Ισραηλινό τανκ επιχειρεί στη Γάζα | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Πλησιάζουμε στον Σινουάρ – κρύβεται στα τούνελ

Οι ισραηλινές δυνάμεις, που πήραν υπό τον έλεγχό τους την Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, ανακοίνωσαν ότι περικύκλωσαν το σπίτι του αρχηγού της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και ότι δεν θα αργήσουν να φτάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται και ο ίδιος. Μαίνονται οι σφοδρές μάχες. Οργή του ισραηλινού ΥΠΕΞ κατά του Γκουτέρες
Protagon Team

Ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν το σπίτι του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο βρίσκεται στη Χαν Γιουνίς. Αυτό δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Τετάρτης.

«Ο Σινουάρ κρύβεται υπογείως», πρόσθεσε ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στο εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων στη Γάζα και τόνισε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις τον «πλησιάζουν», χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Ο 61χρονος αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που πέρασε 23 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Ομηροι που απελευθερώθηκαν δήλωσαν ότι ο Σινουάρ τους επισκέφθηκε στα τούνελ, τις πρώτες ημέρες της ομηρίας τους.

Εκρηξη στο έδαφος της Γάζας μετά από ισραηλινό πλήγμα – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS
Μαίνονται σφοδρές μάχες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως εντόπισε στο βόρειο τμήμα του θύλακα, «στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού», κοντά σε κλινική και σχολείο, «πολύ μεγάλη αποθήκη όπλων, επιπρόσθετη απόδειξη» της χρήσης πολιτών από τη Χαμάς ως «ανθρώπινων ασπίδων».

Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε πως ο στρατιωτικός βραχίονάς της, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, μάχεται εναντίον «των δυνάμεων κατοχής σε όλες τις γραμμές της εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας».

Σκληρές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται και την Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, που λέει πως πλέον έχει πάρει υπό τον έλεγχό του την πόλη Χαν Γιούνις, την μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Γάζα – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Η ισραηλινή κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να παραδίδεται «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων στη Γάζα, ώστε να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών.

Ο άμαχος πληθυσμός αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο, στη Ράφα, πόλη η οποία γειτονεύει με την Αίγυπτο.

Στη Χαν Γιουνίς, πεζικάριοι, τεθωρακισμένα και μηχανήματα έργου έφθασαν στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το ισραηλινό επιτελείο διαβεβαίωσε πως δυνάμεις του «διαπέρασαν τις αμυντικές γραμμές» της Χαμάς, «εξάλειψαν ορισμένο αριθμό τρομοκρατών» και κατέστρεψαν περίπου «30 εισόδους υπόγειων σηράγγων».

«Καταστροφικές» συνθήκες

«Ολη η πόλη υφίσταται καταστροφές και ακατάπαυστους βομβαρδισμούς. Πολύς κόσμος φθάνει από τον βορρά σε καταστροφικές συνθήκες, χωρίς στέγη, ψάχνοντας τα παιδιά του», ανέφερε ο Χασάν αλ Κάντι, κάτοικος της Χαν Γιουνίς, που διέφυγε στη Ράφα.

Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων συνεχίζει να γίνεται ολοένα και βαρύτερος, οι ελλείψεις τροφίμων εντείνονται και οι εκτοπισμένοι στερούνται τα πάντα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες πως επαπειλείται «πλήρης κατάρρευση της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χρησιμοποίησε —για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017— το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Ισραηλινό τανκ στη Γάζα, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ – REUTERS/Athit Perawongmetha

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη θητεία του Γκουτέρες. «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», ανέφερε ο Ελι Κόεν μέσω X (του πρώην Twitter).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, το 70% γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν μέσα τους δυο μήνες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.