Κατεστραμμένα κτίρια και πυκνοί καπνοί στη Γάζα, όπως φαίνονται από το Ισραήλ | REUTERS/Evelyn Hockstein
Επικαιρότητα

Ισραηλινά τανκς στην Πόλη της Γάζας – «νεκροί δεκάδες τρομοκράτες»

Οι ισραηλινές δυνάμεις που προωθούνται μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα, έχουν φτάσει στη μεγαλύτερη πόλη, που βρίσκεται στον βορρά, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση
Protagon Team

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν «δεκάδες» ενόπλους της Χαμάς στη διάρκεια επιχειρήσεων το βράδυ της Κυριακής το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τα τανκς έφτασαν στις παρυφές της Πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν».

Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου, στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η Χαμάς έκανε λόγο από την πλευρά της για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τρίτη συνεχή νύχτα, αφού το Ισραήλ αύξησε και διεύρυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εξάλλου άλλο αεροσκάφος έπληξε χώρο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στον τομέα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ, στο κέντρο της Πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (…) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση των Ισραηλινών μέσα στη Λωρίδα της Γάζας – Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύχτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Ομως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς, είναι αραιοκατοικημένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς.

Δεκάδες κτίρια δυτικά του κεντρικού αυτού οδικού άξονα, της οδού Σαλαχεντίν, έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν την Κυριακή τουλάχιστον 10 πύργους στην συνοικία Ταλ-αλ-Χάουα, στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου

Ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές στην ίδια συνοικία σε νοσοκομείο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση του καρκίνου που χρηματοδοτείται από την Τουρκία, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Σόμπι Σέικ.