Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #138

Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν τον Χρυσοχοΐδη στα ψηφοδέλτιά τους / Ο Τσίπρας λέει δημόσια ότι ο Λιγνάδης εμπλέκεται σε υποθέσεις που αφορούν βιασμό και παιδοφιλία / Καβγάς Βαρουφάκη - Αλεξιάδη για τις μεθοδεύσεις του 2015
Protagon Team

Οταν στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν τον Χρυσοχοΐδη στα ψηφοδέλτιά τους

Εδώ και λίγο καιρό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο Νο1 εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τι λίγο καιρό, από την εποχή του Ινδαρέ και μετά η Κουμουνδούρου θεωρεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον βασικό ιδεολογικό αντίπαλο —«Χρυσοχουντίδη» τον αποκαλεί ο Παύλος Πολάκης που κάνει και σεφερλικά λογοπαίγνια.

 

Η αλήθεια είναι ότι και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν βοηθά –μόλις την Τετάρτη τους υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κάηκαν 100 άνθρωποι στο Μάτι και έπειτα τους τρέλανε ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι δεν αντέχουν που στο Προστασίας του Πολίτη είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος, παράσημο που παίρνει αυτομάτως ως πρώην Πασόκος (και τους Πασόκους τους έχουν περί πολλού στην Κουμουνδούρου).

 

Αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι αυτό. Το ενδιαφέρον είναι ότι από το βράδυ της Πέμπτης κάποιοι υπενθυμίζουν ότι το 2018, πριν τις Πρέσπες, πριν το Μάτι, πριν πολλά άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε τον κ. Χρυσοχοΐδη ως ιδανικό για μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μάλιστα είχε υπάρξει και σχετικό δημοσίευμα, στα parapolitika.gr, αλλά και μια συνάντηση που είχε τότε, φθινόπωρο του ’18, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα με τον κ. Χρυσοχοΐδη σε καφέ πέριξ του Χίλτον.

 

Τότε προφανώς δεν ήταν «Χρυσοχουντίδης». Μετά έγινε…

 

Ο Τσίπρας λέει δημόσια ότι ο Λιγνάδης εμπλέκεται σε υποθέσεις που αφορούν βιασμό και παιδοφιλία

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συν αυτώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται: α) για την παγκόσμια οικονομική κρίση της πανδημίας, β) που δεν άνοιξε εγκαίρως τον τουρισμό, γ) που άνοιξε τον τουρισμό, δ) που πήρε μέτρα για την εστίαση ε) που δεν πήρε εγκαίρως μέτρα, στ) που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, ζ) που τελικά επιτρέπει τις διαδηλώσεις, η) που έκλεισε την Εθνικό Οδό Αθηνών – Λαμίας, ι) που χιόνισε πολύ κ) όλα τα ανωτέρω.

 

Από το βράδυ της Πέμπτης, όμως, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ευθύνεται και για το ελληνικό #MeToo. Δεν έχει σημασία που ο κ. Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει από την πρώτη στιγμή με τη Σοφία Μπεκατώρου, που έκανε την αρχή, αλλά και με την ηθοποιό Ζέτα Δούκα. Φταίει, είπε ο κ. Τσίπρας, που δεν ανέδειξε την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Οι ηθοποιοί στον καιρό του (sic) covid-19 και του #metoo», και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίπτωση του παραιτηθέντος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Τον οποίο δεν είχε πρόβλημα να εμπλέξει ευθέως και δημοσίως σε υποθέσεις παιδοφιλίας και βιασμού.

 

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει το όνομα του κ. Λιγνάδη δίπλα σε κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης —το έχουν γράψει και οι New York Times. Ομως το να το λέει δημόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μιλάει για βιασμούς και παιδοφιλία, σε κάθε περίπτωση αποκτά άλλη βαρύτητα.

 

Μολονότι μάλιστα επισήμως δεν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο στην ελληνική δημόσια σφαίρα —επισήμως, όσοι μιλούν, προτιμούν να αναφέρονται σε «γνωστό σκηνοθέτη», χωρίς προς το παρόν να κατονομάζουν κάποιον—έχει ακόμα μεγαλύτερο (πολιτικό) ενδιαφέρον ότι είναι ο κ. Τσίπρας αυτός ο οποίος ταίριαξε τόσο σκληρές λέξεις και τόσο βαριά αδικήματα με τον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού. Και έπειτα τον ταίριαξε με τον Πρωθυπουργό.

 

«Πραγματικά, εγώ τον κ. Λιγνάδη δεν τον γνώρισα ποτέ. Δεν έχω κάτι μαζί του. Και κάθε άνθρωπος που κατηγορείται, καταγγέλλεται, έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και όχι από τηλεπαράθυρα ή τηλεδικαστήρια.

 

» Εντούτοις όμως, θεωρώ απαράδεκτο —και θέλω να το πω αυτό, γιατί θέλω να μιλήσουμε εδώ έξω από τα δόντια—, αυτό το οποίο γίνεται ειδικά γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν ακούστηκε για κάποιο άλλον, δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που να μας πει ότι κατηγορείται για το τίποτα και δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα, που εγώ αισθάνθηκα όλο αυτό το διάστημα, μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα.

 

» Διότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Μακάρι ο άνθρωπος να δικαιωθεί στη δικαιοσύνη, αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να κρίνει. Είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι “παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους”. Δεν είναι προσωπικοί λόγοι όταν κατηγορείσαι, όταν υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν βιασμό, που αφορούν αποπλάνηση, που αφορούν παιδοφιλία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Και ακολούθως κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι φταίει και για τον κ. Λιγνάδη.

 

«Επί 20 μέρες τώρα, δεν βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπροστά να πει: “Φίλος μου, αλλά έως εδώ. Να τον κρίνει η δικαιοσύνη”», είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Παρέλειψε να πει ότι πρέπει να παραιτηθεί ολόκληρη η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές.

 

Για να συμπληρώσει μετά:

 

«Οσο ψηλά κι αν βρίσκονται κάποιοι οι οποίοι έχουν κακοποιήσει εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους ανθρώπινες ψυχές, πρέπει να δικαστούν και, αν είναι ένοχοι, να καταδικαστούν. Αν είναι αθώοι, να τους ζητήσουμε όλοι συγγνώμη. Αλλά αν είναι ένοχοι, πρέπει αυτή η υπόθεση να προχωρήσει».

 

Για την ώρα, πάντως, εισαγγελέας έχει ήδη παρέμβει. Άρα το #MeToo μάλλον προχωρά, χωρίς τη συγκάλυψη για την οποία μιλά ο κ. Τσίπρας. Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται η συνέντευξη Τύπου της κυρίας Μενδώνη την Παρασκευή.

Καβγάς Βαρουφάκη - Αλεξιάδη για τις μεθοδεύσεις του 2015

Ένας πολύ ενδιαφέρων καβγάς στην αριστερή πολυκατοικία έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα, με πρωταγωνιστές τον Γιάνη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ25 και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο συνυπήρξαν κάποτε στην αλήστου μνήμης Πρώτη Φορά Αριστερά, ο ένας ως υπουργός Οικονομικών και ο άλλος ως αν. υπουργός Οικονομικών, λίγο αργότερα.

 

Τώρα όμως επειδή ο κ. Βαρουφάκης έχει χόμπι να σκαλίζει το παρελθόν, έχουν βγει τα μαχαίρια.

 

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 βγήκε την Τετάρτη στη Βουλή και κατήγγειλε πως όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, τον είχε προσεγγίσει ο κ. Αλεξιάδης ως συνδικαλιστής ακόμη των εφοριακών και του είχε ζητήσει να αντικαταστήσει την τότε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, βάζοντας στη θέση της τον ίδιο.

 

(Η κυρία Σαββαΐδου, πονεμένη ιστορία, εκδιώχθηκε τελικά ύστερα από φαιδρές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που δεν ήθελε μια τόσο ανεξάρτητη Αρχή, αλλά στο μεταξύ ο κ. Αλεξιάδης είχε αναλάβει αν. υπουργός του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επομένως δεν τον ενδιέφερε πια η θέση).

 

Στις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Αλεξιάδης αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «άθλιο ψέμα» προκαλώντας τον να φέρει στοιχεία και διαμηνύοντας – στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – «από μένα αυτό δεν θα περάσει έτσι». «Δεν ήμουν ποτέ στο ίδιο κόμμα ούτε στον ίδιο κόσμο με τον συγκεκριμένο υβριστή», συνέχισε ο κ. Αλεξιάδης.

 

Όπως σχολίασε ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων», σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, η κόντρα ξεκίνησε επειδή ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ήταν «πολιτική Βαρουφάκη» και ο Γιάνης εθίγη. Διότι, είπε το ΜέΡΑ25, «είναι καταγεγραμμένο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ζητήσει τη σύσταση μιας πραγματικά ανεξάρτητης ΑΑΔΕ» ενώ, λέει, η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα την άφησε «στα χέρια των δανειστών». Στην οποία κυβέρνηση ήταν ο κ. Αλεξιάδης…

 

Ο οποίος κ. Αλεξιάδης συνέχισε. Το βράδυ της Πέμπτης κάλεσε τον κ. Βαρουφάκη «να αναφέρει ημερομηνία, τόπο συνάντησης και ηχητικό εάν έχει», προσθέτοντας ότι στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο ίδιος και ποιος ο κ. Βαρουφάκης και τι είναι αληθές και τι όχι.

 

Μάλιστα ο κ.Αλεξιάδης τόνισε: «Δηλώνω ότι ποτέ δεν τον συνάντησα μόνο του, αλλά παρουσία πάντα άλλων συνδικαλιστικών ή πολιτικών στελεχών, στο πλαίσιο των θεσμικών ρόλων που είχαμε τότε. Παραμένει ερώτημα γιατί δεν κατήγγειλε-δημοσιοποίησε τότε το γεγονός, ούτε σε κομματικά, κυβερνητικά όργανα ή οπουδήποτε αλλού;».

 

Αχ, αυτό το 2015…