Στις 24 Ιουλίου ο Νετανιάχου εξεφώνησε ομιλία στο Κογκρέσο. Από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αναμένει λύση στο πρόβλημά του | EPA/WILL OLIVER
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Τακτική αναμονής επέλεξε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και προσπαθεί να αποφύγει τον περιφερειακό πόλεμο που θα ξεκινήσει με τυχόν εισβολή στον Λίβανο. Γιατί ο «Μπίμπι» έχει στρέψει την προσοχή του στον εκλογικό Νοέμβριο των ΗΠΑ
Protagon Team

Την τακτική της αναμονής επέλεξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, εναποθέτοντας τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Βέβαια, αυτή θα αναλάβει τον Ιανουάριο του 2025, όμως ο «Μπίμπι» αρκείται και στο αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου – από αυτό θα καταλάβει πολλά και για το δικό του μέλλον. Μέχρι τότε θα προσπαθήσει να αποφύγει την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και την επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. «Θέλει να μη διαπράξει άλλα λάθη» εκτίμησε η Corriere della Sera. «Η αναμονή είναι ο καλύτερος άσος στο μανίκι του».

Σε εγχώριο πολιτικό επίπεδο, ο Νετανιάχου θα εξακολουθήσει να έχει υπό έλεγχον την κατάσταση, κυρίως τώρα που η ισραηλινή Βουλή έκλεισε μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Η απόφαση για το τρίμηνο κλείσιμό της σε μια τόση σημαντική περίοδο για το εβραϊκό κράτος, σχολίασαν οι Ιταλοί, ελήφθη παρά την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συγγενών των ομήρων που κρατάει η Χαμάς. Βέβαια, ένα μέρος της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί στην Κνεσέτ, αφού εξυπηρετεί τον «Μπίμπι».

Λόγου χάρη, το νομοσχέδιο περί υποχρέωσης των «υπερορθοδόξων εβραίων» να υπηρετούν και αυτοί στρατιωτική θητεία θα περάσει, αν και με αυτό ρισκάρει την ενδοκυβερνητική ισορροπία. Πάντως οι συνεδριάσεις της ολομέλειας θα διακοπούν – η κυβέρνηση Νετανιάχου διατηρεί το δικαίωμα να συγκαλέσει ολομέλεια όποτε το επιθυμήσει. «Ενας μπελάς λιγότερος» σχολίασε ξανά η Corriere.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, για τον Νετανιάχου πρωτεύει το ζήτημα της απάντησης που πρέπει να δοθεί στη Χεζμπολάχ όσον αφορά την επίθεσή της στους Δρούζους του Γκολάν. Το ερώτημα είναι τι είδους απάντηση θα υπάρξει και αν θα περιλαμβάνει έστω και μερική εισβολή στον Λίβανο. Το ιταλικό μέσο εκτίμησε ότι τυχόν άνοιγμα δεύτερου πολεμικού μετώπου, πέραν εκείνου της Γάζας, είναι ασύμφορο σε όλους – δεν εξυπηρετεί το Ισραήλ, ούτε όμως και τη Χεζμπολάχ και το Ιράν το ίδιο. Αν, ωστόσο, ο πόλεμος δεν αποφευχθεί, μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί με τη χρήση πυραύλων και drones.

Στις διαπραγματεύσεις περί ειρήνευσης στη Γάζα, που διεξήχθησαν στη Ρώμη, ο Νετανιάχου έστειλε τον αρχηγό της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος συζήτησε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Σε αυτόν παρέδωσε το μήνυμα με τις νέες «κόκκινες γραμμές» της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι όροι παραμένουν ίδιοι: να απελευθερωθούν οι όμηροι, να ελέγχει το Ισραήλ τη μεθόριο Παλαιστίνης-Αιγύπτου, να μην επιστρέψουν στον βόρειο τομέα της Γάζας οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι. Η Χαμάς αμέσως κατηγόρησε το Ισραήλ για τακτικισμό και κωλυσιεργία, «κριτική που συμμερίζονται και οι συγγενείς των ομήρων».

Μάλιστα, οι τελευταίοι κατηγορούν τον «Μπίμπι» και την κυβέρνησή του ότι ακόμη δεν έχουν θέσει ως προτεραιότητα την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων στο Ισραήλ. Τάχα θα ζουν όλοι μέχρι τον Νοέμβριο;, αναρωτιούνται. «Αλλά και τη Χαμάς συμφέρει η αναμονή» κατέληξε η Corriere. «Αν το Ισραήλ εμπλακεί σε περιφερειακό πόλεμο άμεσα με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και εμμέσως με το Ιράν, αυτό είναι πλεονέκτημα για τη Χαμάς. Οπότε μένει να φανεί πόσο θα λειτουργήσει η τακτική της αναμονής για τον Νετανιάχου».