Καθώς η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα συνεχίζει να εκδηλώνεται στην περιοχή Χαν Γιούνις («όπου έχουν συλληφθεί εκατοντάδες τρομοκράτες που παραδίνονται»), η Corriere della Sera επικεντρώθηκε στο θέμα της επιτόπιας ηγεσίας της Χαμάς, δηλαδή του Γιαχία Σινουάρ, δίνοντας βάση σε όσα είπε ο υπουργός Αμυνας του εβραϊκού κράτους, Γιόαβ Γκάλαντ.
Σε ανταπόκριση από τη Δυτική Ιερουσαλήμ το ιταλικό Μέσο έγραψε ότι οι ηγέτες της Χαμάς που δεν βρίσκονται στη Γάζα (άρα όσοι χαμασίτες είναι στο Κατάρ) «γυρεύουν νέα ηγεσία» για τη Γάζα.
Το έναυσμα για τα σχετικά σχόλια έδωσε η εξής δήλωση του Γκάλαντ: «Οι ηγέτες της Χαμάς στο εξωτερικό αναζητούν αντικαταστάτη του Γιαχία Σινουάρ. Οι ηγέτες στο πεδίο δεν ανταποκρίνονται».
Με τη φράση «στο πεδίο» ο Γκάλαντ εννοούσε τη Γάζα, τη Χαν Γιούνις ειδικότερα, και υπονοούσε ότι ο Σινουάρ έχει πεθάνει. Ο ίδιος είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει πιο βαθιά μέσα στο έδαφος τις Γάζας τις επιχειρήσεις του και ότι θα φθάσει μέχρι τα σύνορα της Αιγύπτου.
Εκεί, στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου έχουν καταυλιστεί ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς προς Νότον μετά την εισβολή του Ισραήλ και την καταστροφή των οικιών τους από τους βομβαρδισμούς.
Η τύχη τους δεν προδιαγράφεται καλή, καθώς στο Μόναχο και από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είπε ότι η πατρίδα του δεν προτίθεται να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Γάζα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, στο Ισραήλ η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε ξανά την ιδέα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, μάλιστα με τρόπο που στρέφεται και εναντίον των πρωτοβουλιών των ΗΠΑ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την περασμένη Κυριακή ένα ψήφισμα με το οποίο απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς προσπάθειες για επιβολή παλαιστινιακού κράτους στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να διαπραγματευτεί απευθείας οποιαδήποτε «μόνιμη συμφωνία» με τους Παλαιστινίους.
Συμβολική κίνηση, η οποία απάντησε στα πρόσφατα σχόλια συμμάχων του Ισραήλ (των ΗΠΑ) ότι ενδέχεται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος πριν από οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε το εν λόγω ψήφισμα στο υπουργικό συμβούλιο χαρακτηρίζοντας την έγκρισή του «δηλωτική απόφαση, απαραίτητη ύστερα από τις πρόσφατες παρατηρήσεις της διεθνούς κοινότητας».
Σημειωτέον ότι η χρονική στιγμή της εμφάνισης αυτού του ψηφίσματος δεν είναι τυχαία, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να μεσολαβήσει σε κάποια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είπαν ότι η προοπτική να συμβεί αυτό εξαρτάται από τη θέληση του Ισραήλ να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών στην Παλαιστίνη.