Κακό κάρμα; Ο Παπανδρέου που ζητούσε από τους άλλους υποψηφίους να αποσυρθούν, άκουσε τώρα τον Λοβέρδο να του ζητάει να αποσυρθεί
Μια αποκάλυψη έκανε την Τρίτη η «Καθημερινή». Οτι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τρίτος στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον δεύτερο στις εκλογές (η διαφορά τους ήταν στις 4.700 ψήφους).
Δεν του τηλεφώνησε όμως για να του εκφράσει τη στήριξή του εν όψει του β’ γύρου. Τουναντίον.
Οπως έγραψε το «Θεωρείο», ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην Πρωθυπουργό, να αποσυρθεί από τη συνέχεια της εκλογικής διαδικασίας, αναγνωρίζοντας στο καθοριστικά υψηλό ποσοστό (36,75%) του Νίκου Ανδρουλάκη ένα αίτημα για ανανέωση.
Εγραψε συγκεκριμένα η στήλη της «Καθημερινής»:
«Επικοινωνία με τον Γ. Παπανδρέου είχε χθες ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον β’ γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σεβόμενος το καθαρό αποτέλεσμα του α’ γύρου και αφήνοντας χώρο στη νέα γενιά του κόμματος, όπως ακριβώς επέλεξε η πλειοψηφία των φίλων του ΚΙΝΑΛ».
Φυσικά ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να αποσυρθεί και μάλιστα επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο κατά του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος με τη σειρά του έκανε λόγο για fake news.
H ειρωνεία είναι ότι ήταν ο κ. Παπανδρέου εκείνος που, όταν προετοίμαζε-καθυστερούσε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, είχε ζητήσει, όπως τον ήθελαν οι πληροφορίες εκείνης της περιόδου, από τους άλλους υποψηφίους να αποσυρθούν για το καλό της παράταξης και για το καλό το δικό του βεβαίως.
Τελικά οι άλλοι δεν αποσύρθηκαν. Και στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου που έλεγε ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, βγήκε… δεύτερος. Και τώρα άκουσε τον κ. Λοβέρδο να του λέει να αποσυρθεί αυτός.
Η Εύα Καϊλή αναγνωρίζει τη νίκη του Ανδρουλάκη
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε πει ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη ποιον θα στηρίξει –οι συνεργάτες του εκτίμησαν ότι θα το έκανε γύρω στις 4 μ.μ.– αλλά εδώ που τα λέμε, μόνο το όνομα δεν έχει πει, όταν μιλάει για ανανέωση. Και ήδη τα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του έσπευσαν να δηλώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι στηρίζουν την επιλογή Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του κόμματος.
Ηδη από το μεσημέρι της Δευτέρας η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής και υποστηρίκτρια της υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου, ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσυρθεί από την κούρσα, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και από τις πλέον δραστήριες του team Loverdos, αποφάσισε να στηρίξει τον κ. Ανδρουλάκη.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχαν όσα είπε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, η οποία ήταν η πλέον φανατική υποστηρίκτρια του κ. Λοβέρδου και είχε επικρίνει ανοιχτά και επανειλημμένα τον κ. Ανδρουλάκη, με τον οποίο άλλωστε είχαν παρελθόν.
Η συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε πολύ γλυκά, με το μωρό της να ακούγεται να νιαουρίζει –η κυρία Καϊλή έγινε πρόσφατα μαμά– και συνεχίστηκε με ένα διακριτικό αλλά σαφές άνοιγμα προς τον συνάδελφό της στην Ευρωβουλή.
«Η διαφορά είναι τέτοια, που καλό θα είναι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Δεν βλέπω εύκολα να αλλάζει… Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής έδειξε ότι ο κόσμος στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χάριν της ενότητας μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε η κυρία Καϊλή μεταξύ άλλων.
Ο Κούλογλου περιγράφει τον Ανδρουλάκη ως... πάπια - Και αυτό είναι καλό, το κακό είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ
O Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο να ενοχλεί την ηγεσία της Κουμουνδούρου, καταδεικνύοντας το προφανές. Ετσι και τώρα, με τη διαφαινόμενη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Κούλογλου έγραψε άρθρο στο tvxs.gr στο οποίο περιέγραψε τον κ. Ανδρουλάκη όχι μόνο ως έναν νέο Κώστα Σημίτη –σε όρους κομματικής παρουσίας, όχι εκσυγχρονισμού της χώρας– αλλά και ως πρόβλημα, τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Ανδρουλάκης «εφάρμοσε με επιτυχία μια μέθοδο που είχε πρώτος χρησιμοποιήσει στο ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης: την τακτική της πάπιας, που φαίνεται ακίνητη αλλά δουλεύει συνεχώς τα πόδια της κάτω από το νερό».
Και εξήγησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης «αθόρυβα και μεθοδικά τα προηγούμενα χρόνια, έφτιαξε έναν δικό του μηχανισμό σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας τις επαφές του από την εποχή που ήταν γραμματέας του κόμματος. Χωρίς φωνασκίες και κρατώντας χαμηλό προφίλ, αξιοποίησε το νεαρό της ηλικίας του και το άφθαρτο της πολιτικής του καριέρας, χτίζοντας ένα συναινετικό προφίλ. Πολλοί τον βρήκαν άνοστο στο τηλεοπτικό debate, αλλά οι κεντρώοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που τον ψήφισαν ήθελαν ακριβώς αυτό: κάποιον νέο, που αποφεύγει τις κοκορομαχίες και δεν κλείνει ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά».
Οπως σημείωσε μάλιστα, «η επικράτηση Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο δεν είναι το καλύτερο νέο για τους εταίρους του δικομματισμού. Αν ο Παπανδρέου επικρατούσε, η ΝΔ θα είχε τη δυνατότητα αλίευσης στελεχών και ψηφοφόρων από τη δεξιά πτέρυγα. Το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατούσε ο Λοβέρδος».
Υπογράμμισε δε ότι η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, «αν και ευνοήθηκε από τη συναισθηματική συσπείρωση μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και τη δημοσιότητα που ακολούθησε, αποτελεί μια ισχυρότατη προειδοποίηση για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Η συμμετοχή και νέων στις εκλογές ενός κόμματος που θεωρείται γερασμένο αποτελεί έναν ακόμη καινούργιο παράγοντα».
Ειδικά για τη ΝΔ, «με τη δεξιόστροφη πολιτική της θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αλιεύσει ψηφοφόρους από τον χώρο, ενώ και η δεξαμενή στελεχών φαίνεται να στερεύει», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής, για να συμπληρώσει όμως:
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης εμφανίστηκε πλέον κι άλλος παίκτης».
Και κάπου εκεί ο κ. Κούλογλου δεν ξέχασε τις αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένη σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση», για να συμπληρώσει: «Το κυριότερο, ίσως, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το 32% του 2019 για να αποκτήσει γερά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, τις γειτονιές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τους δήμους μέχρι τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το ΚΙΝΑΛ διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή και στελέχη»…