Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυραύλους αναχαίτισης και ενισχύει την αεράμυνά του για να προστατευτεί από τις επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του.
Οι ΗΠΑ σπεύδουν να βοηθήσουν να καλυφθούν τα κενά στην προστατευτική ασπίδα του Ισραήλ, ανακοινώνοντας την Κυριακή την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής συστοιχίας Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD).
Η ανακοίνωση έγινε ενόψει των αναμενόμενων αντιποίνων από το Ισραήλ στο Ιράν. Η Τεχεράνη θεωρείται ότι, στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε νέα πυραυλική επίθεση.
«Το ζήτημα των πυρομαχικών του Ισραήλ είναι σοβαρό», δήλωσε στους Financial Times η Ντέινα Στράουλ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας με αρμοδιότητα στη Μέση Ανατολή.
«Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ με μια μαζική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα δυσκολευθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ούτε τα αμερικανικά αποθέματα είναι απεριόριστα. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό. Φτάνουμε σε ένα σημείο καμπής», επεσήμανε.
Ο Μπόαζ Λέβι, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, μιας κρατικής εταιρείας που κατασκευάζει το σύστημα αεράμυνας Arrow (Βέλος) που χρησιμοποιείται για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε στους FT ότι τα εργοστάσιά της λειτουργούν με τριπλές βάρδιες για να κρατήσουν τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία.
«Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Λέβι, προσθέτοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης «δεν είναι απλά θέμα ημερών».
Το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει το μέγεθος των αποθεμάτων του, αλλά όπως είπε ο Λέβι, «δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να αναπληρώσουμε τα αποθέματα».
Η τριπλή αεράμυνα του Ισραήλ (Σιδηρούς Θόλος, Σφεντόνα του Δαβίδ και Βέλος 1 και 2) έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εισερχομένων drones, ρουκετών και πυραύλων που εκτοξεύουν το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του, Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι και ιρακινές πολιτοφυλακές, εναντίον του ισραηλινού κράτους.
Το σύστημα Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) της χώρας έχει καταρρίψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύει η Χαμάς από τη Γάζα, το σύστημα David’s Sling (Σφεντόνα του Δαβίδ) έχει αναχαιτίσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από τον Λίβανο και το σύστημα Arrow (Βέλος) έχει καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.
Τον Απρίλιο, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, το Ισραήλ πέτυχε ποσοστό αναχαίτισης 99% μιας ιρανικής επίθεσης 170 μη επανδρωμένων αεροσκαφών, 30 πυραύλων Κρουζ και 120 βαλλιστικών πυραύλων.
Ομως, το Ισραήλ είχε λιγότερη επιτυχία στην απόκρουση ενός δεύτερου ιρανικού μπαράζ πάνω από 180 βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν την 1η Οκτωβρίου.
Σχεδόν 35 πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Νεβατίμ του Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτές πληροφοριών, ενώ ένας πύραυλος εξερράγη 700 μέτρα μακριά από την έδρα της Μοσάντ, κοντά στο Τελ Αβίβ.
Η συστοιχία THAAD που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, η οποία έχει σχεδιαστεί για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, θα βρίσκεται δίπλα στο σύστημα Arrow, ενισχύοντας τη συνολική αεράμυνα.
O Ασάφ Οριόν, πρώην ταξίαρχος και επικεφαλής στρατηγικής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, σημείωσε στους Financial Times ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει χρησιμοποιήσει την πλήρη δύναμή της εναντίον του Ισραήλ: «Εκτοξεύει μόνο το ένα δέκατο περίπου της εκτιμώμενης ικανότητάς της, δηλαδή μερικές εκατοντάδες ρουκέτες την ημέρα αντί για 2.000», δήλωσε.
«Ενα μέρος αυτού του χάσματος οφείλεται στην επιλογή της Χεζμπολάχ να μην προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη, και ένα άλλο μέρος οφείλεται στην εξουδετέρωση μέρους του οπλοστασίου της από τις IDF. Αλλά η Χεζμπολάχ μπορεί να οργανώσει μια ισχυρή επιχείρηση», πρόσθεσε. «Η Χάιφα και το βόρειο Ισραήλ εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδόν καθημερινά».
Περισσότερες από 20.000 ρουκέτες και πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο μόνο από τη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
«Κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης της 1ης Οκτωβρίου, υπήρχε η αίσθηση ότι οι IDF κρατούσαν μερικούς πυραύλους Arrow σε περίπτωση που το Ιράν έριχνε την επόμενη ομοβροντία του στο Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Εχούντ Εϊλάμ, πρώην ερευνητής του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ. «Είναι θέμα χρόνου πριν το Ισραήλ αρχίσει να “ξεμένει” από πυραύλους αεράμυνας και πρέπει να θέσει προτεραιότητες για το πού θα τους αναπτύξει».