Είναι προφανές ότι βαθαίνει περισσότερο η κρίση στην Ισπανία.
Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας διέταξε την Πέμπτη την αναστολή της συνεδρίασης της καταλανικής Βουλής που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και στην οποία η τοπική κυβέρνηση αναμενόταν να κινήσει τις διαδικασίες για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.
Η Βαρκελώνη καλείται, πλέον, να αποφασίσει εάν θα αγνοήσει εκ νέου την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου – όπως έπραξε με το δημοψήφισμα που είχε κριθεί αντισυνταγματικό – ή εάν θα συμμορφωθεί, επιδιώκοντας εναλλακτική οδό για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, απηύθυνε νωρίτερα την ίδια ημέρα έκκληση στον καταλανό πρόεδρο, Κάρλες Πουτζδεμόν, να εγκαταλείψει τα σχέδια για μονομερή απόσχιση, προειδοποιώντας τον ότι διαφορετικά θα προκαλέσει τα «χειρότερα δεινά». Μιλώντας στο πρακτορείο EFE, ο κ. Ραχόι σημείωσε ότι η λύση στην καταλανική κρίση είναι η επιστροφή στη νομιμότητα και η διαβεβαίωση από πλευράς Βαρκελώνης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας.
Και για να είναι βέβαιος ότι έγιναν σαφή τα όσα είπε, διέταξε στρατιωτικές μονάδες να μεταβούν στην Καταλονία, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων Μαδρίτης-Βαρκελώνης.
Συγκεκριμένα, είκοσι μεταγωγικά οχήματα της Logistic Support Group 41 (AALOG 41), που έχουν τη βάση τους στην Αραγονία, θα μετέβαιναν στην ημιαυτόνομη περιφέρεια, με στόχο να συνδράμουν τις εκεί δυνάμεις της Αστυνομίας και της εθνοφυλακής, όπως επιβεβαίωσε το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας.
Δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμμετείχαν, ωστόσο αναφέρθηκε ότι οι εντολές ήταν να παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας. Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, που έχει προειδοποιήσει ότι θα ανακοινώσει την απόσχιση της Καταλονίας μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, έχει χαρακτηρίσει την εθνοφυλακή και την Αστυνομία κατοχικές δυνάμεις και τις έχει προειδοποιήσει να εγκαταλείψουν άμεσα και τις τέσσερις επαρχίες της περιφέρειας.
Την ίδια στιγμή, έκκληση για «ενότητα και διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό» απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης που έγινε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου για την Καταλονία.
«Οπως μας έχει διδάξει η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Δημοκρατία ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να δουλεύουμε μαζί, αρμονικά και ενωμένοι», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι.
«Κανείς δεν παίρνει ελαφρά τα γεγονότα της Κυριακής» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι μονομερείς αποφάσεις, περιλαμβανομένων των διακηρύξεων ανεξαρτησίας από ένα κυρίαρχο κράτος είναι αντίθετα προς την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οδηγούν στην πρόκληση επικίνδυνων διχασμών».
Από αυτό εδώ το κοινοβούλιο «απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία και εις βάθος συζήτηση που θα ενθαρρύνει τον διάλογο στην Ισπανία, με παράλληλο σεβασμό στο συνταγματικό πλαίσιο, περιλαμβανομένου του Καθεστώτος Αυτονομίας της Καταλονίας και ο οποίος θα επαναφέρει την πολιτική στους θεσμούς» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόκειται για μια δήλωση η οποία αντανακλά περίπου τις απόψεις που εξέφρασε στο διάγγελμά του ο βασιλιάς Φελίπε, όπου υπάρχουν πολλοί που ενστερνίζονται τα όσα δήλωσε. Συγκεκριμένα, πάνω από έξι στους δέκα Ισπανούς συμμερίζονται την άποψη που εξέφρασε ο Φελίπε ΣΤ’ σχετικά με την «απαράδεκτη απιστία» που επιδεικνύουν απέναντι στους θεσμούς οι καταλανοί κυβερνώντες. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Razon.
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία NC Report, με δείγμα 500 ενηλίκους απ’ όλην την Ισπανία, το 66,2% δηλώνει πως του φάνηκε «καλό», ή «πολύ καλό» το μήνυμα που διατράνωσε στο διάγγελμά του ο ισπανός μονάρχης την περασμένη Τρίτη. Ακόμη περισσότεροι, το 70,2% κρίνουν πως το μήνυμα του Φελίπε ήταν «επίκαιρο» και κατάλληλο για την συγκεκριμένη στιγμή, δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Παράλληλα, η πλειονότητα των όσων απάντησαν στην έρευνα, το 67,2%, δηλώνει πως στηρίζει την έκκληση του Φελίπε στις αρχές της χώρας να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα στην Καταλονία.