• Η «διασταύρωση» Μητσοτάκη - Τατάρ έγινε στην... κουζίνα

    Μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τη Σοφία Φασουλάκη, ανταποκρίτρια του Open στη βελγική πρωτεύουσα, για μια συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

     

    «Δεν συναντήθηκα με τον κ. Τατάρ, διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου, μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα του επανέλαβα την πάγιά μας θέση ότι με τη λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Και ότι είναι μια λύση η οποία απορρίπτεται -και απορρίπτεται όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- απορρίπτεται και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    »Αρα στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες, ο κ. Τατάρ δεν πρέπει να μιλάει για δυο κράτη, διότι κανείς δεν θα τον ακούσει. Η συζήτηση σταματάει εν τη γενέσει της. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι παραπάνω. Και αυτό σε αυτή την πολύ σύντομη συνάντηση που είχαμε είχα την ευκαιρία να του το επαναλάβω», ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού.

     

    Πώς όμως ήταν αυτή η «διασταύρωση» του κ. Μητσοτάκη με τον πολιτικό-μαριονέτα του Ερντογάν στα Κατεχόμενα; Μια εικόνα έδωσε τουρκοκύπριος δημοσιογράφος που δημοσίευσε τη φωτογραφία των δύο από έναν χώρο που μοιάζει με κουζίνα ξενοδοχείου.

  • Στην επέτειο της απόφασης για το δημοψήφισμα ο Βαρουφάκης γράφει ότι το «Οχι» μπορεί να σήμαινε και δραχμή

    Ήταν 26 Ιουνίου του 2015 όταν μετά από μήνες παλινωδιών και τάχα «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε δημοψήφισμα και ο σοφός ελληνικός λαός —επειδή είναι πολύ σοφός πιο σοφός δεν πάει— κλήθηκε να απαντήσει μέσα σε λίγα 24ωρα αν αποδέχεται το έγγραφο «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το έγγραφο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Τέλος πάντων η ιστορία είναι γνωστή και τραυματική.

     

    Αλλά με αφορμή αυτή την επέτειο, έξι χρόνια μετά, «Τα Νέα» είπαν να δώσουν στον πρωταγωνιστή εκείνων των ημερών, τον τότε υπουργό Οικονομικών και σήμερα επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, βήμα για να πει τα δικά του. Να επαναλάβει δηλαδή ότι ο ίδιος είχε δίκιο, ότι ο ελληνικός λαός είναι όντως σοφός, αλλά και να παραδεχτεί τελικά ότι το «Όχι» σήμαινε και «ρήξη που μπορεί να έφερνε και δραχμή». Όλα μαζί δεν γίνονται, αλλά ας το αποδεχτούμε για χάρη της συζήτησης.

     

    Στο άρθρο του στα «Νέα», με τον χαρακτηριστικό τίτλο «5/7/2015: Οταν ο σοφός λαός υπερέβη την κομματική υποκρισία», ο κ. Βαρουφάκης προχωρά σε κάποιες ενδιαφέρουσες παραδοχές.

     

    Όπως για παράδειγμα ότι η θρυλική «υπερήφανη διαπραγμάτευση» για την οποία θεωρητικά πήρε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν γράμμα κενό. «Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση καθώς η τρόικα επέμενε στον παραλογισμό του “ούτε κούρεμα ούτε 3ο Μνημόνιο”», γράφει ο πρώην υπ. Οικονομικών και πρώτος βουλευτής σε σταυρούς του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο.

     

    Επίσης αναφέρει ότι «δεν υπήρξε κόμμα το οποίο να στάθηκε στο ύψος εκείνης της περίστασης». Δηλαδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι Ανεξ. Έλληνες ούτε και η Χρυσή Αυγή που ως γνωστόν έκαναν την κοινοβουλευτική συμμαχία για να οδηγηθούμε στο δημοψήφισμα (για να μην ξεχνάμε και ποιοι δέχονταν να στοιχηθούν με τους χρυσαυγίτες).

     

    Και σημειώνει ότι το «Όχι» ήταν ουσιαστικά Grexit και επιστροφή στη δραχμή.

     

    «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον λαό να ψηφίσει ΟΧΙ ελπίζοντας ότι θα ψήφιζε ΝΑΙ, αρνούμενη να εξηγήσει τι θα σήμαινε ένα ΟΧΙ – δηλαδή να μιλήσει ανοικτά για την ρήξη που μπορεί να έφερνε και δραχμή (όσο και να πιστεύω, ακόμα, ότι το δίδυμο Μέρκελ – Ντράγκι θα προτιμούσαν το κούρεμα από το Grexit). Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποσιώπησαν γιατί το ΝΑΙ που απαιτούσαν από τον λαό στις κάλπες εκείνοι δεν το είχαν πει στην τρόικα τον Δεκέμβρη του 2014. Οσο για το ΚΚΕ, ζητούσε από τον λαό να μην επιλέξει μεταξύ των μόνο δύο εναλλακτικών που γέννησε η Ιστορία εκείνη την στιγμή.

     

    »Ο ελληνικός λαός όμως φάνηκε σοφός. Για πρώτη φορά ανεξαρτητοποιήθηκε από κάθε ηγεσία και, για πρώτη φορά, ψήφισε υπερκομματικά, ταξικά, ιδεολογικά. Το 62% είπαν ΟΧΙ χωρίς να ακούνε τα κόμματα που εξοικονομούσαν σκανδαλωδώς την αλήθεια. Ηταν ένα σοφό ΟΧΙ σε διαδικασίες που επιβεβαίωναν, από την μία, τον εξευτελισμό της όμορφης ιδέας μιας ένωσης πολιτισμένων ευρωπαϊκών δημοκρατιών και, από την άλλη, του ελληνικού κοινοβουλευτισμού».

     

  • Η Φώφη παίζει και αυτή με την πασοκική νοσταλγία

    Στο σημερινό παρατηρητήριο Κεντροαριστεράς, να σημειώσουμε ότι το «Καρφί», εβδομαδιαίο φύλλο που προβλέπει κάθε Σάββατο ότι ο Μητσοτάκης χάνει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ότι το Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει σύντομα στην εξουσία, αποκάλυψε ότι η Φώφη Γεννηματά θα ανακοινώσει πως θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ στις 3 του Σεπτέμβρη.

     

    Λογικά η κυρία Γεννηματά δεν θα περιμένει ως τότε, την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, για να πει αυτό που ξέρουν όλοι ήδη από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αλλά τότε θα παρουσιάσει την πλατφόρμα της, παίζοντας και αυτή με την πασοκική νοσταλγία.

     

    Με βάση το ρεπορτάζ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα παρουσιάσει τη «Νέα Αλλαγή» και το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» και κυρίως θα προσπαθήσει να εξηγήσει τι σημαίνουν όλα αυτά —όπως επίσης και τι διάολο συμβαίνει και κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα στις συνόδους του PES, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.




text
  • Με τέτοια ποσοστά ευστοχίας στην κατάρριψη drones, η φρεγάτα «Υδρα» πάει για final four


    25 Απριλίου 2024, 16:55