Γραφικό των IDF επί δορυφορικής φωτογραφίας του νοσοκομείου Σίφα δείχνει τις εγκαταστάσεις που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι διαθέτει η Χαμάς εκεί | Israel Defence Forces (IDF)
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Το αρχηγείο της Χαμάς βρίσκεται κάτω από νοσοκομείο

Σε υπόγειες εγκαταστάσεις κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το νοσοκομείο Σίφα, κρύβονται οι επικεφαλής των τρομοκρατών, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Είσοδοι στη βάση της οργάνωσης βρίσκονται μέσα και έξω από το νοσηλευτήριο, ενώ επιχειρησιακό κέντρο που κατευθύνει τις επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος και οπλαποθήκες βρίσκονται ακόμη και δίπλα στους ασθενείς, υποστήριξαν οι IDF. Απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς η οργάνωση
Protagon Team

Κάτω από νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, βρίσκεται το κύριο επιχειρησιακό αρχηγείο των τρομοκρατών της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει υπόγειες εγκαταστάσεις κάτω από το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επικεφαλείς της Χαμάς για την οργάνωση των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

«Εχουμε συγκεκριμένες αποδείξεις ότι εκατοντάδες τρομοκράτες “πλημμύρισαν” το νοσοκομείο για να κρυφτούν εκεί μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου» επισήμανε.

Επιπλέον, το Ισραήλ συνέλεξε πληροφορίες που δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες έξω από το νοσοκομείο, που οδηγούν στην υπόγεια βάση των τρομοκρατών κάτω από αυτό, έτσι ώστε οι ένοπλοι της Χαμάς να μπορούν να φτάνουν στο αρχηγείο χωρίς να μπαίνουν στη Σίφα, ανέφερε ο Χαγκάρι.

Ωστόσο, είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα υπάρχει και σε μία από τις πτέρυγες του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς διατηρεί ένα επιχειρησιακό κέντρο από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και όπου αποθηκεύει όπλα, μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο Σίφα, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς, γνωστοποίησε ο Χαγκάρι.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο –των 1.500 κλινών, με 4.000 ανθρώπους προσωπικό– ως «ανθρώπινη ασπίδα», συνόψισε ο εκπρόσωπος των IDF.

Τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς επιβεβαιώνει ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέχθησαν από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας και την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, και έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους συμμάχους του Ισραήλ, κατέληξε.

Χαμάς: Ψέματα των Ισραηλινών – 40.000 άμαχοι στη Σίφα

Η Χαμάς απέριψε ως «αβάσιμους» τους ισραηλινούς ισχυρισμούς. «Αυτά τα ψέματα αποτελούν ένα προοίμιο για μια νέα σφαγή κατά του λαού μας, μεγαλύτερη από αυτή του νοσοκομείου αλ-Αχλί» υποστήριξε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, αναφερόμενος στην έκρηξη της 17ης Οκτωβρίου κοντά σε ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς σημείωσε, επίσης, ότι «περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο Σίφα, έχοντας εκτοπιστεί από τους βομβαρδισμούς που έπληξαν τα πάντα», και κάλεσε για ακόμη μία φορά τους «ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν τη γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που άρχισαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφός του, έχουν σκοτώσει 7.326 ανθρώπους εκ των οποίων 3.000 παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό των θυμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε εκ νέου για την ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό από τις 9 Οκτωβρίου, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα, στις 7 Οκτωβρίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση που ασκεί την εξουσία στη Γάζα εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, άμαχους στην πλειονότητά τους, τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους και αιχμαλωτίζοντας δεκάδες ως ομήρους.