Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #243

Ο Τσίπρας αυτοδιορθώνεται: «Οχι κοινής αποδοχής επιστήμονες. Θα τους ορίσουμε από κοινού» / Ο Κεδίκογλου ποζάρει με κρητικό σαρίκι και μαχαίρι, με τους αγρότες από την Κρήτη που ήρθαν να τον βρουν
Protagon Team

Ο Τσίπρας αυτοδιορθώνεται: «Οχι κοινής αποδοχής επιστήμονες. Θα τους ορίσουμε από κοινού»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στο STAR Κεντρικής Ελλάδας και στον δημοσιογράφο Θανάση Μερτζάνη. Ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους –πχ. ο κ. Τσίπρας ακούστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην αστυνομία.

 

Αλλά το μικροπολιτικό ενδιαφέρον ήταν εκεί όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τελικά την έννοια «επιστήμονας κοινής αποδοχής», την οποία ως γνωστόν, είχε εισαγάγει ο ίδιος το περασμένο Σαββατοκύριακο και έκτοτε το υιοθέτησε όλο το κόμμα.

 

Βέβαια ο κ. Τσίπρας δεν είχε ζητήσει ακριβώς «επιστήμονες κοινής αποδοχής», αλλά στην παρέμβασή του το περασμένο Σάββατο, είχε πει να «αναθέσουμε σε μια ολιγομελή επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής, να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος».

 

Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης, διότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον πήραν τον «επιστήμονα κοινής αποδοχής» και τον έκαναν σημαία –το ζήτησε πχ. ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ και οι περίφημες πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι αυτό ζήτησε ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα στην έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος: «τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος», ανέφεραν οι πηγές ότι είπε ο πρόεδρος.

 

Αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, να φαίνεται ότι βάζει την επιστήμη στο πολιτικό ζύγι και να χωρίζει επιστήμονες σε αποδεκτούς και μη, προσπάθησε να το διορθώσει στη συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

 

«Μη βάζετε την έννοια κοινής αποδοχής», είπε απεθυνόμενος στον δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας, για να (επιχειρήσει να) εξηγήσει: «Υψηλού κύρους που θα τους ορίσουμε από κοινού. Όχι κοινής αποδοχής επιστήμονες. Θα τους ορίσουμε από κοινού. Υψηλού κύρους πέρα και έξω από κομματικές σκοπιμότητες».

Ο Κεδίκογλου ποζάρει με κρητικό σαρίκι και μαχαίρι, με τους αγρότες από την Κρήτη που ήρθαν να τον βρουν

Το τι μπορεί να κάνει ένας πολιτικός για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους, εξαρτάται τόσο από τον ίδιο όσο και από τους ψηφοφόρους.

 

Ετσι, όταν ο Σίμος Κεδίκογλου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βρέθηκε αντιμέτωπος στο γραφείο του με τούς –διαμαρτυρόμενους για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις περικοπές στις επιδοτήσεις και τον περιορισμό των βοσκοτόπων– αγρότες από την Κρήτη, έκανε ό,τι μπορούσε για να τους δείξει ότι είναι δικός τους άνθρωπος και να μην τους ταράξει περισσότερο.

 

Δέχτηκε λοιπόν ο κ. Κεδίκογλου, όπως σημείωσαν τα parapolitika.gr, να γεμίσει το γραφείο του με κρητικά καλούδια, να ακούσει μαντινάδες κλπ και να τον ντύσουν με ένα λευκό σαρίκι. Μάλιστα του έδωσαν και ένα κρητικό μαχαίρι, το οποίο κατά το ρεπορτάζ έζωσε αμέσως πάνω του λέγοντας: «Αυτό θα το πάρω μαζί μου».