Από τη μεγάλη συγκέντρωση των διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης Νετανιάχου στην Ιρουσαλήμ τη Δευτέρα | REUTERS/Stringer
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου «παγώνει» τη δικαστική μεταρρύθμιση μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση παραπέμφθηκε σε επόμενη σύνοδο της Κνεσέτ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει, πλέον, πως επιθυμεί να επιτευχθεί «ευρεία συναίνεση». Επιφυλακτική η αντιπολίτευση
Protagon Team

Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση και εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση στη χώρα εδώ και χρόνια θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ο τελευταίος προέβη το ίδιο βράδυ σε διάγγελμα μέσω του οποίου ανακοίνωσε την καθυστέρηση της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.

«Θέλοντας να προλάβω μια ρήξη στο έθνος, αποφάσισα να καθυστερήσω την δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση (σ.σ.: του νομοσχεδίου στην Κνεσέτ) ώστε να επιτύχουμε ευρεία συναίνεση», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσέθεσε ότι η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5-13 Απριλίου), γεγονός που ερμηνεύεται ως μερική υποχώρησή του, δεδομένης της αδιάλλακτης στάσης που επιδείκνυε προηγουμένως.

«Υπάρχει μια εξτρεμιστική μειονότητα, έτοιμη να διχάσει το έθνος μας» υποστήριξε ακολούθως ο ίδιος, υποσχόμενος ότι θα κάνει τα πάντα «για να βρει μια λύση» και προτρέποντας τους πάντες να ενεργούν «με υπευθυνότητα».

Είχε προηγηθεί το πρωί η έκκληση του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ προς τον Νετανιάχου να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως», «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το Histadrout, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, ματαίωσε τη γενική απεργία που είχε κηρύξει νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι και το μεσημέρι της Δευτέρας χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν έως αργά, έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις.

Η είδηση για το προσωρινό «πάγωμα» της μεταρρύθμισης είχε γίνει γνωστή λίγη ώρα πριν το τηλεοπτικό διάγγελμα Νετανιάχου μέσω ανακοίνωσης του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, το οποίο έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να παραπέμψει τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην επόμενη σύνοδο του κοινοβουλίου της χώρας προκειμένου αυτή να «περάσει μέσω του διαλόγου».

Δεν κατέστη σαφές κατά πόσο η καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο θα ικανοποιήσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ή θα κατευνάσει τους πολίτες, οι οποίοι διοργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες, σχολίασαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στα πρώτα τηλεγραφήματά τους για τις εξελίξεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Απαντώντας στις εκκλήσεις δυνάμεων του κυβερνητικού συνασπισμού για την πραγματοποίηση αντι-συγκέντρωσης, υποστηρικτές της κυβέρνησης έδωσαν κι εκείνοι το «παρών» στις κινητοποιήσεις έξω από την Κνεσέτ / (REUTERS/Ammar Awad)

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, δήλωσε ότι συμφωνεί με την αναβολή προώθησης του νομοσχεδίου εφόσον αυτό υποβληθεί αυτό στην επόμενη σύνοδο της Κνεσέτ.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ είχαν κάνει λόγο για απειλή του Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης, με τις πληροφορίες αυτές να ενισχύουν τους φόβους για την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εργαστούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, εφόσον η κυβέρνηση είναι ειλικρινής.

Ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο Νετανιάχου δεν «μπλοφάρει», λόγω του παρελθόντός του.

«Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση ξεκινήσει έναν πραγματικό και ειλικρινή διάλογο, μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση –ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι– και μπορούμε να το μετατρέψουμε όλο αυτό σε μια καθοριστική στιγμή για την ικανότητά μας να ζούμε όλοι μαζί», συνέχισε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Νετανιάχου περί «αναβολής» της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, κάτι που «δίνει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Εξακολουθούμε να καλούμε τους πολιτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ να βρουν μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Από το Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαίνεσε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα σύστημα «ελέγχου και ισορροπιών». Ο Νετανιάχου συναντήθηκε πρόσφατα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, όπου τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν «Ντροπή» στα εβραϊκά.

Τι έγινε το τελευταίο 48ωρο

Είχε προηγηθεί ένα νέο Σαββατοκύριακο μεγάλης αναταραχής, καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων το βράδυ της Κυριακής, διαμαρτυρόμενοι για την αποπομπή από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν γίνει και το βράδυ του Σαββάτου, με τουλάχιστον 200.000 διαδηλωτές να διαμαρτύρονται στο Τελ Αβίβ για 12η συνεχή εβδομάδα και χιλιάδες ακόμα σε άλλες πόλεις.

Το Σάββατο, ο Γκαλάντ έγινε το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Μπίμπι (όπως τον αποκαλούν οι Ισραηλινοί) Νετανιάχου, που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος.

Ο πρώην υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Γκαλάντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Ο ίδιος ζήτησε ακόμα, να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».

Ο Νετανιάχου του απάντησε την επόμενη ημέρα, παύοντάς τον από τα καθήκοντά του.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο 64χρονος Γκαλάντ έγραψε στο Twitter: «Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».