι συμφωνεί με το άρθρο, αν και δεν το έγραψε αυτός.
«Συμφωνώ με το editorial, η ΝΔ θα έπρεπε να εφεύρει τον Πολάκη», είπε στη συνέντευξή του κ. Κούλογλου επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο βουλευτής Χανίων με τις παρεμβάσεις του αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη «αλλάζοντας το πολιτικό παιχνίδι».
Ο κ. Πολάκης κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε.
Μια μικρή... λεπτομέρεια για την επανεκλογή του Παπαδημούλη ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Παραμένουμε στο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ για να πούμε ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανεξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έτσι, μαζί με την Εύα Καϊλή του Κινήματος Αλλαγής, η Ελλάδα αριθμεί δύο αντιπροέδρους στους 14 που έχει το Σώμα.
Το μικροπολιτικό ενδιαφέρον ωστόσο δεν είναι ότι ο κ. Παπαδημούλης επανεξελέγη, αλλά πώς το παρουσίασε.
«Ευχαριστώ θερμά τους ευρωβουλευτές που με τίμησαν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους, με μια μεγάλη πλειοψηφία, από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα», δήλωσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι συγκέντρωσε 492 θετικές ψήφους επί συνόλου 658 έγκυρων ψηφοδελτίων – το ποσοστό ψήφων 74,77% τονίστηκε από τα media πέριξ της Κουμουνδούρου.
Αυτό όμως που δεν είπε ο κ. Παπαδημούλης, ούτε και τόνισαν τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης, ήταν ότι για να επανεκλεγεί (και με αυτό το ποσοστό για το οποίο θριαμβολόγησε) έπρεπε να φτάσει στην τρίτη (!) ψηφοφορία.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η κυρία Καϊλή εξελέγη πανηγυρικά πέμπτη από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ ο κ. Παπαδημούλης τα κατάφερε από τους τελευταίους και με την τρίτη.
O Μπογδάνος διαμαρτύρεται που δεν τον καλούν πια στα κανάλια και «φλερτάρει» με τον Τζήμερο
Αισθητή την παρουσία του έκανε, τρόπον τινά, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο ανεξάρτητος βουλευτής της Α’ Αθηνών, ο οποίος το 2019 –άγνωστο γιατί– είχε μπει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αλλά τελικά διαγράφηκε δύο χρόνια αργότερα και αφού πρώτα είχε εξαντλήσει την υπομονή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η αίσθηση είναι ότι με δύο ενέργειές του φαίνεται ότι εξαφάνισε και την όποια πιθανότητα επιστροφής του στη ΝΔ.
Κατ’ αρχάς δεν υπερψήφισε το πόρισμα της (νεοδημοκρατικής) πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για την καταγγελλόμενη επιχείρηση χειραγώγησης ΜΜΕ και εταιρειών δημοσκοπήσεων, ενώ όταν είχε διαγραφεί, είχε πει ότι θα ψηφίζει μαζί με τους άλλους της ΚΟ της ΝΔ. Μάλιστα είπε ότι «είναι δεδομένο ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μία –θα προσπαθήσω να το θέσω κομψά– πρωτοφανής συναντίληψη των ΜΜΕ με την κυβερνητική αντίληψη, πρόταση και γραμμή», και επιχειρηματολόγησε ως προς αυτό, διαμαρτυρόμενος ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τον καλούσαν στα κανάλια εθνικής εμβέλειας «δύο τρεις φορές την εβδομάδα», αλλά από τότε που διαγράφηκε, δεν τον καλούν πια.
Επειτα κατέθεσε και ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών για το αν υπάρχει «λαϊκή εντολή» για τα όσα συζητιούνται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
Ετσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν έτοιμη τη σύμπραξη του κ. Μπογδάνου με το «Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος», κόμμα που το 2019 πήρε 0,74%.
«Εχουμε πολύ καλές σχέσεις, μιλάμε, συζητάμε και ταυτιζόμαστε σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν την πολιτική – και την εσωτερική και την εξωτερική», δήλωσε εξάλλου για τον ανεξάρτητο βουλευτή ο κ. Τζήμερος, σε συνέντευξή του στον Real FM.