Για τη συντεχνία των μυστικών υπηρεσιών σε Ανατολή και Δύση ο Σεργκέι Σκριπάλ ήταν και είναι ασήμαντος, ένα μικρό ψάρι, ένας κατασκοπίσκος δεύτερης κατηγορίας. Ωστόσο υπάρχει και μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα της «μετριότητας Σκριπάλ»: η κρίση του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Και ακριβώς αυτή η προεδρική κρίση καθιστά επισφαλή τον βίο της συγκεκριμένης μετριότητας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες (αδιαφορίας, φυσικά) θα είχε εξασφαλισμένη τη μακροημέρευσή της.
Ο ρώσος πρόεδρος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που δεν συγχώρεσε ποτέ την προδοσία εκείνου του αξιωματικού πληροφοριών με τον οποίο ο ίδιος έχει την ίδια ηλικία και την ίδια εκπαίδευση στα γραφεία και στα στρατόπεδα της KGB, γράφουν οι Νew Υork Τimes.
Ο Πούτιν είδε τη μετασοβιετική Ρωσία να αναλαμβάνει δυνάμεις ύστερα από δικές του επίμοχθες προσπάθειες την ώρα που ο Σκριπάλ έκανε μπίζνες κατασκοπείας με τους Βρετανούς. Αυτή η συγκυρία ήταν αρκετή για να εκθρέψει το μίσος του προέδρου της Ρωσίας.
Ψυχροπολεμικό το σκηνικό
Από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια πέρασε ένα θυελλώδες εξάμηνο που έριξε τις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας στα ψυχροπολεμικά Τάρταρα. Μα πλέον η Βρετανία δίνει συγκεκριμένα στοιχεία, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε δύο εκτελεστές να εξοντώσουν τον Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα. Η Ρωσία το αρνείται, αλλά οι Βρετανοί λένε ότι οι επίδοξοι εκτελεστές του προέρχονται από την ίδια ρωσική μονάδα κατασκοπείας στην οποία κάποτε εργάστηκε και ο Σκριπάλ.
Οι ΝΥΤ γράφουν βέβαια στο άρθρο τους ότι παραμένει ασαφές αν ο πρόεδρος Πούτιν έπαιξε ρόλο στην προσπάθεια δηλητηρίασης του ασήμαντου Σκριπάλ, όμως παραθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι ζωές τους διασταυρώθηκαν.
Η «μοίρα» των προδοτών
Το 2010, λόγου χάρη, όταν ο Σκριπάλ και άλλοι τρεις κατάδικοι για κατασκοπεία απελευθερώθηκαν στη Δύση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν όχι μόνο παρακολουθούσε με αγανάκτηση τα συμβαίνοντα αλλά δημοσίως τοποθετήθηκε ότι τους πρέπει θάνατος.
Μαρτυρίες διαφόρων κατατείνουν στο ότι ο Σκριπάλ ανακαλύπτοντας τον μετασοβιετικό καπιταλισμό και επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες του «αγάπησε το χρήμα». Ετσι ξεκίνησε το κατασκοπευτικό εμπόριο με τους Βρετανούς, το 1995, και συνεχίστηκε και μετά την αποστρατεία του Σκριπάλ, το 1999. Η σύλληψή του έγινε τον Δεκέμβριο του 2004 και η καταδίκη του σε 13 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία έγινε τον Αύγουστο του 2006.
H Γιούλια είναι η κόρη του Σεργκέι Σκριπάλ, ο μοναδικός άνθρωπος που του απόμεινε στη ζωή μετά τον θάνατο της γυναίκας του και του γιου του. Στις 3 του περασμένου Μαρτίου ταξίδεψε από τη Ρωσία στο Λονδίνο για να πάρει την πατρική ευχή ώστε να παντρευτεί. Στις 2 Μαρτίου είχαν ταξιδέψει οι δύο εκτελεστές, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Στις 4 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, ο Σεργκέι Σκριπάλ και η Γιούλια Σκριπάλ βρέθηκαν αναίσθητοι, χωρίς εμφανή τραύματα στο σώμα τους, σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο στο Σόλσμπερι της Νότιας Αγγλίας. Είχαν δηλητηριαστεί από νευροτοξικό παράγοντα.