Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #217

Ξαφνικό δείπνο Μητσοτάκη - Καραμανλή / Ποιον από τους τρεις υποψήφιους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει ο Χρυσόγονος;
Protagon Team

Ξαφνικό δείπνο Μητσοτάκη - Καραμανλή

Πάντα ένα τραπέζι με δύο Πρωθυπουργούς, έναν νυν και έναν πρώην, έχει ενδιαφέρον, αλλά όταν αυτό το τραπέζι έχει έναν καλοφαγά άνθρωπο σαν τον Κώστα Καραμανλή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο.

 

Πέρα όμως από το γαστριμαργικό προφίλ τού ενός συνδαιτυμόνα, το μάλλον ξαφνικό δείπνο των δύο πολιτικών, το οποίο αποκάλυψε η «Καθημερινή» την Τετάρτη, είναι ικανό για κάποια πολιτικά συμπεράσματα.

 

Πρώτον, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα στις μεταξύ τους σχέσεις –μια υποβολιμαία παραφιλολογία που την τροφοδοτούσαν από τη μία οι γνωστές θεωρίες περί υπόγειων διαδρομών με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη σενάρια για απόσυρση του κ. Καραμανλή από την πολιτική. Δεύτερον, ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα στο προσεχές μέλλον, σίγουρα περισσότερο απ’ ό,τι τώρα, που απλώς ψηφίζει ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης (μην μπαίνετε πάντως στον κόπο από τώρα για ΠτΔ, έχουμε τρία χρόνια και δύο εκλογές ως τότε).

 

Βέβαια, το δείπνο δεν ήταν μόνο πολιτικό, αφού στο τραπέζι ήταν και οι δύο κυρίες, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η Νατάσσα Παζαΐτη. Αλλά σε κάθε περίπτωση, λέει πολλά. Κι ας μη μάθαμε τι έφαγαν…

 

Εγραψε λοιπόν στο «Θεωρείο» της «Καθημερινής» ο Σταύρος Γ. Παπαντωνίου:

 

«Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν από λίγες ημέρες Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής δείπνησαν σε εστιατόριο της Αθήνας μετά των συζύγων τους. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρώην Πρωθυπουργό έπειτα από καιρό, λόγω και των περιορισμών που επέβαλαν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Το γεγονός δε ότι το τετ α τετ έγινε μετά φαγητού και μετά συζύγων και όχι σε κάποιο γραφείο μαρτυρά πως η συνάντηση δεν ήταν αυστηρά πολιτική αλλά εμπεριείχε και το στοιχείο της προσωπικής επαφής μεταξύ των δύο πολιτικών».

Ποιον από τους τρεις υποψήφιους αρχηγούς του ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει ο Χρυσόγονος;

 

To σημερινό παρατηρητήριο Κεντροαριστεράς έχει πάλι Κώστα Χρυσόγονο, τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο το φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής.

 

Ηταν πριν από δύο εβδομάδες όταν είχε γραφεί για πρώτη φορά η πιθανότητα «μεταγραφής» του κ. Χρυσόγονου στο ΚΙΝΑΛ, σε μια «απάντηση» στη μεταγραφή του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Βαβέλ της εποχής, εδώ). Μάλιστα είχε αναφερθεί η καλή σχέση του διακεκριμένου συνταγματολόγου με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και διεκδικητή της αρχηγίας Νίκο Ανδρουλάκη.

 

Ομως τώρα ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων» περιγράφει τον κ. Χρυσόγονο ως παράγοντα που έχει επαφές και με τους τρεις διεκδικητές, καθώς είναι και φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει και η Φώφη Γεννηματά.

 

Εγραψε συγκεκριμένα ο «Μικροπολιτικός»:

 

Εχουν φουντώσει τελευταία οι φήμες που θέλουν τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονο, να παίρνει μεταγραφή στο Κίνημα Αλλαγής. Κι ο ίδιος δεν το έχει αποκλείσει καθόλου, άλλωστε, παρότι αφήνει τα χαρτιά του ανοιχτά. Οι φήμες ξεκίνησαν, αρχικά, λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο γνώρισε στις Βρυξέλλες. Επειτα μπήκε στο… μπλέντερ του πολιτικού κουτσομπολιού και η μακρά προσωπική φιλία του με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Η παρουσία του σε δύο εκδηλώσεις που έρχονται τις επόμενες μέρες ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο Χρυσόγονος θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη Φώφη Γεννηματά και συναδέλφους του νομικούς, με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας, στις 5 Ιουλίου. Νωρίτερα θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στις 27 Ιουνίου, όπου θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, Γεννηματά, Ανδρουλάκης, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το λες και επιβεβαίωση του ανοιχτού διαλόγου του με τον χώρο, αν και στις αποφάσεις του – μου μεταφέρουν – θα παίξει ρόλο η εσωκομματική διαδικασία για εκλογή προέδρου και τα αποτελέσματά της…».

 

Φαίνεται ότι το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα συμπράξει ο κ. Χρυσόγονος με το ΚΙΝΑΛ, αλλά ποιον θα στηρίξει. Το αν έχει κάποια σημασία είναι μια άλλη κουβέντα.