Στη μία άκρη της πλατείας βρίσκεται το Μνημείο Ολοκαυτώματος | Χήρας Αχιλλέας/Intime
Επικαιρότητα

Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης: Να γίνει το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας – 80 χρόνια από το «Μαύρο Σάββατο»

Την τήρηση των δεσμεύσεων του δήμου και του δημάρχου για τη δημιουργία του μνημείου και όχι του υπαίθριου ή του προτεινόμενου υπόγειου πάρκινγκ στο ιστορικό για την πόλη σημείο, ζητεί η ΙΚΘ με ανακοίνωσή της. Η απάντηση του Κ. Ζέρβα
Protagon Team

Τη σημασία της υλοποίησης του έργου του Πάρκου Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας, υπογραμμίζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), σε σημερινή ανακοίνωσή της για τα 80 χρόνια από την 11η Ιουλίου 1942, το επονομαζόμενο «Μαύρο Σάββατο».

Είναι η ημέρα που με εντολή των γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής οι Εβραίοι άνδρες, ηλικίας 18 – 45 ετών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και κάτω από τον καυτό ήλιο, συνολικά 9.000 άτομα, αφού υπέστησαν απερίγραπτα μαρτύρια και εξευτελισμούς, οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα, από τα οποία οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ποτέ.

«Το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας θα προβάλλει την πόλη της Θεσσαλονίκης σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, που με τη διαρκή στήριξη της κυβέρνησης προχωρά, δύο σημεία παγκόσμιας εμβέλειας. Δύο πόλους έλξης για τους Θεσσαλονικείς και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται η πόλη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΙΚΘ και τονίζει πως αναμένει την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του δήμου και της δέσμευσης του δημάρχου Κ. Ζέρβα για την ανάπλαση της πλατείας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, στο οποίο κεντρική θέση θα έχει το Μνημείο Ολοκαυτώματος.

11 Ιουλίου 1942, η ημέρα που οι Ναζί συγκέντρωσαν στην πλατεία 9.000 Εβραίους

«Στην πόλη που το Ολοκαύτωμα άλλαξε τη φυσιογνωμία της τόσο βίαια, τόσο δραματικά, είδαμε αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος, 52 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτή την πόλη, σήμερα η Πλατεία Ελευθερίας παραμένει ακόμα χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΙΚΘ και επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι «οι εκδηλώσεις της ευρύτατης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θέμα δεν απασχολεί μόνο την Κοινότητά μας και τα όργανα του διεθνούς Εβραϊσμού, αλλά το σύνολο των Θεσσαλονικέων».

 

Φωτογραφία αρχείου από το 2019, όταν είχε κλείσει η πλατεία για να ξεκινήσουν τα έργα τα οποία δεν προχώρησαν. Η πλατεία έχει γίνει ξανά υπαίθριο πάρκινγκ – SOOC

Η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και της δημιουργίας του Πάρκου Μνήμης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΙΚΘ, θα είναι «μια πράξη που θα καταδείξει ξεκάθαρα προς όλον τον κόσμο, πως η Θεσσαλονίκη θυμάται και σέβεται το παρελθόν της, την Ιστορία της, ακόμα και τις πιο τραυματικές πτυχές της».

Ζέρβας: Η δέσμευσή μας παραμένει ενεργή – πάνω από το υπόγειο πάρκινγκ θα γίνει Πάρκο Μνήμης

Στην ημερομηνία συμπλήρωσης των 80 χρόνων από το «Μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου του 1942, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οι γερμανοί κατακτητές διαπόμπευσαν 9.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης αναφέρεται μέσω γραπτής δήλωσής του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Ηταν Σάββατο 11.7.1942, όταν χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίοι παρατάχθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας με εντολή των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής. Με πρόφαση την καταγραφή υποβλήθηκαν σε δημόσιο εξευτελισμό. Ηταν μία από τις πρώτες πράξεις βίας που οδήγησαν αργότερα στη συστηματική εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Το σώμα της πόλης υπέστη ακρωτηριασμό. Χρέος μας η μνήμη να μείνει άσβεστη, ζωντανή στο πέρασμα των δεκαετιών. Σύσσωμη η πόλη είναι παρούσα σε αυτό το κάλεσμα. Και το κάνουμε κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία με τη σιωπηλή πορεία μνήμης υπό τον τίτλο “Ποτέ Ξανά”», αναφέρει αρχικά στη δήλωσή του ο δήμαρχος.

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης σέβεται και τιμά τη μνήμη, την ιστορία και τους ανθρώπους της πόλης. Τα τελευταία δύο χρόνια με ενέργειές μας λύθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν τη χωροταξία και την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με παραχώρηση 10 στρεμμάτων. Το έργο μπορεί πλέον να προχωρήσει και προχωρά. Εξάλλου, σε κοινή επιστολή μας με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ζητούμε να αναγνωριστεί επίσημα και στην Ελλάδα η 6η Μαρτίου ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων».

Οσο για την πλατεία Ελευθερίας, που μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες και πάλι σε πάρκινγκ, ο κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε πως «η δέσμευσή μας για δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής στην πλατεία Ελευθερίας παραμένει ενεργή. Ποτέ δεν τέθηκε εν αμφιβόλω. Η προσωρινή αξιοποίησή της έως ότου προχωρήσει το σχέδιο για δημιουργία υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, παράλληλα με την αυτονόητη επιφανειακή διαμόρφωσή της σε Πάρκο Μνήμης και αναψυχής, όπου το Μνημείο Ολοκαυτώματος θα καταλαμβάνει περίοπτη θέση, δεν αναιρεί τον χαρακτήρα της. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει και τιμά το παρελθόν της. Σχεδιάζει παράλληλα το μέλλον της».