Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατασκεύασε νέο σύστημα αεράμυνας, ικανό να καταρρίψει υπερηχητικούς πυραύλους | Getty Images
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Νέο αμυντικό σύστημα καταρρίπτει «ακατάρριπτους» υπερηχητικούς πυραύλους

Ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης υπαινίσσεται την έναρξη μιας νέας τεχνολογικής εποχής, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς Ρωσίας και Ιράν, ότι τα βλήματα τους είναι αδύνατο να καταρριφθούν
Protagon Team

Τα νέα από το Τελ Αβίβ αγχώνουν Μόσχα και Τεχεράνη σχετικά με τις πυραυλικές δυνατότητες τους. Το Ισραήλ κατασκευάζει το πρώτο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο αφιερωμένο στην κατάρριψη υπερηχητικών πυραύλων, παρουσιάζοντας μια μεγάλη πρόκληση για τη Ρωσία και το Ιράν, που ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να καταρριφθούν.

Η ισραηλινή αμυντική εταιρεία Rafael εργάζεται σε ένα νέο σύστημα «Sky Sonic», που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αναχαίτιση υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να πετάξουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και ταξιδεύουν με ταχύτητα πέντε φορές αυτής του ήχου.

Το σύστημα Sky Sonic «θα μας επιτρέψει να αναχαιτίσουμε κάθε είδους υπερηχητικές απειλές – υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ», δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Γιουβάλ Στάινιτζ, πρόεδρος της Rafael Advanced Defense Systems, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Μια επίδειξη βίντεο με CGI (ειδικά οπτικά εφέ που δημιουργούνται με χρήση λογισμικού υπολογιστή) που παρείχε η Rafael, παρουσιάζει έναν πύραυλο αναχαίτισης να εκτοξεύεται από μια συστοιχία εδάφους. Η κεφαλή του αναχαιτιστικού πυραύλου αποσπάται και πετά προς έναν εισερχόμενο πύραυλο.

Eκπρόσωπος της Rafael είπε ότι το Sky Sonic θα υποβληθεί σύντομα σε πτητικές δοκιμές, αλλά δεν παρείχε χρονικό ορίζοντα για το πότε θα μπορούσε να είναι έτοιμο. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ενημερωθεί για το έργο, σύμφωνα με το Reuters.

Η ανακοίνωση υπαινίσσεται μια πιθανή νέα εποχή για την ευρωπαϊκή αεράμυνα, στην οποία το Ισραήλ –που παράλληλα εξάγει στη Γερμανία ένα εργαλείο αναχαίτισης τύπου Arrow 3, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ– διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, καθώς το Sky Sonic εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και το Ισραήλ παραμένει απρόθυμο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, είναι απίθανο να αναπτυχθεί στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.

Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν, έχουν αυξήσει την παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων τους τελευταίους μήνες, εν μέσω ισχυρισμών ότι δεν μπορούν να αναχαιτιστούν, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντικός αμυντικός πονοκέφαλος για το Ισραήλ, την Ουκρανία και τους συμμάχους τους.

Οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal εκτοξεύονται ήδη σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, ενώ ο νέος πύραυλος Fattah του Ιράν έχει στραμμένη την κεφαλή του στο Τελ Αβίβ, πιθανώς για να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο ισραηλινό χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του ισλαμιστικού καθεστώτος.

Η Τεχεράνη στέλνει επίσης εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, για χρήση εναντίον της Ουκρανίας, και σε αντάλλαγμα πρόκειται να λάβει ισχυρά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το καθεστώς για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία εκεί, αναμόρφωσαν τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και δημιούργησαν νέα ανοίγματα για εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ», λέει ο Χιου Λόβατ, ανώτερος αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ.

«Αντιμετωπίζοντας μια νέα σειρά προκλήσεων ασφαλείας που προέρχονται από τη Ρωσία, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της βλέπουν τώρα όλο και περισσότερο το Ισραήλ ως σημαντικό εταίρο σε θέματα ασφαλείας, αφού μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε πολύτιμο στρατιωτικό οπλοστάσιο και τεχνολογία στον κυβερνοχώρο», προσθέτει.

Μία εκδοχή του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Sky Sonic από έναν ψηφιακό σχεδιαστή (Yahoo)

«Για πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών υποστηρικτών των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας υπερισχύουν των ανησυχιών για τις ενέργειες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων», επισημαίνει ο Λόβατ.

Ο Γιόσουα Καλίνσκι, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, λέει: «Οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά δεν ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως μπορούμε να δούμε από τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα. Η χρήση τους μου φαίνεται σαν ένα άλλο όχημα που χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τις υποδομές, ή να βλάψει αμάχους».

«Οσον αφορά στους ιρανικούς πυραύλους, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν μόνο δοκιμές εδάφους – μάλλον δεν είναι ακόμη λειτουργικοί», προσθέτει. Το Ισραήλ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας στο Ιράν, αλλά ταυτόχρονα αντιστέκεται στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών να εξοπλίσει το Κίεβο, ή τουλάχιστον να επιτρέψει τη χρήση του ισχυρού συστήματος αεράμυνας του, Iron Dome.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα γεωπολιτικό ντόμινο: Η Ρωσία έχει μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό, ο οποίος το Ισραήλ φοβάται ότι θα μπορούσε να διωχθεί σε περίπτωση που οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινωθούν σημαντικά. Η Ρωσία ελέγχει, παράλληλα, μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου πάνω από τη γειτονική Συρία, όπου το Ισραήλ εξαπολύει συχνά αεροπορικές επιδρομές σε ομάδες πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, κατήγγειλε κατ’ ιδίαν στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας στο Ιράν, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας της Γερμανίας ενέκρινε πληρωμή ύψους 3,99 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύστημα αεράμυνας Arrow 3 του Ισραήλ, το οποίο θα μπορεί να καταρρίπτει πυραύλους πάνω από την ατμόσφαιρα – και να παρέχει αεροπορική κάλυψη σε γειτονικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα κεφάλαια αντλήθηκαν από το αμυντικό πακέτο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της γερμανικής ασφάλειας, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Ιράν –κύριος εχθρός του Ισραήλ στην περιοχή–, αποκάλυψε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι ο πρώτος εγχώριας παραγωγής υπερηχητικός πύραυλος του καθεστώτος, που ονομάζεται Fattah, ο οποίος υποτίθεται ότι μπορεί να πετάξει 15 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και να χτυπήσει το Τελ Αβίβ μέσα σε 400 δευτερόλεπτα.

Η Rafael είναι ήδη γνωστή ως ο ισραηλινός κρατικός ανάδοχος πίσω από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, το οποίο είναι ικανό να αναχαιτίσει περίπου το 90% των ρουκετών που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Ανέπτυξε επίσης την «Σφενδόνη του Δαυίδ», ένα παρόμοιο σύστημα που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του γύρου αψιμαχιών μεταξύ Ισραήλ και ισλαμικής τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, στις 9–13 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, η χώρα διαθέτει ήδη αμυντικά συστήματα που θα πρέπει να είναι ικανά να καταρρίπτουν υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά κανένα δεν έχει προσαρμοστεί ειδικά στην απειλή των πυραύλων Fattah.

Ως απάντηση στον ιρανικό υπερηχητικό πύραυλο που αποκαλύφθηκε πριν δύο εβδομάδες, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι «σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, έχουμε μια ακόμη καλύτερη απάντηση», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ιρανικός Fattah δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη σε μάχη, αλλά η Ρωσία φέρεται να εκτόξευσε έξι υπερηχητικούς πυραύλους της τύπου Kinzhal στην Ουκρανία τον Μάιο – και όλοι τους αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, υποδηλώνοντας ότι οι δυνατότητες του όπλου μπορεί να έχουν υπερτιμηθεί.