| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Αναζητούν τους ομήρους με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου Expo Tel Aviv, ορισμένα από τα πιο λαμπρά τεχνολογικά μυαλά της χώρας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, εργάζονται νυχθημερόν για να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν τους 130 ανθρώπους (στρατιωτικούς αλλά και αμάχους) που απήχθησαν από τη Χαμάς
Protagon Team

Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος της ισραηλινής οικονομίας, ενώ οι εξαγωγές προηγμένων τεχνολογικών προϊόντων αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% των συνολικών εξαγωγών του Ισραήλ. Από το περασμένο Σάββατο, ωστόσο, ορισμένα από τα πιο λαμπρά τεχνολογικά μυαλά της χώρας εργάζονται νυχθημερόν από κοινού (στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου Expo Tel Aviv) με στόχο, καταρχάς, να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν τους 130 ανθρώπους (στρατιωτικούς αλλά και αμάχους, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) που απήχθησαν από τη Χαμάς.

Επικεφαλής τους είναι η Καρίν Ναχόν, διακεκριμένη επιστήμονας με ειδίκευση στην επιστήμη δεδομένων και στις τεχνολογίες πληροφορικής, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ, η οποία συγκαταλέγεται συχνά στις λίστες με τις πιο σημαντικές γυναίκες του Ισραήλ.

«Χρησιμοποιούμε φωτογραφίες που παρέχονται από συγγενείς, εικόνες από τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο από τη Χαμάς και βίντεο από το deep web, προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης, προγράμματα χαρτογράφησης και τεχνολογίες γεωεντοπισμού. Ο στόχος είναι ένας: να βρεθούν όσοι αγνοούνται, να πούμε στις οικογένειές τους πότε εθεάθησαν τελευταία φορά, αν τους μετέφεραν στη Γάζα ή όχι. Και αν ναι, σε τι κατάσταση: ζωντανούς, νεκρούς ή τραυματισμένους» εξήγησε η ισραηλινή επιστήμονας συνομιλώντας με τη Φραντσέσκα Κάφερι, απεσταλμένη της ιταλικής La Repubblica στο Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, «δεν εκφραζόμαστε αν δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν επιτρέπονται λάθη» υπογράμμισε, πριν ακούσει ένα τηλέφωνο να χτυπάει και τρέξει αμέσως πίσω από μια σειρά μαύρων διαχωριστικών. «Εκεί διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις των θυμάτων: όταν τηλεφωνεί κάποιος, σημαίνει ότι διαπίστωσε πως ο άνθρωπος που αναζητούσε είναι νεκρός» εξήγησε στην ιταλίδα απεσταλμένη ο Αμίτ Φαρχμάτ, ένας κινηματογραφιστής που εκτελεί εθελοντικά χρέη συνοδού των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της Expo Tel Aviv.

Η ομάδα αναζήτησης και ταυτοποίησης αγνοουμένων είναι μόνον η αιχμή του δόρατος ενός τεράστιου μηχανισμού αρωγής που στήθηκε μέσα σε λίγες ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς, κυρίως από ομάδες ανθρώπων που τους προηγούμενους εννέα μήνες πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις δύο εκατομμυρίων πολιτών κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στις εγκαταστάσεις της Expo Tel Aviv, σε ένα προάστιο της ισραηλινής μητρόπολης, βρίσκονται επίσης πολλοί από τους εφέδρους που αρνούνταν να παρουσιαστούν στις μονάδες τους, αρκετές από τις γυναίκες που είχαν ντυθεί θεραπαινίδες και δεκάδες έφηβοι που επίσης συμμετείχαν στις πορείες και στις συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους παραχωρήθηκε ένας όροφος από το τεράστιο γκαράζ του εκθεσιακού κέντρου, όπου συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες συμπατριώτες τους που διέφυγαν από τον Νότο.

«Δεν ξέρω καν ποιος είχε την ιδέα» ανέφερε ο Εϊταν Ρέισντε, ένας έφεδρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που εργάζεται εθελοντικά, αναμένοντας να τον καλέσουν να παρουσιαστεί στη μονάδα του. «Αλλά μέσα σε μισή μέρα ήμασταν όλοι εδώ» πρόσθεσε. «Ολοι» στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει 250 άτομα προσωπικό συντονισμού και 2.000 εθελοντές, με πάμπολλα ακόμα άτομα να περιμένουν στην ουρά, ούτως ώστε να τους ανατεθεί η οποιαδήποτε εργασία. «Τα πάντα μάς χωρίζουν από αυτή την κυβέρνηση. Η ώρα των διαμαρτυριών θα ξανάρθει, αλλά τώρα είναι η ώρα να σταθούμε ενωμένοι» ανέφερε στην ιταλίδα δημοσιογράφο ο συνοδός της.