Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων |
Επικαιρότητα

Ισραηλινοί εξτρεμιστές βανδάλισαν ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι – Παρέμβαση ΥΠΕΞ

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σημειώνει ότι διαρρήξεις, εκφοβισμοί και απειλές έχουν λάβει χώρα επανειλημμένως στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά. Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών
Protagon Team

Τη διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η εισβολή μελών εβραϊκού ιεροδιδασκαλείου σε ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι στον λόφο της Αγίας Σιών (σε κτήμα ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων).

Παρουσιάζοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα και ένα σύντομο βίντεο (δείτε το κάτω) του επεισοδίου, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταγγέλλει ότι οι ισραηλινοί εξτρεμιστές βεβήλωσαν το εσωτερικό του παρεκκλησίου, ενώ απείλησαν και τον φύλακα, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το επεισόδιο και καλεί τις ισραηλινές αρχές να αναλάβουν τις κατάλληλες ενέργειες για τη διερεύνηση του συμβάντος και για την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την Αρχιγραμματεία του Πατριαρχείου, ομάδα περίπου 50 ισραηλινών εξτρεμιστών αγνώστου προελεύσεως διέρρηξε την πύλη και το κιγκλίδωμα του παρεκκλησίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο λόφο της Αγίας Σιών το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουνίου 2022. Στη συνέχεια εισήλθαν στο παρεκκλήσι, βεβήλωσαν το εσωτερικό του και απείλησαν τον φύλακα, τον οποίο έχει διορίσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λέγοντας «γνωρίζουμε πού διαμένεις και εμείς θα σε εξουδετερώσουμε». Αφού διέφυγε του κινδύνου και της οργής των εξτρεμιστών, ο φύλακας κατόρθωσε να καλέσει την Αστυνομία, η οποία επενέβη για να αποκαταστήσει την τάξη.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σημειώνει ότι διαρρήξεις, εκφοβισμοί και απειλές έχουν λάβει χώρα επανειλημμένως στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι κατατέθηκε καταγγελία στην Αστυνομία από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και Πατριαρχικό Επίτροπο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο, ο οποίος ζήτησε να εντοπιστούν οι βανδαλιστές και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ως εξής:

Εκφράζουμε την πιο έντονη ανησυχία μας για τη χθεσινή εισβολή μελών εβραϊκού ιεροδιδασκαλείου σε κτήμα ιδιοκτησίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τη βεβήλωση, από την πλευρά τους, του εκεί ευρισκόμενου Παρεκκλησίου.

Αναμένουμε την ανάληψη κατάλληλων ενεργειών από πλευράς των ισραηλινών αρμόδιων Αρχών για τη διερεύνηση του συμβάντος, την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη και την αποτροπή αντίστοιχων έκνομων ενεργειών στο μέλλον.

Η Ελλάδα παγίως εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα ιδιοκτησίας του Ιερά Προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους που περιλαμβάνονται στο παγιωμένο Καθεστώς των Αγίων Τόπων (Status Quo).