Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Ronen Zvulun
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν συμφωνία για τους ομήρους

Ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν για μία ακόμα φορά σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις της χώρας, το βράδυ του Σαββάτου
Protagon Team

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ ζητώντας να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς οι οποίοι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Δεν έλειψαν οι σφοδρές επικρίσεις σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αιτήματα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

«Διαπραγματεύσου τώρα, παραιτήσου κατόπιν», διάβαζε κανείς σε πανό και πλακάτ.

Ο πατέρας ενός ομήρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεωρεί τη δική της επιβίωση σημαντικότερη από αυτήν του παιδιού του, αξιώνοντας να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα στείλει καν αντιπροσωπεία στο Κάιρο, ανέφερε το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, αν η Χαμάς δεν απαντήσει στην πιο πρόσφατη πρόταση, με προϋπόθεση ότι θα πει ναι, εξήγησε κυβερνητική πηγή.

Ο Νετανιάχου «προσπαθεί για άλλη μια φορά να τορπιλίσει τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε να σώσουμε τους ομήρους», κατήγγειλε συλλογικότητα συγγενών ομήρων.

Ο αδελφός ενός ομήρου είπε πως αν αρχίσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, θα πρόκειται για «θανατική ποινή» για τους ομήρους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στο αξίωμα «με το αίμα 132 ομήρων στα χέρια του», έκρινε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ είπε πως η κυβέρνηση θα όφειλε να στείλει ομάδα διαπραγματευτών στο Κάιρο άμεσα, με εντολή «να μην επιστρέψει χωρίς συμφωνία».

Η διαδήλωση έγινε δυο ημέρες πριν από την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος (Δευτέρα 6 Μαΐου φέτος) και τρεις προτού ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας κλείσει επτά μήνες (την Τρίτη).

«Πρέπει να επιστρέψουν όλοι», ζωντανοί και νεκροί, όχι να «τους εγκαταλείψουμε, όπως εγκαταλείφθηκαν οι Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα», είπε η Χάνα Κόεν, θεία της 27χρονης Ινμπάρ Χάιμαν, μιας από τους ομήρους που όμως έχει επαληθευτεί πως είναι νεκρή. Το πτώμα της πιστεύεται πως βρίσκεται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από ακροδεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να προχωρήσει στην εισβολή στη Ράφα.