«Μπίμπι ο Εσκομπάρ»: πλακάτ εναντίον του Νετανιάχου στη διαδήλωση του Τελ Αβίβ | REUTERS/Florion Goga
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ συμφωνίας με τη Χαμάς

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Τελ Αβίβ, τη Χάιφα και άλλων πόλεων απαίτησαν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην σαμποτάρει για μια ακόμα φορά τις διαπραγματεύσεις
Protagon Team

Στον απόηχο των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα και ενόψει του νέου γύρου που θα διεξαχθεί στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους ισραηλινών πόλεων απαιτώντας την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η μητέρα ενός εκ των ομήρων της Χαμάς κάλεσε την ηγεσία των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας να μην επιτρέψει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να τορπιλίσει τη συμφωνία, όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ –που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις– ευελπιστούν πως η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η ιδανική συμφωνία, είναι η μόνη που υπάρχει», επεσήμανε ο πατέρας ενός ομήρου.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στο Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, ενώ κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές της ισραηλινής επικράτειας.

Πολλοί διαδηλωτές κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι σαμποτάρει τη συμφωνία, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του –από τους οποίους εξαρτάται η πολιτική του επιβίωση.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν για ακόμη μια φορά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νετανιάχου ενδέχεται να μην μπορέσει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία του Ισραήλ και να βρεθεί αντιμέτωπος με δίωξη, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Νετανιάχου: Πιέστε τη Χαμάς, όχι εμένα

Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων του που κρατούνται στη Γάζα αλλά θα πρέπει επίσης να τηρήσει αρχές που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του, δήλωσε την Κυριακή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, και υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, και που επιμένουμε σε αυτά. Ξέρουμε πολύ καλά πώς να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο», είπε.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε «να κατευθυνθεί η πίεση στη Χαμάς», καταγγέλλοντας την «επίμονη άρνησή» της σε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, λίγο πριν τη νέα επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

«Η Χαμάς, μέχρι τώρα, επιμένει στην άρνησή της και δεν έστειλε καν εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα. Κατά συνέπεια, η πίεση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη Χαμάς και τον (ηγέτη της Γιαχία) Σινουάρ, και όχι προς την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.