Γκαζάδικα στους ντόκους του ιρανικού λιμανιού που δέχθηκε την «κυβερνοεπίθεση» των Ισραηλινών | CreativeProtagon / Iran Press
Επικαιρότητα

Ισραηλινοί χάκερ προκάλεσαν χάος σε ιρανικό λιμάνι στα Στενά του Ορμούζ

Το λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ, κρίσιμο για τις εξαγωγές πετρελαίου, ετέθη «εκτός μάχης» έπειτα από κυβερνο-επίθεση που δέχθηκαν τα συστήματά του. Πιθανολογείται ότι ήταν η απάντηση του Ισραήλ σε προηγούμενη ιρανική απόπειρα χάκινγκ σε ισραηλινές εγκαταστάσεις υδροδότησης
Protagon Team

Το Ισραήλ φαίνεται να ευθύνεται για την κυβερνο-επίθεση που υπέστησαν προσφάτως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του ιρανικού λιμανιού Σαχίντ Ρατζαΐ.

Εκεί, στα στρατηγικής σημασίας και κομβικά για την παγκόσμια ναυτιλία Στενά του Ορμούζ, προκλήθηκε «χάος» όπως έγραψε η Washington Post την περασμένη Δευτέρα.

Το συμβάν έλαβε χώρα στις 9 Μαΐου, τίναξε στον αέρα τις συνδέσεις των Ιρανών και πιθανολογείται ότι έγινε ως αντίποινα για μία ιρανική απόπειρα χάκινγκ των ισραηλινών συστημάτων ύδρευσης και άρδευσης.

Από πλευράς τους οι υπεύθυνοι για τη λιμενική υποδομή Ιρανοί προσπάθησαν να μειώσουν την έκταση της ισραηλινής επίθεσης και δήλωσαν ότι δεν επλήγησαν τα συστήματα του οργανισμού λιμένος, παρά μόνο ορισμένα ιδιωτικά δίκτυα.

Το ιρανικό λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ, στα Στενά του Ορμούζ

Το λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ είναι ένας καινούργιος τερματικός σταθμός στην παράκτια πόλη του Ιράν του Μπαντάρ Αμπάς, στα Στενά του Ορμούζ.

Η Post, για το δημοσίευμά της, που μιλάει για «παράλυση πολλών ημερών στο λιμάνι» και το οποίο δεν σχολίασαν η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ή οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους.

Το αμερικανικό Μέσο επιμένει ότι το Ιράν παραδέχθηκε πως η επίθεση ήταν έργο «ξένου χάκερ», ενώ παραθέτει και τη γνώμη ανώνυμου αξιωματούχου ξένης κυβέρνησης: «Υπήρξε πλήρης αταξία» δήλωσε.

 

Η πιθανολογούμενη επίθεση στα δίκτυο ύδρευσης του Ισραήλ έγινε μία ημέρα πριν από το χάκινγκ στο ιρανικό λιμάνι.

Το Ισραήλ από καιρό έχει χαράξει πολιτική επιθετικών αντιποίνων έναντι του Ιράν, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι το κόστος κάθε επίθεσης θα είναι πάντα πολύ υψηλό. Το χάκινγκ στο λιμάνι ακολουθεί, χρονικά, τις ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Επίσης, ένα μεικτό επιτελείο αμερικανών και ισραηλινών ειδικών έχουν εργαστεί πάνω σε ένα ψηφιακό «σκουλήκι», το Stuxnet, ώστε να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χωρίς να χρειαστεί η άσκηση επικίνδυνης στρατιωτικής δράσης.

Παλαίμαχοι παράγοντες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σχολίασαν ότι «αν, όντως, η επίθεση στο λιμάνι είναι έργο Ισραηλινών, αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στο Ιράν σχετικά με την ευπάθεια βασικών τομέων της οικονομίας του».